Skip to main content

23.5.2021 kl. 18.30 AC Oulu-HIFK 1-2 (1-1)

HIFK:s säsong fortsatte på söndag kväll med en bortamatch mot AC Oulu i Uleåborg. Bortalaget var fortfarande utan förluster inför matchen, medan det blåklädda hemmalaget däremot har haft en riktigt motig inledning på sin första Veikkausliigasäsong sedan 2010. AC Oulu hade innan matchen spelat tre ligadrabbningar med målskillnaden 1-7.

HIFK gjorde några förändringar i sin startelva jämfört med Ilves-matchen senaste helg. Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi och Jusif Ali var tillbaka samtidigt som Jani Bäckman och Jeremiah Streng för första gången startade för i år. Nytt för kvällen var underlaget – första matchen på naturgräs för HIFK i år – samt åskådare på läktarna, något som enligt rådande restriktioner i Norra Österbotten är möjligt.

Matchen inleddes med bollkontroll à la HIFK. ”Mosa” fick en första skottchans vid knappa tio minuter, men AC Oulu-keepern Juhani Pennanen lyckades parera skottet. Även Streng var på aktivt spelhumör och skapade stundvis problem för hemmaförsvaret. Från de blå utmärkte sig främst HIFK-bekantingen Kevin Larsson, som hörde till sitt lags piggare spelare i offensiven.

Precis som i de tre tidigare matcherna i år var det även denna gång HIFK som stod för öppningsmålet. Mosa var på hugget, gjorde en snygg löpning in i AC Oulus straffområde och lämnade hemmalagets Ruxi bakom sig. Spanjoren tvingades göra ett regelbrott, vilket betydde straff för HIFK. Mosa förvaltade straffen själv och sköt in lädret i nätmaskorna via Pennanens händer.

Det blev dock ingen lång ledning för bortalaget. HIFK:s försvarslinje hade ovanligt nog lämnat kvar en tillräckligt stor öppen yta för att 21-åriga Niklas Jokelainen lyckades ta sig förbi den på vänsterkanten. Han blev ensam mot Markus Uusitalo och utjämnade matchen med ett starkt skott i vänstra hörnet. Trots ett till synes aningen besvärligt underlag körde HIFK på som vanligt med bollkontroll och längs med marken uppbyggda målchanser. Inga fler mål före paus.

Båda lagen gjorde varsitt byte under pausen, men trots det fortsatte HIFK kontrollera matchen. Hemmalagets självförtroende blev dock klart bättre efter ett sent mål under första halvan och som en följd av det lyckades man allt bättre komma in mot HIFK-målet. Den andra halvlekens första fina målchans tilldelades Jani Bäckman, men HIFK:s lagkapten för dagen sköt rakt mot målvakten.

Vid 67 minuter tog HIFK åter ledningen efter ett lysande samspel av ytterbackarna Macario Hing-Glover och Pipe Sáez. Hing-Glover vann sin motståndare med 6-0 i en närkamp och bröt sig in i straffområdet. Ett välplacerat inlägg i riktning Pipe, som dundrade in bollen via ribban ensam som han var i boxen.

Efter målet blev HIFK:s spel mer defensivt då man ville minimera misstagen. Det lyckades man också med ända fram till slutvisslan. Pipes mål blev därmed segermålet, och HIFK:s fina start på säsongen fortsätter. På fyra matcher är saldot nu två segrar, två kryss, åtta poäng och en tredjeplats i tabellen. Till näst väntar en tuff hemmamatch mot FC Inter lördagen den 29.5. kl. 17.00.

– Idag vann vi med en lite sämre insats. Vi har nu en lång resa hem, men den här segern smakar väldigt bra. Under andra halvan lyckades vi förbättra spelet efter att vi hade en svårare första halvlek på naturgräs bakom oss. Vi fick lite känna oss fram där, sade Sakari Mattila i Ruutus intervju efter matchen.

Mål:
32′ 0-1 Moshtagh Yaghoubi (rp)
39′ 1-1 Niklas Jokelainen (Anselmi Nurmela)
67′ 1-2 Pipe Sáez (Macario Hing-Glover)

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
3 Sakari Mattila
5 Pipe Sáez
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (72′ 11 Aatu Kujanpää)
10 Moshtagh Yaghoubi
17 Jani Bäckman (C) (86′ 8 Jukka Halme)
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernandez
88 Macario Hing-Glover
99 Jeremiah Streng (46′ 31 Keaton Isaksson)

Avbytare:
9 Juanan Entrena
16 Tino Palmasto
35 Calum Ward
70 Mosawer Ahadi