Skip to main content

28.3.2021 Rovaniemi centralplan: RoPS – HIFK 0-1 (0-0)

HIFK reste till Rovaniemi för att spela sin åttondelsfinal i Finska Cupen mot RoPS. Även om det var tänkt att matchen skulle ha spelats redan för två veckor sedan, blev det till slut avspark mellan lagen först den sista söndagen i mars. Orsaken till förflyttningen var ett för några veckor sedan konstaterat covid-fall i HIFK:s lag, vilket försatte stora delar av representationslaget i karantän. Vinnaren i drabbningen mellan RoPS och HIFK skulle komma att möta HJK i kvartsfinalskedet.

Det rödklädda bortalaget HIFK tog precis som väntat över bollkontrollen redan från början mot Rovaniemilaget. Gästerna fick fyra hörnor under matchens första kvart. Den fjärde av Moshtagh Yaghoubis hörnor blev till slut den farligaste. Miikka Mujunen i hemmalagets mål försökte boxa iväg Mosas inlägg från hörnflaggan, men misslyckades och bollen blev rullande framför målet. Till slut klarade sig RoPS utan bakslag i situationen. Även hemmalaget fick en hyfsad målchans i början av matchen. 21-åriga Veka Pyyny kom ensam igenom efter en lång öppning, men RoPS-spelarens avslut gick förbi Markus Uusitalos HIFK-mål på vänstra sidan.

Vid en dryg halv timme fick HIFK ett farligt friläge. Yaghoubi och Pipe Sáez ställde sig bakom bollen, och de flesta som följt med HIFK:s matcher väntade sig säkert att den 26-åriga mittfältaren skulle förvalta frisparken. Men så blev det inte. Sáez sköt en frispark, som gick förbi RoPS-målet med knapp marginal.

Det blev i alla fall hemmalaget som fick den första halvlekens farligaste målchans precis innan pausvilan. Jussi Niska förde bollen djupt ner i HIFK-ändan och spelade in mot mitten av boxen. Där fanns Pyyny, som dundrade iväg bollen mot mål. En så gott som bombsäker målchans blev inte det, eftersom Uusitalo var på plats som HIFK:s räddande ängel. Han stod för matchens snyggaste räddning då han fick händerna mellan bollen och målet vid precis rätt tidpunkt.

Efter en mållös och chansfattig första halvlek valde Joaquín Gómez att byta in två nya spelare inför den andra halvan. Keaton Isaksson och Jake Dunwoody satte sig på avbytarbänken efter pausen och in kom istället Jani Bäckman samt HIFK-debutanten Matej Hradecky.

Vid 64 minuter kom Hannu Patronen in på planen för första gången den här säsongen. Han byttes in istället för Jukka Halme, som idag spelade i mitten av HIFK:s trebackslinje. Direkt efter bytet lyckades HIFK skapa ett farligt läge i RoPS-ändan. Macario Hing-Glovers inlägg gick i riktning Jusif Ali, och till slut flög bollen via hemmalagets Jonathan Vervoort farligt mot mål. Den här gången var det hemmalagets Mujunen som fick uppvisa en snygg räddning då han tog bollen i sina händer.

Tjugo minuter innan matchens slut tacklade RoPS-kaptenen Nino Roffelsen Sáez och drog på sig sin andra varning i matchen. I och med det röda kortet fick HIFK spela matchens sista tior med en spelare mer på plan.

Det började redan se ut som att matchens ordinarie speltid skulle sluta utan mål, men precis innan stopptiden fick HIFK utdelning för sitt hårda arbete. Aldayr Hernández spelade in bollen från vänster mot boxen, där Bäckman passade lädret vidare mot Juanan Entrena. Spanjoren, som hade kommit in från avbytarbänken en knapp kvart tidigare, sköt sitt första mål i HIFK och säkrade lagets kvartsfinalplats. Den kommande HJK-matchen blir HIFK:s första Cup-kvartsfinal sedan våren 2015.

– Jag vill lyfta på hatten åt RoPS killar som gjorde matchen ganska tuff idag. Vi gjorde det lite svårt för oss själva. Där fanns nog tillräckligt med chanser för ännu fler mål. Vi har en riktigt bra trupp i år och en bred repertoar av avslutare. Även idag kom vår matchvinnare in från bänken, sade Yaghoubi efter matchen i en intervju med Ruutu.

En mer exakt tidpunkt för kvartsfinalen mellan HIFK och HJK klarnar i början av nästa vecka.

Mål:
89’ 0-1 Juanan Entrena

Mer ingående matchstatistik hittar du på Bollförbundets webbplats.

Matchens höjdpunkter ser du i Ruutus sammandrag.

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
2 Aldayr Hernández
5 Pipe Sáez
7 Moshtagh Yaghoubi
8 Jukka Halme (C) (64’ 4 Hannu Patronen)
10 Keaton Isaksson (46’ 17 Jani Bäckman)
13 Jake Dunwoody (46’ 22 Matej Hradecky)
15 Jusif Ali (75’ 9 Juanan Entrena)
16 Tino Palmasto
21 Macario Hing-Glover
34 Sakari Tukiainen (83’ 18 Jeremiah Streng)

Avbytare: 26 Aatu Kujanpää, 30 Calum Ward (mv).