Skip to main content

3.4.2021 kl. 17.00 HIFK – HJK 0-3 (0-0)

Kvartsfinalmatchen mellan HIFK och HJK i Finska Cupen spelades mitt under påskveckoslutet i Busholmens hall. HJK hade klarat sig direkt till kvartsfinalskedet efter att man gick ut som tabelletta efter gruppspelet, medan HIFK i egenskap av grupptvåa inledde sitt playoffskede med att besegra RoPS i åttondelsfinalskedet förra helgen. Det var ett ”vinna eller försvinna”-upplägg som gällde inför påskaftonens drabbning: med seger blir det semifinalspel, medan den som förlorar kan flytta fokus på förberedelserna inför Veikkausliigasäsongen.

HJK inledde drabbningen vasst. Skottchanser tilldelades såväl gårdagens nyförvärv Janne Saksela som Atom, som för tillfället spelar sin femte säsong i de blåvita. Markus Uusitalo tvingades dock inte ingripa, eftersom lokalrivalernas båda tunga skott flög förbi målburen.

HIFK:s chanser var fåtaliga under matchens första halvlek. Vid kvarten spelad bjöds tv-publiken på den första av dem, då HIFK förde bollen till hörnflaggan. Moshtagh Yaghoubi slog inlägget och Tino Palmasto var med sitt huvud först på bollen. Nicken saknade kraft och HJK-keepern Hugo Keto tog bollen i sina händer.

Den rutinerade HIFK-spelaren Jani Bäckman fick två bra chanser till ett öppningsmål under matchens första halva. ”Bäris” första läge öppnade sig efter ett misstag av HJK-försvaret, men 33-åringens skott gick förbi den önskade destinationen. En stund senare fick han ett nytt försök efter ett inlägg av Macario Hing-Glover. Till HIFK:s förtret lyckades Bäckman inte heller denna gång överlista Keto.

HJK var snäppet vassare under matchens första halva. Trots några chanser för båda lagen skrevs paussiffrorna 0-0.

Andra halvlek började väldigt dåligt för HIFK:s del. HJK tog ledningen efter att Miro Tenho rätt enkelt gick ner i en duell med Hannu Patronen. Huvuddomaren Mohammad Al-Emara visslade för straff, och HJK-strikern Roope Riski sköt bollen i mål förbi Uusitalo.

Tio minuter senare tornade nya mörka moln upp sig på HIFK:s himmel. Domaren gjorde ett hårt beslut och körde ut efter paus inbytta Jukka Halme med ett direkt rött kort. Halmes armbåge träffade Lucas Lingman i nacken i en närkamp.

Det omstridda röda kortet visade sig till slut vara avgörande med tanke på matchens slutresultat. Saksela förde upp gästerna i en tvåmålsledning med ett skott i vänstra hörnet, och några minuter senare punkterade Filip Valencic slutsiffrorna till 0-3.

HIFK:s matcher i Finska Cupen slutar därmed i år i kvartsfinalskedet. Nu börjar laget fokusera på Veikkausliigastarten i maj, och som följande match står en träningsmatch mot TPS inkommande lördag.

Du kan se Joaquín Gómez kommentarer samt ett videosammandrag av matchen nedanför den här artikeln.

Mål:
50’ 0-1 Roope Riski (straffspark)
66’ 0-2 Janne Saksela
68’ 0-3 Filip Valencic

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
2 Aldayr Hernández
4 Hannu Patronen (C)
5 Pipe Sáez
7 Moshtagh Yaghoubi
15 Jusif Ali
16 Tino Palmasto (46’ 8 Jukka Halme, 59’ rött kort)
17 Jani Bäckman (63’ 18 Jeremiah Streng)
21 Macario Hing-Glover
22 Matej Hradecky (73′ 13 Jake Dunwoody)
34 Sakari Tukiainen (73′ 20 Mosawer Ahadi)

Avbytare: 9 Juanan Entrena, 26 Aatu Kujanpää, 30 Calum Ward (mv).