Skip to main content

7.5.2021 kl. 18.30 SJK-HIFK, OmaSP Stadion Seinäjoki

Efter en fin seger i öppningsmatchen i måndags fortsätter HIFK:s säsong på fredag mot SJK i Seinäjoki. Matchen slutade 2-0 mot FC Haka efter mål av Keaton Isaksson och Juanan Entrena. Under matchens andra halva blev hemmalagets spel passivt, men försvaret under ledning av Markus Uusitalo och Sakari Mattila höll bortalaget borta från de farligaste målchanserna. HIFK var aktivt i spelet med bollen under den första halvleken och det är något som HIFK-supportrarna väldigt gärna vill se också på fredag.

Även SJK öppnade sin säsong på måndag, men resultatet blev inte som Seinäjokilaget hade tänkt sig. Det blev nämligen 1-1 hemma mot liganykomlingarna KTP. SJK:s mål gjordes på en hörna av mittbacken Cristian Valencia, som anslöt sig till truppen inför den här säsongen. Ineffektiviteten i avsluten pinade SJK, som dessutom genom Emmanuel Ledesma missade en straff under början av matchens första halvlek. Ifjol slutade SJK sjunde, dvs. en placering ovanför HIFK, vilket inte levde upp till de förväntningar SJK hade inför säsongen. I Finska Cupen tog laget sig ända till kvartsfinal, precis som HIFK. SJK:s spelartrupp har inte genomgått större förändringar i jämförelse med fjolårets, utan klubben har främst satsat på några förstärkningar utomlandsifrån.

HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez anlände till Helsingfors i vinter just från SJK. På fredag har han sin första Veikkausliigamatch som chefstränare framför sig efter att han avtjänat sin en match långa avstängning. Gómez möter nu sin förra kollega Jani Honkavaara i sin debutmatch, vilket helt säkert för med sig en hel del med känslor inför fredagens match.

– Det här är en speciell match för mig, eftersom jag kommer att träffa många av mina gamla vänner. Seinäjoki har en speciell plats i mitt hjärta. Jag trivdes väldigt bra där, säger Gómez.

Spanjoren tog flera spelare med sig från Seinäjoki: Matej Hradecky, Keaton Isaksson, Jeremiah Streng och Aatu Kujanpää. De har säkerligen alla mycket de vill visa upp för sin förra arbetsgivare. Gómez har en klar bild över hur man bör spela mot SJK.

– Intensitet och aggressivitet kommer att vara avgörande imorgon, eftersom båda lagen vill hålla i bollen. Som lag kommer vi att göra allt vi kan för att göra matchen så svår som möjligt för dem. Vi måste kunna stjäla bollen från dem, hålla i bollen och via det skapa många anfall.

– SJK har en av de största budgeterna i den här serien. De har mycket kvalitet och bra individer i laget. Vi måste hålla dem borta från målchanser. Bollkontroll kommer att vara viktigt, eftersom de inte får till stånd några problem för oss ifall de inte har bollen, konstaterar Gómez.

Hela intervjun med Gómez ser du på videon här nedan.

Ifjol fick fotbollspubliken se två känslosamma drabbningar mellan just de här två lagen. Första gången möttes de i Helsingfors i juli, då HIFK spelade sin första match under ledning av tränarduon Teemu KankkunenMike Keeney. På planen var Sakari Mattila ett centralt namn under bägge matcherna. I Helsingfors avgjorde han segern genom att göra två mål, medan han i Seinäjoki i september stod för ett snyggt frisparksmål i en match som slutade 3-2 till SJK. I den senare matchen blev Mattila även något kontroversiellt utkörd med ett direkt rött kort på stopptid.

Hannu Patronen är fri från sin avstängning i fredagens match, medan Jukka Halme och Mosawer Ahadi fortfarande har en match var kvar innan de är klara för spel.

Matchen inleds på OmaSP Stadion i Seinäjoki kl. 18.30 på fredag. Man kan följa med den direkt via Ruutu.