Skip to main content

Den spanska fotbollstränaren Miguel Cervera López (UEFA Pro) anslöt sig till HIFK:s organisation tidigare denna höst. Det är hans andra sejour i de stjärnprydda, där han senast verkade en kort period under slutdelen av säsongen 2019.

– Jag har redan länge velat flytta till Helsingfors, eftersom min flickvän bor här, och dessutom passar ett liv i Helsingfors även i övrigt väldigt bra med min livssituation för tillfället. I slutet av säsongen 2019 jobbade jag som tränare för HIFK/2 i Trean. Då jag kom var det redan i praktiken klart att laget inte skulle klara av att hålla sin plats i serien, så vi satte snabbt fokus på framtiden istället. Vi hade redan preliminärt kommit överens om en fortsättning, men jag fick en bra och överraskande chans att hjälpa min vän i Segunda B i Spanien. Det gick sedan så att min fortsättning i Helsingfors blev aktuell ett år senare än planerat, säger Cervera López.

Hösten 2019 fick Cervera López nämligen ett samtal från sin vän och mentor Tito García, som hade råkat ut för en besvärlig situation mitt under en pågående säsong. García, som jobbade som chefstränare för San Fernando Cádiz, hade tillfälligt tvingats stiga åt sidan på grund av ett överraskande sjukdomsfall. En kort tid senare hade även lagets fysiktränare fått ett erbjudande från den högsta serien i Spanien, så García bestämde sig för att ta kontakt med Cervera López, som precis hade avslutat sin säsong i Finland.

Miguel Cervera López under ett träningspass i San Fernando.

– Till en början kändes tanken om att återvända till Spanien som ett ganska besvärligt scenario, eftersom hela mitt liv just då fanns här i Finland. Jag kunde ändå inte tacka nej till Titos förslag och flyttade till Spanien. Samtidigt gjorde jag det klart för dem att jag endast skulle komma med i tränarteamet för en säsong, berättar han.

Cervera López höll fast vid sitt beslut och återvände till Helsingfors precis innan coronapandemin bröt ut i världen. Innan comebacken i HIFK grundade spanjoren välgörenhetsprojektet FC Helsinki, som erbjuder mindre bemedlade personer en möjlighet att spela fotboll. Laget spelade i division 6 under den gångna säsongen.

– Jag tycker det är roligt att jobba som tränare och att hjälpa människor. Speciellt i år har det varit skönt att vara aktiv och inte bara sitta sysslolös hemma. FC Helsinki var en kul och intressant grej, även om vi inte spelade på en högre nivå än division 6.

HIFK har under 2020 gjort större satsningar på att höja kvaliteten på verksamheten i enlighet med linjerna i den nya IFK-Metodologin. Föreningen har till exempel stigit upp till nivå 2 i Bollförbundets kvalitetsprogram, men mycket arbete kvarstår fortfarande. Inom junior- och vuxenlagen har man inlett en process, som går ut på att förändra verksamheten så att den går vidare mot ett mer målmedvetet och tävlingsinriktat håll. Hittills har detta arbete tagit sig uttryck bland annat genom att man rekryterat nya tränare och startat nya tävlingslag i åldersklasserna U17, U15, U13 och U11.

Miguel Cervera López är själv aktivt med i den här förändringsprocessen och kommer under den kommande säsongen att fungera som chefstränare för HIFK/2 och HIFK U20 Red. Dessutom är han med i det nya B-juniorlagets (U17) tränarteam. Dessa lag har ordnat gemensamma träningspass under hösten, även om de rådande coronabegränsningarna nu har lagt dessa gemensamma träningar på paus.

– Jag tycker väldigt mycket om det faktum att herrarnas reservlag samarbetar med våra A- och B-juniorlag. Vi har ett team av många bra tränare och vi jobbar dagligen tillsammans. Spelare som gör väl ifrån sig på träningar och matcher kan alltså få speltid i Herrtrean redan i A- eller B-junioråldern. Det viktigaste målet just nu är att utveckla spelare, men som långsiktigt mål för detta akademiarbete står förstås att få spelare från föreningens egna juniorlag att ta steget upp till representationslaget i Veikkausliiga, säger Cervera López.

Alla de lag som spanjoren tränar söker fortfarande nya spelare till säsongen 2021. En gemensam nämnare för de nya spelare som rekryteras är en vilja att jobba målmedvetet och att utvecklas som spelare.

– HIFK/2 söker just nu främst backar och yttrar, medan vi sedan i B-juniorlaget fortfarande har utrymme på alla positioner. Det lönar sig absolut att börja spela i HIFK, eftersom vi kan erbjuda spelarna en långsiktig utvecklingsprocess på vägen mot att bygga upp en karriär som fotbollsspelare, säger han.

 

Vill du börja spela i HIFK?

HIFK/2 (division 3), HIFK U20 Red (A-pojkarnas division 1) samt det nya HIFK U17-laget hälsar nya spelare varmt välkomna med i verksamheten. Ifall du är intresserad av att komma med kan du ta kontakt med Miguel eller med U17-lagets chefstränare Umid Dibachy.

Juniorlagen tränar för tillfället utomhus, medan HIFK/2 fortsätter träna så fort coronabegränsningarna gör det möjligt.

Miguel Cervera López (chefstränare, HIFK/2 och HIFK U20 Red): miguel.cerveralopez[at]hifkfotboll.fi / tfn. +358 44 9855014.

Umid Dibachy (chefstränare, HIFK U17): umid.dibachy[at]hifkfotboll.fi / tfn. +358 46 9357541.