Skip to main content

HIFK inledde säsongen på allvar idag då Finska Cupens gruppspel körde igång i Kotka. Bortamatchen spelades inför tomma läktare på en iskall Arto Tolsa Areena.

Det rödklädda bortalaget lät i alla fall inte väderförhållandena störa utan tog kontroll över matchen genom att hålla i bollen. Mittbacken Aldayr Hernández kom vid en hörna åt att testa KTP-målvakten Anton Lepolas matchform genom en farlig nick mot mål, men hemmalagets målvakt lyckades ännu vid det här laget hålla sitt mål rent.

Fem minuter senare började HIFK:s kontroll över händelserna på plan ge resultat. Jusif Ali pressade högt, vilket ledde till att Lepola tappade bollen åt HIFK. Bollen gick via Keaton Isaksson till Pipe Sáez, som förde upp HIFK i ledning med ett skott i det högra krysset.

HIFK höll KTP borta från farligare målchanser under hela första halvan och fick inleda pausvilan i en välförtjänt ledning.

Tio minuter in i andra halvlek fick hemmalaget möjligheten att kvittera i samband med två specialsituationer. Markus Uusitalo räddade KTP:s frispark över plangränsen och bollen fördes till hörnflaggan. Hemmalagets Matias Paavola var med sitt huvud först på bollen i hörnsituationen, men nicken gick förbi målet på vänster sida. Läget alltså oförändrat i matchen.

Vid sextio minuter var det dags för HIFK:s första byte, då SJK-lånet Jeremiah Streng fick sina första minuter i HIFK-skjortan. Sakari Tukiainen, som i onsdags skrev på ett nytt kontrakt med HIFK, gick i byte istället för Streng.

Uusitalo var på hugget med flera säkra räddningar matchen igenom, men stod för en riktigt stor parad då matchuret visade 68 minuter. HIFK-målvakten stoppade Aleksi Tarvonens skott och höll HIFK kvar i ledningen.

Kotkalaget fortsatte skapa press i HIFK-ändan mot slutet av matchen. Thomas Agyiri hade ett friläge för en kvittering, men Uusitalo var återigen i toppform och fick sin vänstra hand i vägen för bollen.

Trots hemmalagets dominans fick HIFK via en frispark möjligheten att säkra segern två minuter innan slutet på den ordinarie speltiden. Frisparksspecialisten Sakari Mattila ställde sig bakom bollen, men skottet fick rakt i händerna på Lepola.

KTP kämpade hårt ända till slutvisslan men klarade inte av att utjämna matchen. HIFK tog därmed med sig tre poäng till Helsingfors och steg upp som gruppetta i A-gruppen efter den första omgången. I och med segern bröt laget också sin nästan tre år långa svit utan segrar i Cup-sammanhang. HIFK vann nämligen senast en match i Finska Cupen just mot KTP i februari 2018.

– Jag är nöjd över att vårt arbete under de senaste veckorna gav oss det resultat vi ville ha idag. Vår intensitet var bra i matchen. I slutet hade vi svårigheter, men fick i alla fall segern med oss. Ett riktigt fint resultat för oss efter en väldigt kort pre-season tillsammans, sade HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez till Ruutu efter matchen.

HIFK:s följande match i Finska Cupen spelas nästa lördag, då HJK står för motståndet i Tali fotbollshall kl. 13.45.

Mål:
15’ 0-1 Pipe Sáez

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
2 Aldayr Hernández
3 Sakari Mattila
5 Pipe Sáez (74′ 23 Pasi Forsman)
10 Keaton Isaksson
13 Jake Dunwoody
15 Jusif Ali
16 Tino Palmasto
17 Jani Bäckman (c)
21 Macario Hing-Glover
34 Sakari Tukiainen (63’ 18 Jeremiah Streng)

Avbytare: 7 Moshtagh Yaghoubi, 9 Juanan Entrena, 20 Mosawer Ahadi, 24 Jean-Claude Mabinda, 30 Calum Ward (mv).

Artikelbild: Mikko Mäkelä.

Matchens höjdpunkter ser du via Ruutu.