Skip to main content

HIFK:s damlag inleder sin säsong i Trean söndagen den 13 juni mot MPS på Ladugårdens konstgräsplan. På många sätt kan man säga att laget står inför liknande temaområden som fallet också var för ett år sedan. Ett avancemang till Tvåan är lagets solklara målsättning samtidigt som man åter tvingas inleda seriesäsongen efter en vinter utan praktiskt taget någon fotboll alls.

Men visst finns det också ändringar i jämförelse med fjolåret. Chefstränaren Jirijoonas ”Innu” Kanth lämnade HIFK för PK-35:s juniororganisation, och som efterträdare till honom utnämndes långvariga Esbotränaren Timo Lanki. Den redan i november utnämnda nya tränaren fick fort ett tufft och brett tränarteam som stöd. Med i tränararbetet finns också HIFK:s silvertränare i futsal, nämligen Ilkka ”Bruno” Somero. Fystränarens uppgifter sköts av fjolårets lagkapten Veera Korjus, som lade fotbollsskorna på hyllan i höstas. Herrlagets målvakt Martti Puolakainen tränar HIFK:s målvakter och som lagledare verkar Ville Ristola.

Även spelartruppen har genomgått större förändringar i och med att hela 16 stycken nya spelare anslutit sig till laget under vintern. De som fortsätter från fjolårets lag är Melinda Andler, Bettina Stenbäck, Heidi Rajakko, Emma Rantamaa, Hanna Halonen, Iina Ahola, Aino Heikkinen, Elina Sjölinder, Mira Matilainen och Hanni Häkkinen.

Målvaktssektionen har förnyats helt och hållet sedan ifjol då Paula ”Pave” Romakkaniemi och Liisa Rahkola gått vidare mot nya utmaningar. För tillfället är Gnistan-förstärkningen Anni Turpeinen HIFK:s enda målvakt.

Backlinjen förstärks av två spelare fostrade i Helsingforsföreningen PK-35, nämligen Ria Holstein och Livia Valtonen. De har haft ett par års paus från fotbollen, men är nu ivriga över att få komma med och spela om ett avancemang till Tvåan. Den nyaste förstärkningen är HPS-spelaren Julia Säppi, som för ett år sedan spelade division 1-fotboll.

– Vi har förberedelserna inför säsongen i full gång och har jobbat in i det sista med vårt spelsätt under de senaste träningspassen. Jag väntar med iver på vår första match, det ska bli roligt att få spela igen efter en lång paus, säger Säppi.

På mittfältet hittas många nya förstärkningar. En av dem är Jasmine Stubbe, som representerade HIFK:s silverlag i futsal under vintersäsongen. Även Petra Suutarinen från futsallaget har bestämt sig för att byta till HIFK också inom fotbollen, men henne kommer publiken att få se först senare under året på grund av en skada.

Nya förstärkningar är också Lotta Lanki – en nummer 10 från FC Honkas lag i Tvåan – samt PK-35-spelaren Jessica Nyberg. Yttern Aino Salmi kommer i sin tur från FC Espoo.

I offensiven förstärks laget av Valttis ex-lagkapten Tuija Kärkkäinen samt av Selja Ryöppy, som hållit till utomlands under de senaste åren. Den före detta VanPa-spelaren Taru Pyykkönen förstärker anfallsspelet på kanten.

Högst uppe i formationen hittas också tre riktigt hårda förstärkningar, av vilka Tytti Kemppainen från PK-35 Vantaas lag i Nationella ligan är den klart namnstarkaste. PEPO-fostrade Pihla Hyvärinen och Tammerforsbördiga Laura Toivainen förstärker också HIFK:s offensiv.

Till årets kaptenstrio hör fjolårsbekantingarna Rantamaa och Rajakko. Som tredje länk i gruppen fungerar nyförvärvet Ria Holstein.

– Vi är alla tre väldigt ivriga över säsongen samt uppdraget som lagkaptener. För mig är det första gången jag är lagkapten, men på något sätt har det egentligen känts riktigt naturligt ända från första början. Förhoppningsvis får vi fira tillsammans med fansen i många matcher i år! Det här blir en bra säsong, säger Rantamaa.

– Det är en hederssak att få vara med i kaptenstrion. Jag tar emot förtroendeuppdraget med iver och strävar efter att leda laget med gott exempel. Vi har ett fint lag som har alla chanser att nå målet, alltså att ta steget upp till Tvåan, fortsätter Rajakko.

– Det känns jättebra och så är det självklart en stor ära att som ny spelare få vara med i kaptenstrion med ”Rane” och ”Heiska”! Vi har ett väldigt skickligt lag där alla jobbar bra tillsammans på träningarna. Jag väntar med iver på att säsongen och matcherna ska börja, summerar Holstein.

HIFK:s säsong inleds söndagen den 13.6. på Ladugårdens konstgräsplan kl. 16.15. I premiären möter man MPS.