Skip to main content

13.2.2021 kl. 13.45 HJK-HIFK, Talihallen

Finska Cupen, som för HIFK:s del körde igång senaste lördag, står nu inför följande omgång detta inkommande veckoslut. På lördagseftermiddagen är det nämligen dags för säsongens första derby mellan HJK och HIFK i Talihallen kl. 13.45. Coronarestriktionerna gör att matchen spelas utan publik, men det går att följa med den i direktsändning via Ruutu.

HIFK inledde säsongen med att vinna sin första match då tre poäng åkte till Helsingfors från Kotka för en knapp vecka sedan. Felipe ”Pipe” Sáez 0-1-mål vid 15 minuter blev KTP-matchens enda mål. En hel del nya ansikten fanns med i laguppställningen utöver några viktiga spelare från fjolårets lag. Ytterbacken Macario Hing-Glover hör på ett sätt till båda kategorierna: han kom till HIFK sommaren 2019, men hade innan KTP-matchen en paus på 343 dagar från sin senaste tävlingsmatch med rödtröjorna.

– Det har känts bra att igen vara med laget här i Helsingfors. Vi fick starta vår säsong med en viktig vinst direkt i den första omgången, så man kan säga att vi fick en fin början på det här året, säger Hing-Glover.

Orsaken till frånvaron var en långvarig skada, som gjorde att Hing-Glover tillbringade hela sommaren i sitt hemland USA. Då matchformen närmade sig i oktober ifjol återvände försvararen till Helsingfors och tränade sedan med HIFK:s lag under slutet av hösten.

– Förra året gick egentligen helt och hållet i rehabiliteringsprocessens tecken. Den var dagligen närvarande i mitt vardagliga liv, som innehöll bl.a. två gymbesök varje dag. Det var såklart kul att vara hemma, men nu är det härligt att få vara med i laget igen efter ett långt år.

– Det är inte lätt att vara för sig själv då man på sociala medier ser lagkompisarnas och HIFK:s uppdateringar utan att själv kunna vara med i lagets vardag. Redan att se på fotboll kändes tungt. Å andra sidan väcker dessa känslor ny motivation för jobbet, så att man efter skadan kan komma tillbaka starkare än förr, berättar Hing-Glover.

Kontraktet mellan Hing-Glover och HIFK var ursprungligen i kraft fram till slutet av 2021, men efter att spelaren åter var i spelskick beslöt parterna sig för att lägga till en option för 2022 i avtalet. Han hör till de spelare som representerar viktig kontinuitet från tidigare säsonger.

– Jag älskar staden, laget och våra fantastiska supportrar. Vi har ett bra gäng även detta år och så har vår nya chefstränare gjort ett riktigt stort intryck på mig. Det känns bra att vara här och jag vill spela för HIFK också i fortsättningen.

I morgondagens drabbning i Talihallen möter HIFK lokalrivalerna HJK, som hör till de största förhandsfavoriterna under den kommande säsongen. Toni Koskelas HJK inledde Cupen genom att spela oavgjort mot FC Lahti i lördags. Laget får klara sig utan Daniel O’Shaughnessy, som är avstängd efter att han fick rött kort i slutet av Lahti-matchen.

Inga större förändringar är att vänta i HIFK:s laguppställning i morgondagens match i jämförelse med KTP-matchen. Mittbacken Hannu Patronen är ur spel åtminstone från gruppspelets matcher, men kommer att stå bakom bänken tillsammans med tränarstaben i matchen mot HJK.

Resultaten från den första omgången innebär att HIFK inleder derbyt i egenskap av gruppetta, två poäng före HJK. Den här gången blir det dessvärre ingen publik på derbyt, men Hing-Glover berättar att hela laget i alla fall ser fram emot HJK-matchen på samma sätt som inför alla tidigare derbyn.

– Derbymatcherna är alltid stora och tuffa matcher, som hela laget väntar på med stor iver. Vi kommer att gå in i matchen med samma kämpaglöd som alltid, även om det den här gången blir en annorlunda matchatmosfär. Vi vill spela en stark match och på så sätt spinna vidare på vår fina inledning på säsongen.