Skip to main content

23.6.2021 FC Lahti – HIFK 0-0 (0-0)

En på två kvällar uppdelad full omgång återstod i Veikkausliigaprogrammet innan midsommarfirandet på allvar kommer igång i Finland. HIFK åkte iväg till Lahtis för att där möta FC Lahti denna onsdagskväll. Inför matchen låg lagen fyra respektive femma i tabellen med fördel HIFK, som hade samlat upp en poäng mer än sin motståndare för dagen under de inledande omgångarna.

Bortalaget inledde matchen med en rätt liknande startelva som man också använde sig av mot FC Honka förra veckan. Sakari Mattila var dock helt frånvarande från kvällens match medan Aatu Kujanpää inledde på bänken. Matej Hradecký var tillbaka efter en kort paus. Han tog Mattilas plats i backlinjen, medan Jani Bäckman startade på vänsterkanten istället för Kujanpää.

Ännu igår såg det ut som att det skulle bli riktigt hett sommarväder under matchen, men så blev det inte. Samma åskstorm som härjade över Helsingfors på eftermiddagen hade som tur var hunnit passera Lahtis innan matchen inleddes. Sett till förhandsutsikterna blev det till slut då ett klart lättare matchväder för idrottarna – omkring 20 grader varmt och lite regn under första halvlek.

Målchanserna var rätt få i en drabbning mellan två starkt försvarande lag. HIFK inledde dock starkt och var nära mål genom bland annat Pipe Sáez, som sköt knappt förbi på vänster sida vid 20 minuter. Precis innan paus var det Macario Hing-Glovers tur att prova på avslut efter att han brutit sig in i boxen. Amerikanens skott blev dock aningen mjukt och orsakade därmed inga större problem för Antonio Reguero i hemmalagets mål.

Det mållösa läget på resultattavlan fortsatte också under andra halvlek, trots att FC Lahti verkade starkare efter paus. HIFK:s tränarstab valde att hämta in färska fötter till offensiven vid 67 minuter. Man plockade då in Bäckman och Ali till förmån för Kujanpää och Juanan Entrena, som hittills gjort ett mål under den pågående säsongen.

Mellan stolparna stod Calum Ward för tredje matchen i följd. Den 20-åriga målvakten hade inte släppt in ett enda mål under sina två första Veikkausliigamatcher, och lyckades förlänga den här sviten till tre matcher ikväll. Trots att Macoumba Kandji och Jasin Assehnoun stundvis var riktigt farliga tvingades HIFK-målvakten inte rädda alltför många gånger tack vare ett tätt försvarsspel.

En jämn match mellan två slagkraftiga lag slutade oavgjort utan mål. Förhållandet mellan lagen förblir alltså det samma i tabellen. I slutet fick FC Lahti prova på att spela med en spelare mer på planen då domaren körde ut Pipe Sáez med ett direkt rött kort. Spanjoren fick gå av planen efter en tackling på hemmalagets Loorents Hertsi vid 88 minuter.

– Vi spelade jättebra fotboll under de 25-30 första minuterna. Där borde vi kanske ha gjort mål på våra chanser. Sen ändrades något, FC Lahti kom bättre in i matchen och spelet blev jämnare. En jämn match av båda lagen, sade Hradecký i Ruutus intervju efter matchen.

HIFK fortsätter säsongen efter midsommar med derby mot HJK om exakt en vecka. Matchen spelas onsdagen den 30 juni på Bolt Arena. Biljetter till derbyt kan köpas via Lippupiste.

HIFK:s startelva:
5 Pipe Sáez (88′ rött kort)
6 Jake Dunwoody (86’ 8 Jukka Halme)
7 Jusif Ali (67’ 9 Juanan Entrena)
10 Moshtagh Yaghoubi
16 Tino Palmasto
17 Jani Bäckman (C) (67’ 11 Aatu Kujanpää)
22 Matej Hradecký
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson (76’ 14 Erikson Carlos)
35 Calum Ward (mv)
88 Macario Hing-Glover

Avbytare: 1 Markus Uusitalo (mv), 70 Mosawer Ahadi, 99 Jeremiah Streng.