Skip to main content

Idag firas den internationella volontärdagen! HIFK skulle inte fungera utan alla dom otroligt duktiga, hängivna och fina frivilliga som vi har i vår organisation! Vi vill utföra ett otroligt stort tack till alla er lagledare, tränare, biljettförsäljare, domare, evenemangsvärdar och många andra fler som gör ett enormt jobb för HIFK!

Dagen till ära har vi även passat på att ta ett litet snack med en av våra frivilliga, nämligen Max Tawast som fungerar som evenemangschef på herrarnas representationslags hemmamatcher! Ta och kolla intervjun!

Tjena Max, kul att vi kan snackas lite nu när det inte finns någo matcher vi kan träffas på. Jag skulle villa gå tillbaka till början, dvs. hur börja ditt supporterskap?

– Nå som för många andra så börja det ju via hockeyn, som va otroligt stort. Även i Lojo, därifrån jag ursprungligen kommer. Sen i något skede så, via rekommendationer från bekanta, så fick jag upp ögonen för fotbollen och började sen gå lita sporadiskt på matcherna. Många år senare så går jag ännu på matcherna, men nu lite mera regelbundet och i en liten annan kapacitet.

Numera är du just evenemangschef i det s.k. matchteamet. Hur kom du med i det?

– Allting började egentligen då jag lärde känna HIFK:s f.d. försäljningschef Raakel Koittola, som då spelade i Stadin Mimmit tillsammans med min fru Satu. I vardagen jobbar jag på en evenemangsbyrå och har även utbildning inom området, så jag sa att om det någon gång behövs hjälp på matchevenemangen ställer jag gärna upp. Speciellt då jag nu redan hade lite kunskap inom det. Här är vi nu fyra säsonger senare!

Vad gör man som evenemangschef?

– Faktiskt ingen enkel fråga att svara på, för det är otroligt mångsidigt. För det mesta så ser jag till att alla vet var dom skall vara och att dom sköter sina uppgifter – det som nu chefer kanske brukar göra. Men om det ska föras biljettscanners till andra sidan stadion eller motståndarlaget lyckas få bollen in på Bollis 6 så kan det nog vara så att det är jag som springer efter den.

Vad har du tyckt om din tid i matchteamet då?

– Det har varit jätte kul! Mest av allt så har jag tyckt om människorna i själva matchteamet, mina kollegor alltså. Jag har varit här i fyra säsonger nu, och det har ju varit både upp- och nedförsbackar under den tiden, men att ha fått dela dom stunderna tillsammans med människor som jag blivit väldigt bra vän med har varit en fin känsla. Jag anser mig själv ändå först och främst vara just en HIFK-supporter, före allt annat, så t.ex. derbyvinsten i år var ju nog en ganska otrolig upplevelse. Samtidigt så tycker jag om stämningen på matchdagarna. Förväntningen inför matchen, när man fixar allting och väntar på att publiken ska komma till stadion. Även det att gå och plocka ner sakerna efter matchen har sin charm – såklart ganska mycket beroende på vad för resultat det blivit. Men mest av allt har jag ändå tyckt om att spendera tid med människorna i matchteamet.

Du jobbar heltid, har blivit pappa rätt så nyligen, men ändå spenderar du ganska mycket av din tid för att hjälpa HIFK. Vad är det som är så speciellt med HIFK, att det får så mycket av din tid?

– Jag är ju finlandssvensk så det hör ju till att man håller på med föreningsverksamhet [stort skratt]. Nä, skämt åsido. HIFK betyder jättemycket för mig, alltid gjort det, så man vill ju hjälpa till där man kan. Dra sitt strå till stacken. Men sen är det också så att jag tycker att det är så himla kul, så det har blivit som en hobby för mig helt enkelt. Att man får se matcherna gratis är ju också en otroligt stor bonus [återigen skratt]!

Är det någonting du skulle villa säga till dom som kanske funderar om dom borde börja som frivilliga i någon slags form för HIFK?

– Om de finns dom som älskar HIFK och är villiga att hjälpa till på ett konkret sett så kan jag varmt rekommendera att man gör det. Jag vet att det alltid behövs hjälp och som jag nyss nämnt så är min egen upplevelse åtminstone otroligt positiv, så varmt välkomna med!

Om du vill bli en del av herrarnas matchteam kan du kontakta Max på och berätta varför du skulle vara intresserad! Om du vill hjälpa till inom någon annan del av organisationen, t.ex. inom juniorverksamheten kan du ta kontakt med