Skip to main content

HIFK Soccer rf:s styrelse för det kommande verksamhetsåret valdes av föreningens medlemmar under ett möte som hölls i början av detta kalenderår. Styrelsens tidigare medlemmar fortsätter med sina uppdrag även år 2021. Peter Standertskjöld-Nordenstam, som är känd för sin långa spelarkarriär i föreningen, blev vald till ny medlem i styrelsen.

Standertskjöld-Nordenstams karriär i HIFK:s representationslag på fotbollens sida började i slutet av 1990-talet och slutade säsongen 2011, då laget spelade i Ettan. ”Petskus” liv var på den tiden fyllt av tävlingsidrott hela året runt, eftersom han vintertid även spelade för HIFK:s representationslag i bandy. År 2014 valdes han till 2000-talets HIFK Fotboll-legend i en supporteromröstning.

Hejsan Petsku! Hur blev ett medlemskap i HIFK:s styrelse aktuellt för dig?
Kort svarat – jag blev tillfrågad om jag är intresserad av att ställa upp och svarade JA. Efter att jag slutade spela har det några gånger diskuterats allmänt om mitt intresse att delta lite mera aktivt inom HIFK-fotbollen, men det har inte tidigare passat in. Samtidigt tycker jag att man själv måste ha känslan att man kan tillföra något före man tar emot någon uppgift. Annars blir det lätt så att man bara tackar JA och sedan är man omringad av saker man inte klarar av.

Kan du berätta lite om din bakgrund utanför idrottsvärlden, dvs. vilken typ av kunnande du tillför styrelsen?
Under de senaste 15 åren har jag jobbat med olika inköps- och försäljningsuppgifter främst inom logistikbranschen. Just nu jobbar jag som Account Director för Transval. Dessutom är jag styrelsemedlem för Sata-Tennis ry och kan kanske därför tillföra några tankar och idéer från en annan globalt sett stor idrottsgren.

Sen kan jag även bidra med att bygga vidare på den guld värda kulturen vi har inom HIFK samt dela med mig av erfarenheter från idrottarens, medlemmens och supporterns perspektiv. Jag vill att HIFK:s styrelse är öppen och rakryggad samt att vi visar att vi fattar beslut och använder strategier som steg för steg för verksamheten vidare mot de angivna målen.

Emellanåt måste man acceptera beslut som man själv i första hand inte skulle vilja göra, men de fattas alltid med tanke på framtiden. Vi måste se framåt och anta de utmaningar vi har framför oss istället för att grubbla över beslut som tidigare fattats inom föreningen. Fokus ska ligga på att leva i nutiden utan att glömma att njuta av det vi redan har!

Varför känns det viktigt att vara med och påverka inom HIFK?
Jag har alltid haft ett intresse för HIFK och viljan att kunna hjälpa till på ett eller annat sätt har funnits med hela tiden. Tiden var mogen för detta och förfrågningen om intresse för ett uppdrag i styrelsen kom vid ett lämpligt tillfälle.

Inga klara riktlinjer har ännu dragits inom styrelsen om mina uppgifter, men de klarnar nog här inom vintern och våren när sakerna börjar rulla på.

Hur ser du på HIFK:s nuvarande situation och vilka möjligheter ser du att föreningen har i framtiden?
Jag lyfter på hatten åt varje person – spelare, tränare, funktionär, förälder, styrelse osv. som ger sin tid åt föreningen och idrotten. Det gläder mig! Jag tycker att föreningen har gjort rätta och bra beslut och rakryggat stått bakom dem med klar och tydlig kommunikation utåt.

Det pågår en förändring vars bas redan är gjord och planerad, så nu gäller det att försöka förverkliga den tillsammans inom hela föreningen. Det här var en stor grund för mitt intresse att komma med och jag har samma åsikt om det håll föreningen ska utvecklas mot. Jag ska försöka komma in med åsikter och tankar framför allt om hur det fortfarande väldigt utmanande steget från junior- till seniornivå kunde underlättas.

Ser framemot dessa nya utmaningar inom idrottens intressanta värld! Vi har fantastiska förutsättningar att bygga vidare på mot en allt bättre och ljusare framtid för HIFK Fotboll.

 

Senaste vår var Standertskjöld-Nordenstam gäst i HIFK:s Radio Röda-podcast. I avsnittet behandlades ”Petskus” gedigna karriär i HIFK samt vad den före detta spelaren håller på med nuförtiden. Du kan lyssna på avsnittet här (länken går till Soundcloud).

Som ordförande för HIFK Soccer rf fortsätter Christoffer Perret, som fungerat på posten sedan 2015. Jan-Erik Eklöf fortsätter som vice ordförande och utöver Standertskjöld-Nordenstam är också Marina HäggMarkku Kotisalo och Ari Rantamaa medlemmar i styrelsen.