Skip to main content

10.6. kl. 18.30 KTP – HIFK, Arto Tolsa Areena

Juni månad har för HIFK:s del kört igång med en matchpaus på drygt en och en halv vecka, men på torsdag står laget åter klart för spel i Veikkausliiga. Då blir det bortamatch mot KTP med start klockan 18.30. Hemmalaget KTP kunde tidigare i veckan berätta att det i matchen mot HIFK kommer att finnas publik på plats på Arto Tolsa Areena för första gången i år.

De HIFK-supportrar som är på väg till Kotka kan bekanta sig med matcharrangemangen på KTP:s webbplats. Det går som vanligt också att se matchen direkt via Ruutu.

Torsdagens bortaresa är redan årets andra till Kotka för HIFK:s del. Lagen möttes nämligen på Arto Tolsa Areena i kalla vinterförhållanden redan i den första gruppspelsmatchen i Finska Cupen i början av februari. Då fick HIFK med sig tre poäng efter ett mål av Pipe Sáez. Den här gången utlovar väderprognoserna en cirka 34 grader varmare matchatmosfär i jämförelse med den gången, så publiken får imorgon njuta av ett vackert sommarväder på läktarna.

Innan torsdagens omgång med sex matcher hittas KTP på en tiondeplats i Veikkausliigatabellen. Laget har hunnit spela fem matcher och av dem har hela fyra stycken varit bortamatcher. Under ledning av tränaren Argo Arbeiter lyckades KTP öppna poängkontot redan i öppningskampen mot SJK uppe i Seinäjoki. Sedan dess har det blivit en bortaseger över FC Haka samt tre förluster i de återstående drabbningarna. Nu kommer Kotkalaget in i HIFK-mötet med två raka förluster i bagaget. I sin senaste match förlorade KTP mot Ilves i Tammerfors.

– KTP har gjort några förändringar i sin spelstil sedan vårt senaste möte. De har varit ett svårslaget lag på sistone. Vi förväntar oss en utmanande match där tålamod kommer att ha en viktig roll, funderar HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez.

Ett kännetecken för HIFK:s säsong hittills har varit att målskyttet fördelat sig jämnt mellan olika spelare. Det samma kan även sägas om KTP, som nu för första gången sedan 2015 spelar i Veikkausliiga. Laget har gjort totalt sex mål i år samtidigt som sex KTP-spelare fått sina namn i målprotokollet. Målskillnaden ligger knappt på minus efter att nätmaskorna bakom målvakten Anton Lepola rasslat åtta gånger i år.

HIFK åkte på sin första förlust för säsongen i den senaste omgångens match mot FC Inter. De fula slutsiffrorna 1-4 berättar inte allt om matchbilden, eftersom det var hemmalaget HIFK som klart hade övertaget i en match där känslorna stundvis gick heta. I slutet lyckades FC Inter göra två mål på två kontringar då HIFK hade utfört några mer offensiva byten i hopp om att kunna utjämna matchen.

Trots förlusterna har HIFK:s inledning på säsongen varit positiv både spel- och resultatmässigt. Laget har både i Finska Cupen och i Veikkausliiga visat att man klarar av att dominera spelet mot samtliga motståndare, och på sex matcher sedan seriestarten har det blivit åtta poäng. HIFK har besegrat FC Haka och AC Oulu samt spelat jämnt mot SJK och Ilves. Skyttekungstiteln tillskrivs för tillfället Moshtagh Yaghoubi, som har satt in en straff i de två senaste matcherna.

– Jag tycker att vi har klarat av att bli bättre hela tiden under våren. Vi ville bygga något nytt och annorlunda samt bygga det här lagets identitet. Det tycker jag vi har lyckats med. Vi har kunnat spela om segern i alla våra matcher hittills, även om vi kunde ha lite mer poäng vid det här laget. Det är bara att fortsätta jobba och sträva efter att ta så många trepoängare som möjligt, säger Gómez.

Forwarden Sakari Tukiainen är borta en längre tid och står därmed med säkerhet över matchen mot KTP. Borta från det ordinarie manskapet är också tränaren Antti Niemi, som är på EM-uppdrag tillsammans med Finlands A-landslag.

Hela intervjun med Gómez: