Skip to main content

6.2.2021 kl. 13.45 HJK-HIFK 2-1 (1-1)

HIFK spelade idag sin andra match i Finska Cupen, som körde igång i Kotka förra veckoslutet. Den här lördagen var det säsongens första derby mot HJK som stod på programmet i Tali fotbollshall. HIFK gick in i matchen som gruppetta efter att det blev tre poäng mot KTP i Kotka senaste vecka, medan HJK fick med sig en poäng från sin öppningsmatch mot FC Lahti.

Det blev en stark öppning på derbyt för HIFK som genast under öppningsminuterna skapade situationer i offensiven. Laget var inte långt ifrån ett tidigt ledningsmål då Sakari Mattila återigen fick visa hur farlig han är i frisparkssituationer. Mattilas skott var vasst som vanligt och gick med nöd och näppe förbi Hugo Ketos HJK-mål.

Istället blev det HJK som tog ledningen i matchen vid 28 minuter. Atom sköt ett skott som Markus Uusitalo i HIFK-målet räddade, men Roope Riski var först på returen och gjorde sitt första Cup-mål för i år. HIFK:s bänk menade att Riski var i offside i situationen, men linjedomaren var inte av samma åsikt och därmed stod siffrorna 1-0 till HJK.

Det tog inte länge innan HIFK utjämnade matchen till 1-1. Hemmalagets försvar verkade sömnigt och det kunde Jusif Ali dra nytta av. Han sköt kvitteringsmålet inifrån straffområdet efter en assist av Pipe Sáez. Matchen stod 1-1 då pausvilan inleddes.

I början av andra halvlek fick HJK:s Valtteri Moren rött kort efter att ha träffat Sakari Tukiainen med foten i axeln i en närkamp om bollen. Det var redan HJK:s andra röda kort för i år, eftersom Daniel O’Shaughnessy blev utkörd för en vecka sedan mot FC Lahti.

HIFK kunde inte dra nytta av att ha en man mera på planen och länge såg det ut som att det skulle bli oavgjort i säsongens första derby. I slutminuterna bjöd hemmalaget på en riktig kalldusch efter att precis inbytta Santeri Väänänen sköt upp bollen i krysset med ett snyggt skott. Väänänens mål blev också matchens sista.

– Det här var en jämn match egentligen nästan från början till slut. Vi kunde inte dra nytta av vårt spel med en spelare mera på planen, så vi fick göra en del ändringar under matchen. Samtidigt var det här också ett bevis på att vi är ett slagkraftigt lag, som klarar av att dominera spelet. Vi får nu fortsätta utveckla vårt spel samt förbättra våra styrkor, sa HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez efter matchen.

HIFK:s säsong fortsätter lördagen den 20 februari med en Cup-hemmamatch mot FC Lahti kl. 14.00.

Mål:
28′ 0-1 Roope Riski
37′ 1-1 Jusif Ali
90′ 2-1 Santeri Väänänen

Matchens höjdpunkter kan ses via Ruutu.

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
2 Aldayr Hernández
3 Sakari Mattila
5 Pipe Sáez
7 Moshtagh Yaghoubi (63’ 18 Jeremiah Streng)
10 Keaton Isaksson (63’ 13 Jake Dunwoody)
15 Jusif Ali (87’ 9 Juanan Entrena)
16 Tino Palmasto
17 Jani Bäckman (C) (76’ 8 Jukka Halme)
21 Macario Hing-Glover
34 Sakari Tukiainen (63’ 20 Mosawer Ahadi)

Avbytare: 24 Jean-Claude Mabinda, 30 Calum Ward (mv).