Skip to main content

15.5.2021 kl. 17.00 HIFK-Ilves, Bolt Arena

HIFK:s Veikkausliigasäsong fortsätter på lördag med en hemmamatch mot Ilves på Bolt Arena. Hemmalaget kommer till matchen med två förlustfria matcher: seger med 2-0 mot FC Haka i säsongspremiären samt oavgjort 1-1 borta mot SJK för en vecka sedan. För bortalaget Ilves är lördagens drabbning veckans andra i och med att man i tisdags förlorade hemma mot HJK med 0-3.

HIFK:s senaste match i Seinäjoki var jämn fram till 75 minuter, då HIFK:s bortamål samt ett rött kort förändrade matchbilden. Båda lagen gjorde sina mål i specialsituationer. Från HIFK:s lag har sammanlagt tre spelare hittat rätt i år: Keaton IsakssonJuanan Entrena och Aldayr Hernández.

Precis som i Finska Cupen har HIFK:s försvarsspel fungerat hyfsat bra även under ligasäsongen hittills. De Stjärnprydda har fortfarande inte släppt in ett enda spelsituationsmål, eftersom SJK:s mål förra veckan gjordes på hörna. Trion Markus Uusitalo-Sakari Mattila-Hernández har varit på hugget i defensiven och visat att det inte är lätt att göra mål på HIFK anno 2021. I offensiven behövs däremot mer resultat, något som ur HIFK:s synvinkel förhoppningsvis snart är på kommande. Jusif Ali har varit pigg och Entrena har allt bättre och bättre kommit in i lagets spelsystem. HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez är nöjd med årets två första matcher samt med den riktning laget för tillfället rör sig i.

– Vi är nöjda med säsongsstarten även om vi i början av veckan var lite missnöjda över att vi inte hade sex poäng efter de två första matcherna. Vi har ändå kunnat kontrollera största delen av matcherna och vi ska vara självsäkra och stolta över hur vi spelat hittills. Säsongsinledningen har visat att vi är på väg mot rätt håll som lag.

Tammerforslaget Ilves har under flera års tid figurerat i medaljstriden, men i år lär det enligt förhandstipsen bli en ändring på det. Laget har genomgått större förändringar och har den yngsta medelåldern av alla lag i serien. Fjolårets unga stjärnor Lauri Ala-Myllymäki och Naatan Skyttä har lämnat Tammerfors för nya spelplaner utomlands samtidigt som stöttepelarna Jair (HJK), Diego Tomas (KuPS) och Mika Hilander (FC Haka) har hittat nya klubbadresser. Årets Ilves består av spelare i tjugoårsåldern med mer eller mindre erfarenhet av spel på den högsta serienivån för vuxna. Tränaren Jarkko Wiss har gjort sig känd som en god utvecklare av unga spelare och det är något som Tammerforslaget kommer att behöva i år. Ilves vann sin första match borta mot AC Oulu med 0-2 efter två mål av Eetu Mömmö, men i tisdags blev det sedan en tremålsförlust hemma mot HJK.

Ifjol lyckades HIFK inte vinna över Ilves i de två inbördes mötena. Lagen möttes för första gången på Ratina i Tammerfors i slutet av augusti, då det blev kryss med 2-2. HIFK:s mål gjordes av Sakari Mattila och Luís Henrique. I slutet av säsongen blev det ett nytt möte på Bolt Arena. Då såg det länge ut som att Sakari Tukiainens ledningsmål skulle räcka till tre poäng, men till slut tog Ilves full pott efter två mål av Ala-Myllymäki. Gómez vet att Ilves är farligt även i år och betonar några bekanta temaområden inför matchen:

– Ilves är alltid en svår motståndare. Jag har stor respekt för deras chefstränare Jarkko Wiss, som alltid lyckas få ut det bästa möjliga resultatet ur sitt lag år efter år. Vi måste vara mer energiska och dominera matchen, eftersom spelet på så sätt blir så svårt som möjligt för dem.

– På lördag fokuserar vi på samma saker som vi betonat under hela försäsongen. Intensitet, fokus under matchen och returbollarna kommer att vara viktiga på lördag. Vi måste hitta rätt verktyg mot Ilves taktik för att på det sättet kunna kontrollera matchen. Med 11 spelare har vi hittills vunnit alla våra matcher. Därför måste vi hålla oss borta från olika trubbel och spela disciplinerat.

Jukka Halme och Mosawer Ahadi har avtjänat sina avstängningar och står till tränarstabens förfogande mot Ilves. Moshtagh Yaghoubi är däremot borta på lördag efter sitt röda kort mot SJK.

Avspark på Bolt Arena kl. 17.00 på lördag. Matchevenemanget beaktar de rådande restriktionerna, vilket betyder att fem åskådare kommer att finnas på plats. Som vanligt kan man följa med spelet via Ruutu.

Hela intervjun med Gómez ser du här nedan.