Skip to main content

7.5.2021 kl. 18.30 SJK-HIFK 1-1 (0-0), OmaSP Stadion Seinäjoki

Artikelbild: Mika Alavesa.

HIFK:s andra match för säsongen spelades mot SJK i Seinäjoki under fredagskvällen. Det handlade om HIFK-tränaren Joaquín Gómez debut vid bytesbänken, eftersom han i premiären mot FC Haka fortfarande var avstängd och tvingades följa med drabbningen från läktarplats. Gómez hamnade direkt in i hetluften då han mötte sin förra klubb, där han jobbade under ledning av Jani Honkavaara i fjol. Säsongen 2020 vann vardera laget ett möte mot varandra: HIFK vann SJK med 2-1 i Helsingfors i juli, medan SJK var bättre med 3-2 i Seinäjoki i september.

HIFK kom till matchen utan Keaton Isaksson, som fanns med i öppningselvan mot FC Haka. Istället hade Aatu Kujanpää fått ta steget upp i den startande laguppställningen. Kujanpää kom till HIFK från just SJK inför den här säsongen.

Matchen inleddes väldigt försiktigt under kvällssolen i Seinäjoki, men HIFK fick bättre och bättre tag i matchen ju längre den led. Man tog över bollkontrollen och tvingade därmed ut SJK från bekvämlighetszonen. I början hade SJK svårt med att komma in på den sista tredjedelen i offensiven. Gómez hade betonat intensitet och aggressivitet inför matchen, vilket även syntes i HIFK:s spel under matchens första halva.

Vid halvtimmen stötte HIFK på motgångar då även idag pigga Jusif Ali tvingades lämna matchen efter känningar i baklåret. Trots HIFK:s kontroll var det hemmalaget SJK som fick matchens första egentliga skott på mål, men Markus Uusitalo hade inga större problem med dem. En halvlek utan desto farligare chanser slutade oavgjort 0-0.

Efter paus gick HIFK tillbaka till sin mer sedvanliga trebackslinje efter att Hradecky tog steget ner från mittfältet. Även matchens andra halvlek var fattig på chanser och Jesse Öst samt Uusitalo fick båda stå i lugn och ro vid sina mål. Matchen tände på allvar till då den sista kvarten inleddes. HIFK stod för kvällens första mål då Juanan Entrena – som kom in istället för Ali innan paus – slog en frispark mot mål. Bollen hittade Aldayr Hernández, som nickade in sitt första mål som HIFK-spelare. Colombianen är stark i just specialsituationer, vilket den finländska fotbollspubliken redan fått erfara under Hernández säsonger i TPS. Direkt efter målet fick Moshtagh Yaghoubi sin andra varning för kvällen i en aningen oklar situation.

Det röda kortet ändrade matchbilden till den grad att SJK började skapa anfall mot HIFK:s mål. Hemmalaget fick sin kvittering endast några minuter efter HIFK:s ledningsmål. Niko Markkula gav en hörna som engelska Jake Jervis nickade in kort efter att han blivit inbytt. Forwarden var så pass nära mål att Uusitalo var chanslös. Under matchens sista tia hade SJK full kontroll över matchen, men HIFK lyckades kämpa och hålla kvar siffrorna 1-1 ända till slutvisslan. Därmed åker en poäng med HIFK till Helsingfors ikväll. Matchen lämnade en besk smak kvar i munnen på HIFK-spelarna, eftersom gästerna inte hade några större problem i matchen innan det röda kortet.

Sakari Mattila, som även ikväll bar kaptensbindeln, var helt nöjd med krysset i Ruutus intervju direkt efter matchen:

– Visst får vi vara nöjda med en poäng på bortaplan efter att vi spelade i numerärt underläge. SJK är ändå alltid en svår motståndare på borta plan.

– Igen blev det ett rött kort i de här mötena. Genom det gjorde vi matchen svårare för oss själva. Det var starka känslor i matchen hos många och det kostade oss kanske segern idag. Imorgon tror jag nog att det här resultatet smakar lite bättre än vad det nu gör.

HIFK:s saldo efter öppningsveckan blev alltså fyra poäng på två matcher. Till näst väntar en hemmamatch mot Ilves på Bolt Arena lördagen den 15.5. kl. 17.00.

Mål:
75’ 0-1 Aldayr Hernandez (Juanan Entrena)
79’ 1-1 Jake Jervis (Niko Markkula)

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
3 Sakari Mattila (C)
5 Pipe Saez
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (33′ Juanan Entrena)
10 Mostagh Yaghoubi
11 Aatu Kujanpä
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernandez
44 Sakari Tukiainen
88 Macario Hing-Glover

Avbytare:
2 Selman El Baset
4 Hannu Patronen
14 Erikson Carlos
15 Jean-Claude Mabinda
16 Tino Palmasto
35 Calum Ward