Skip to main content

20.2.2021 HIFK – FC Lahti 1-0 (0-0)

Finska Cupens gruppspel inleddes för två veckor sedan och idag var det redan dags för HIFK:s tredje och sista match. I den mötte man FC Lahti, som kom på besök till Tali fotbollshall denna lördagseftermiddag. Det var ett klart utgångsläge för HIFK:s del: en seger skulle betyda avancemang från gruppspelet, medan en förlust i sin tur skulle innebära att laget inte går vidare från gruppen. Vid oavgjort skulle HIFK sedan tvingas vänta på resultatet från matchen mellan HJK och KTP.

Det rödklädda hemmalaget HIFK ville dock hålla avgörandet i sina egna händer och var fast beslutet att säkra avancemanget genom att besegra Lahtislaget idag. Den första halvlekens början innehöll inga farligare målchanser för någotdera laget, även om det var HIFK som starkare hade kontroll över händelserna på planen. Laget fick via några specialsituationer i offensiven chanser att ta ledningen, men FC Lahti lyckades bra med sitt försvarsspel.

Vid drygt tjugo minuter slog Pipe Sáez en hörna mot Aldayr Hernández huvud innanför boxen, men bollen gick i stället till Tino Palmasto. Den 22-åriga mittbacken spelade lädret vidare mot Moshtagh Yaghoubi, men Lahtisförsvaret kunde stoppa mittfältarens låga skott.

Bortalagets bästa chans såg dagens ljus vid 28 minuter. Jasin-Amin Assehnoun kom upp i ett friläge, men fick se sig överlistad av HIFK-målvakten Markus Uusitalo. Uusitalo kom emot och räddade skottet över plangränsen. FC Lahti fick heller inget ledningsmål till stånd från den efterföljande hörnan. En jämn första halvlek slutade mållöst.

HIFK fick ett utmärkt läge direkt efter att andra halvlek hade kört igång. Sáez gav en hörna som inte var långt ifrån att träffa Sakari Mattilas huvud framför målet. Det blev istället Hernández som fick en touch på bollen, men nicken gick i alla fall över bortamålet.

Efter 60 minuter utförde HIFK:s tränarstab två byten. Först fick gamla HIFK-junioren Jean-Claude Mabinda sina första spelminuter i en tävlingsmatch i HIFK:s representationslag då han byttes in på högerkanten istället för Macario Hing-Glover. Några minuter senare valde man att hämta in mer avslutsstyrka till offensiven då Sakari Tukiainen fick ta Keaton Isakssons plats högst upp.

Eftersom ett oavgjort resultat med stor sannolikhet skulle leda till att HIFK inte går vidare från gruppen valde tränarteamet att göra ett offensivt byte vid 82 minuter. Mittbackarna Hernández och Palmasto klev av planen till förmån för Mosawer Ahadi och Jeremiah Streng. Det offensiva bytet gav snabbt resultat, efter att Streng nickade in Mattilas inlägg bakom Antonio Reguero i Lahtismålet. Målet blev det enda i matchen.

Dagens seger över FC Lahti var HIFK:s första mot just Lahtislaget sedan hösten 2015. Vinsten innebär också att HIFK säkrar sitt avancemang från gruppen, även om HJK-KTP-matchens resultat ännu påverkar huruvida HIFK blir etta eller tvåa i grupp A. HIFK spelar hur som helst sin följande match i Finska Cupen i mars.

– Vår högsta prioritet var att kontrollera spelet och jag tycker att vi lyckades med det under största delen av matchen. Vi hade kunnat skapa fler chanser under matchen. Då 10-15 minuter återstod fick vi göra något annorlunda för att få med oss segern. Bytet gav oss just det resultatet vi ville ha. Jere (Streng) har mycket potential och brukar inte missa sina chanser, så jag är väldigt glad över att han fick göra segermålet idag, sade HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez efter matchen.

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
2 Aldayr Hernández (82′ 18 Jeremiah Streng)
3 Sakari Mattila
5 Pipe Sáez
7 Moshtagh Yaghoubi
10 Keaton Isaksson (65’ 34 Sakari Tukiainen)
13 Jake Dunwoody
15 Jusif Ali
16 Tino Palmasto (82′ 20 Mosawer Ahadi)
17 Jani Bäckman (c)
21 Macario Hing-Glover (61’ 24 Jean-Claude Mabinda)

Avbytare: 8 Jukka Halme, 9 Juanan Entrena, 25 Martti Puolakainen (mv).

Matchens höjdpunkter kan du se via Ruutu.