Skip to main content

Mittfältaren Moshtagh Yaghoubi och HIFK var under den gångna hösten med i ett välgörenhetsprojekt med Tukikeskus Hilma. Hilma erbjuder invandrare med funktionsnedsättning och deras närstående information om samhällets tjänster samt vägledning i hur man ansöker om dem.

Samarbetsprojektet blev aktuellt efter ett initiativ av Johan Fagerudd, som har stött HIFK sedan slutet av sommaren. Han valde Yaghoubi till fadderspelare för sitt företag och fick som en del av samarbetsavtalet planera ett välgörenhetsprojekt tillsammans med spelaren. Mosa själv valde Hilmas viktiga arbete i stödandet av invandrare med funktionsnedsättning som mål för donationen.

Hilmas kundfamiljer fick fotbollar, kort, HIFK-klistermärken och en hel del med julgodis av HIFK, och det var självklart Julgubben själv som stod för leveransen av dessa julklappar. Förutom presenterna fick barnen också chansen att ta bilder tillsammans med Julgubben samt dessutom en videohälsning av Yaghoubi själv. Julgubben var en väntad gäst hos familjerna under en dag fylld av leenden och varm stämning.

– Hilmas verksamhet finansieras med hjälp av stöd från Veikkaus, och detta gör att vi har en del begränsningar på vad allt vi har råd att genomföra. Vi har varit väldigt nöjda med samarbetet med Johan, Mosa och HIFK, eftersom vi med hjälp av det har kunnat göra sådant som invandrarbarn med funktionsnedsättning annars inte skulle ha en möjlighet att uppleva, säger Hilmas koordinator Karoliina Mäki.

– Med hjälp av samarbetet har barnen fått känna sig stolta över att de blivit uppmärksammade av så pass betydande aktörer som Mosa och HIFK är. I dessa svåra tider som vi nu lever i behöver vi samarbete mellan många olika parter för att kunna hjälpa dem som är i den allra svagaste ställningen i samhället. Detta har vårt samarbete handlat om. Vi hoppas på att kunna gå vidare med detta samarbete även nästa år, så att vi kan fortsätta ge barnen och deras familjer glädje och positiva upplevelser i vardagslivet, fortsätter hon.

– Detta välgörenhetsprojekt kändes väldigt viktigt för mig och jag upplever att jag är privilegierad då jag fick vara med i det. Man kunde verkligen se glädjen hos barnen, även om det var aningen svårt att veta om det var Mosa eller Julgubben som var den största stjärnan! Och visst är det otroligt att konstatera hur fotbollen för samman människor oavsett språk, etnicitet, religion, kön eller funktionsförmåga. För egen del vill jag gärna vara med och stöda Hilmas verksamhet även i framtiden, och helst just i samarbete med HIFK, säger Johan Fagerudd.