Skip to main content

15.5.2021 kl. 17.00 HIFK-Ilves, Bolt Arena

HIFK:s säsong fortsatte på lördag med hemmamatch mot Ilves från Tammerfors. Det av Jarkko Wiss tränade unga laget kom till den här matchen med en 0-2-vinst mot AC Oulu samt en 0-3-förlust mot HJK i bagaget. HIFK strävade däremot efter att fortsätta sin förlustfria svit, som hittills omfattat 2-0 hemma mot FC Haka samt 1-1 borta mot SJK. Ifjol lyckades HIFK inte besegra Tammerforslaget i någotdera inbördes mötet. Joaquín Gómez hade delvis tvingats göra en del förändringar i sin startelva inför kvällens drabbning. Juanan Entrena hittades för första gången för i år bland de startande spelarna samtidigt som Jukka Halme och Hannu Patronen spelade sina första Veikkausliigamatcher för i år.

Matchen inleddes något annorlunda i jämförelse med HIFK:s matcher i år, eftersom hemmalaget var klart mer passivt än vad dess supportrar fått se tidigare. Ju längre halvleken led, desto mer kontroll fick HIFK över matchen. Man lyckades flera gånger ta sig in i Ilves försvarszon speciellt genom Macario Hing-Glover på högerkanten. Men några desto större målchanser blev det inte under matchens första halvtimme.

Precis som i de två tidigare matcherna gjorde HIFK kvällens öppningsmål även idag. Hing-Glover och Halme öppnade upp Ilves-försvaret efter ett inkast vid högerkanten, varefter den 35-åriga HIFK-mittfältarens inlägg hittade Sakari Tukiainen i luftrummet framför mål. Tukiainen nickade in sitt första mål för säsongen vid 35 minuter, men tvingades lämna leken tio minuter senare efter en skada i en närkampssituation. Ilves spelade aktivt och piggt, men HIFK:s försvar höll tätt ända fram till pausvilan, som inleddes med resultatet 1-0 till hemmalagets fördel.

Ilves fortsatte kontrollera bollen även under andra halvlek, medan HIFK suktade efter chanser via kontringar. Vid 50 minuter spelat fick inbytta Streng en hyfsad målchans, men skottet gick rakt på Eetu Huuhtanen i bortalagets mål.

Vid 58 minuter kom tammerforsarna även resultatmässigt med i matchen från en frisparkssituation. Bollen kom i en roterande bana mot Markus Uusitalo, som fick fundera på om han skulle gå mot bollen eller inte. Lädret träffade ingen av spelarna och överraskade därmed HIFK-målvakten, vars räddning gick till Ilves-backen Tatu Miettunen. Siffrorna stod 1-1 med en halv timme kvar att spela.

Matchen hölls väldigt jämn även under andra halvlek, som karaktäriserades av ett tätt försvarsspel av båda lagen. Ilves nyförvärv Jean Carlos Blanco var nära ett segermål i slutet då han försökte sig på avslut med en klackspark, men närmare än så kom ingetdera laget. Därmed slutade matchen oavgjort med ett mål var för båda lagen.

HIFK:s tränare Gómez var inte nöjd med lagets insatser i kvällens drabbning:

– Min första känsla just nu är att jag är besviken. Första halvleken var inte vad vi hade tänkt oss. Vi var inte tillräckligt noggranna med bollen och hade tur då vi ledde matchen med 1-0. Under pausvilan fick vi gjort en del ändringar, vilket ledde till att vår kontroll över matchen blev bättre under andra halvan. Men vi borde ha klarat av att hålla ledningen ända till slut.

Trots besvikelsen går HIFK fortfarande utan förluster i årets Veikkausliiga, vilket just nu räcker till en femteplats i tabellen. HIFK:s följande match spelas söndagen den 23.5. borta mot AC Oulu.

Mål:
35’ 1-0 Sakari Tukiainen (Jukka Halme)
58’ 1-1 Tatu Miettunen

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (C)
5 Pipe Saez
6 Jake Dunwoody (71’ 7 Jusif Ali)
8 Jukka Halme (56’ 17 Jani Bäckman)
9 Juanan Entrena (56’ 11 Aatu Kujanpää)
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernandez
44 Sakari Tukiainen (45+1’ 99 Jeremiah Streng)
88 Macario Hing-Glover

Avbytare:
16 Tino Palmasto
35 Calum Ward
70 Mosawer Ahadi