Skip to main content

23.5.2021 kl. 18.30 AC Oulu-HIFK, Raatin stadion (Uleåborg)

HIFK:s förlustfria säsong fortsätter på söndag i Uleåborg mot AC Oulu. HIFK har två gånger 1-1 (mot SJK och Ilves) med sig inför den här matchen mot uleåborgarna, som nu för första gången sedan säsongen 2010 spelar på den högsta serienivån inom finländsk fotboll. HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez var inte nöjd med sitt lags insats mot Ilves för en vecka sedan. Därmed står laget nu inför en utmärkt möjlighet att vinna igen.

Trots 1-0 vid pausvilan mot Ilves hade HIFK en ganska tuff första halvlek senaste lördag, men vissa positiva saker fanns också med. Till dem hörde bl.a. att Jukka Halme och Hannu Patronen spelade sina första matcher för säsongen samt att Sakari Tukiainen gjorde sitt första mål för säsongen. En spelare som var extra vass på sin position var ytterbacken Macario Hing-Glover, som valdes till matchens bästa spelare av HIFK:s supportrar. Försvarsspelet var bra, medan offensiven fortfarande lämnade kvar utrymme för förbättring. Dessutom har några mindre skador under säsongen hittills även skapat en del utmaningar för HIFK.

AC Oulu vann Ettan ifjol och kom därmed tillbaka till Veikkausliiga inför denna säsong, som är uleåborgslagets tredje genom tiderna i finrummet. Jyrki Aholas trupp har dock haft en motig start och ligger just nu elfte efter tre omgångar. Man har haft svårigheter att skapa skott på mål i de två hemmamatcher man spelat hittills. Poängsaldot är fortfarande noll, vilket betyder att HIFK av allt att döma får ett hungrigt hemmalag emot sig i Uleåborg. Laget ställer upp med bl.a. två bekanta spelare från fjolårets HIFK: Nikolas Saira och Kevin Larsson flyttade norrut under vintern och spelar nu för första gången mot sitt gamla lag.

Gómez har bra koll på AC Oulu och vet att laget har potential till bättre prestationer än vad man hittills har lyckats åstadkomma:

– AC Oulu spelade mycket bra fotboll ifjol. Vi har helt säkert en svår match framför oss på söndag, inte minst med tanke på att de har en hemmapublik på 2000 personer som stöd. Båda vill säkert hålla i bollen och för oss gäller att vara bättre under första halvan än vad vi var för en vecka sedan, säger han.

HIFK och AC Oulu spelade senast i samma serie säsongen 2018 i Ettan. Då lyckades båda lagen vinna inför hemmapubliken. Av de nuvarande spelarna i lagen lyckades Jani Bäckman göra mål i de matcherna.

Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi är åter redo för spel efter sin en match långa avstängning.

Matchen spelas på söndag i Uleåborg med start kl. 18.30. Direktsändning som vanligt via Ruutu.

Du ser hela intervjun med Gómez på videon här nedan.