Skip to main content

29.5.2021 kl. 17.00 HIFK-FC Inter, Bolt Arena

HIFK, som haft en bra start på sin säsong i Veikkausliiga, ställs till näst mot FC Inter i en toppmatch på lördag. Hemmalaget HIFK har tagit åtta på sina fyra första matcher och ligger trea i tabellen medan FC Inter hittas på andraplatsen med 12 poäng på fem matcher. Det handlar om en riktig toppmatch i och med att HIFK fortfarande är obesegrat i år samtidigt som FC Inter har tre raka segrar bakom sig.

HIFK återvänder nu hem efter årets längsta bortaresa till Uleåborg, där man utökade poängpotten med fulla tre poäng. Moshtagh Yaghoubi och Pipe Sáez gjorde sina första mål för säsongen och säkrade bortavinsten mot AC Oulu, som fortfarande går utan poäng i år. Kännetecknande för just HIFK:s säsongsstart har varit att man kunnat hitta många olika ansvarstagare i truppen. Alla sex mål som HIFK gjort i år har gjorts av olika spelare. Dessutom har HIFK lyckats göra öppningsmålet i alla sina matcher hittills.

FC Inter har väntat inlett säsongen starkt och hittas som sagt åter bland de bästa lagen i tabellen efter att man vunnit fyra av sina fem matcher hittills. Matcherna har slutat i uddamålssegrar varje gång det blåsvartklädda laget tagit full pott i år. Titeln som lagets bästa målskytt delas av Martti Haukioja och Benjamin Källman. Bägge två har hittat rätt två gånger hittills. Den enda förlusten hittills kom borta mot FC Lahti i början av maj.

Då man studerar HIFK:s och FC Inters inbördes möten märker man fort att Åbolaget varit en av de allra svåraste motståndarna för HIFK i Veikkausliiga. Ifjol vann FC Inter hemma med 3-2, medan det blev mållöst oavgjort i returen i Helsingfors. HIFK:s senaste seger mot lördagens motståndare hittas fem och ett halvt år bakåt i tiden. I oktober 2015 vann HIFK hemma med 2-0, men efter det har alla 13 inbördes möten slutat antingen i Inter-seger eller oavgjort.

Sakari Tukiainen tvingades gå av planen på grund av en skada mot Ilves. Han rehabiliterar skadan för tillfället och tvingas vara borta från lagets verksamhet en längre tid. Krya på dig Tuksu!

– Skador hör till det värsta som finns inom fotbollen. Det här känns väldigt tråkigt, eftersom han har jobbat väldigt hårt både på träningarna och i våra matcher i år. Men vi stöttar honom tillsammans med hela laget och är säkra på att han kommer tillbaka starkare, säger HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez.

Av sekretesskäl (GDPR) kommenterar HIFK inte spelarnas (eller den övriga personalens) skador, beräknade rehabiliteringstider eller privatliv mer ingående än så här offentligt.

Toppmatchen i Veikkausliiga inleds kl. 17.00 på Bolt Arena på lördag. Matchen visas direkt via Ruutu.

– Jag förväntar mig en väldigt taktisk match. FC Inter är ett slagkraftigt och bra lag, så vi har säkert en tuff match framför oss. För oss är det här en ny utmaning samt en möjlighet att visa hur bra vi kan vara som lag, säger Gómez.

Hela intervjun med Gómez ser du här nedanför.