Skip to main content

20.2. klo 14.00 HIFK – FC Lahti, Talin halli

Finska Cupens gruppspel har framskridit med stormsteg och nu står HIFK inför sin tredje och sista match, då FC Lahti står för motståndet i Talihallen kl. 14.00 på lördag. Coronaläget är fortfarande svårt och därför är det inte möjligt att ta in publik till matchen, men den sänds som vanligt direkt via Ruutu.

HIFK har med sitt rejält förnyade lag samlat ihop tre poäng från de två första matcherna i Cupen. I öppningsomgången blev det vinst med 0-1 borta i Kotka, vilket gjorde att rödtröjorna fick gå in i HJK-derbyt som gruppetta. Det såg länge ut som att det skulle bli 1-1 i Tali mot HJK, men till HIFK:s förtret kunde HJK:s Santeri Väänänen skjuta in segermålet i matchens sista ordinarie spelminut.

På grund av förlusten mot HJK ligger HIFK inför den sista omgången som grupptrea med en poäng mindre i jämförelse med både HJK och FC Lahti. Lahtislaget spelade oavgjort mot HJK under öppningsomgången, men klarade av att öppna segerkontot efter 3-0 hemma mot KTP förra veckan. Därmed behöver HIFK i praktiken en seger mot FC Lahti för att ta sig vidare från gruppen. Chefstränaren Joaquín Gómez berättar att HIFK har för avsikt att hålla avgörandet i sina egna händer.

– Vi är väldigt nöjda med hur vi har fått ihop vårt lag samt hur dess identitet har börjat ta form. En del av det här har vi redan sett under matcherna, men på träningarna syns de ännu mer än så. Vi har visat att vi kan dominera en match och det vill vi se mer av mot FC Lahti. Vår viktigaste målsättning är att ta tre poäng imorgon. Vi vill avgöra vårt avancemang själva utan att behöva vänta på resultaten från några andra matcher, säger han.

I sina två första matcher för i år har HIFK bevisat att man klarar av att utmana vilket lag som helst i Veikkausliiga. Både mot KTP och mot HJK fick tv-publiken stundvis se ett underhållande och energiskt spel i offensiven och det här är något som Gómez vill se mer av mot FC Lahti.

– Vi har som mål att komma åt att anfalla mera och att dominera matcherna ännu starkare än vad vi gjort tidigare. Trots den korta pre-seasonperioden har vi lyckats göra stora framsteg också inom den fysiska träningen. Det här tror jag att kommer att synas i matchen mot FC Lahti. Vi måste vara fysiskt starka för att kunna dominera spelet mera, säger han.

Yttern Jusif Ali har varit i öppningselvan i HIFK:s båda matcher hittills och har samtidigt varit delaktig i lagets båda mål. Mot KTP var den unga spelaren starkt med och byggde upp HIFK:s segermål, medan han sedan själv hittade rätt i matchen mot HJK. Forwarden Erikson Carlos och mittbacken Hannu Patronen, som båda hör till lagets tongivande spelare på sina positioner, har varit ur spel under den här säsongen hittills, men nya ansvarstagare har stigit fram istället. Gómez lyfter utöver Ali fram några andra unga spelare, som har gjort ett intryck på tränaren under försäsongen.

– Vi har velat bygga upp ett lag som är en bra mix av erfarna spelare och unga, modiga och tekniskt skickliga spelare. Jusif är ett bra exempel på en spelare från den senare kategorin. Utöver honom har vi också några andra liknande spelare i vårt lag. Tino (Palmasto) har till exempel spelat bra hittills och så har Mosku (Mosawer Ahadi) också varit riktigt stark på träningarna.

Coronaläget ser mörkt ut speciellt i Helsingforsregionen och inga tecken på att läget skulle bli lättare syns åtminstone inom den närmaste framtiden. Restriktionerna gällande bl.a. publikevenemang kommer att vara i kraft åtminstone fram till slutet av mars. HIFK-tränaren berättar att han väntar på att få spela inför sin hemmapublik, men poängterar samtidigt vikten av att förstå vilken allvarlig situation som just nu råder.

– Framför allt hoppas jag att alla hålls friska och att alla tar hand om varandra. Det ser ut som att läget ännu blir lite sämre innan det i något skede går mot det bättre. Jag hoppas på att vi så fort som möjligt ska få uppleva matcherna tillsammans med våra supportrar. Vi vill ge dem en anledning till glädje genom att säkra Cup-avancemanget imorgon, säger Gómez.

Mer av Gómez tankar kan du ta del av genom att titta på videon här nedan.