Skip to main content

HIFK avslutade maj månad genom att spela sin tredje hemmamatch för i år på en solig Bolt Arena. Som gäster i lördagens drabbning var Åbolaget FC Inter, som inför matchen låg på poängantalet 12. Det räckte till en andraplats i tabellen. HIFK däremot låg trea med åtta poäng inför toppmötet.

I början kände båda lagen ännu efter åt vilket håll matchen skulle gå. Hemmalaget fick i ett par skeden prova på låga skott: Jusif Alis försök blockerades av bortaförsvaret, medan Jake Dunwoody i sin tur dundrade förbi på vänster sida. Även Inter fick ett farligt läge efter en hörna i HIFK-ändan, men Markus Uusitalo lyckades ta Arttu Hoskonens nick utan större problem.

Efter 20 minuter fick de tio åskådarna som var på plats se ett mål i varsin ända av planen. Aldayr Hernández drogs omkull innanför straffområdet och domaren blåste för straff. Precis som i bortamatchen mot AC Oulu var det Moshtagh Yaghoubi som ställde sig bakom bollen. Ett säkert skott bakom Henrik Moisander gav HIFK ledningen. Den höll dock inte i sig länge, eftersom Åbolaget lyckades kvittera genast i sitt följande anfall. En lång passning av Timo Furuholm gick igenom ett rätt slappt HIFK-försvar och hittade Taiki Kagayama vid bakre stolpen. Japanen var på rätt plats vid rätt tidpunkt och plötsligt stod det därmed 1-1, trots att Sakari Mattila gjorde allt han kunde för att förhindra målet vid mållinjen.

FC Inter fick ett viktigt ledningsmål precis innan paus. Först kom Benjamin Källman upp i ett friläge, men Uusitalo lyckades rädda den målsnåle anfallarens försök. I situationen därpå kunde han inte längre rädda efter att Lassi Järvenpää – som stod mitt i en något öppen HIFK-formation – kom åt att passa bollen åt Kagayama. 1-2 blev därmed resultatet då pausvilan inleddes.

HIFK:s tränarstab tog två byten direkt vid paus. Jani Bäckman och Matej Hradecký kom inte ut på planen igen, utan ersattes av Aatu Kujanpää och Jukka Halme. HIFK-ikonen Halme, som fyllde 36 år idag, fick samtidigt också spela sin Veikkausliigamatch nummer 100 ikväll. HIFK gratulerar Jugi både med anledning av födelsedagen samt av det jämna antalet spelade matcher!

Hemmalaget jagade en kvittering under andra halvan och försökte underlätta sitt jobb genom helt klart mer offensiva byten mot slutet av drabbningen. Aldayr Hernández byttes bort från backlinjen under den sista tian till förmån för Mosawer Ahadi, som spelade sin första ligamatch i HIFK-skjortan. Denna gång gav de offensiva bytena inte något önskat resultat. Först sköt Källman in 1-3 i matchminut 88′, och direkt efter det gick bollen ännu en fjärde gång över HIFK:s mållinje. Målet tillskrevs argentinaren Pibe, men det såg ut som att inlägget från höger gick in via HIFK:s Pipe Sáez.

Det var HIFK:s första förlust för säsongen. Till näst spelar laget den 10 juni mot KTP i Kotka.

HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez kommenterade följande efter matchen:

– Det känns lite dumt att säga detta när vi förlorar med 1-4, men jag tycker vi var utmärkta. Det låter konstigt, men det är sanningen. Jag tycker synd om spelarna, att de inte får mera idag, med tanke på den insatsen de gör. Men när man spelar mot ett av de bästa lagen i landet, som kämpar om att vinna ligan och lyckas leda spelet så är det så.

Vi skapade målchanser, vi skapade problem för dem, men så gör vi också några dumma misstag. Men jag är ändå stolt över grabbarna. Nu måste vi bara gå igenom hur vi kan undvika misstagen och sedan blicka framåt. Det är hårt att förlora 1-4, men när man närmar sig slutet av matchen så måste man göra beslut och vi valde att satsa på att vinna matchen. Vi tog en risk och var modiga, och denna gång så fungerade det inte. Men vi bör alltid vara modiga.

Mål:
24’ 1-0 Moshtagh Yaghoubi (straffspark)
25’ 1-1 Taiki Kagayama
44’ 1-2 Taiki Kagayama
88’ 1-3 Benjamin Källman
90+2’ 1-4 Pibe

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
3 Sakari Mattila
5 Pipe Sáez
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (72’ 9 Juanan Entrena)
10 Moshtagh Yaghoubi
17 Jani Bäckman (C) (46’ 11 Aatu Kujanpää)
22 Matej Hradecký (46’ 8 Jukka Halme)
23 Aldayr Hernández (83’ 70 Mosawer Ahadi)
31 Keaton Isaksson (72’ 99 Jeremiah Streng)
88 Macario Hing-Glover

Avbytare: 16 Tino Palmasto, 35 Calum Ward.