Skip to main content

Veikkausliigasäsongen 2020 slutade för HIFK:s del igår med en bortaförlust mot FC Lahti, vilket innebär att laget föll ner på en åttondeplats i den slutliga serietabellen. HIFK:s sportchef Mika Lönnström vill nu efter säsongens sista match skicka sina hälsningar till alla supportrar, som trots det svåra och exceptionella året har stått bakom det egna laget.

”Under den gångna säsongen hände det igen en hel del saker, precis som det brukar vara i IFK. Vi får nu noggrant analysera säsongen och se oss själva i spegeln, så att vi ska kunna utvecklas i framtiden. Ett treårigt projekt har nu avslutats och vi står nu inför en mellanrapport i ett läge där HIFK har stabiliserat sin plats i mittskiktet i Veikkausliiga.

Då man beskriver säsongen 2020 kommer man allra först att tänka på undantagstillståndet under pre-seasonperioden. Serieöppningen var dålig och innehöll ett tränarbyte, som sedan följdes av en fantastisk mental uppväxt. Det här syntes som en positiv sak på planen. En bra anda rådde inom laget och tränarteamet och det bar länge frukt, men till slut räckte våra resurser inte till. Detta påverkade bredden i laget och därmed även resultaten. Skador, avstängningar och en fysisk och psykisk trötthet tog sig uttryck i ojämna insatser och över 70 varningar. Denna gång räckte inte en bra känsla och kampanda till att ersätta dessa brister.

Det är viktigt att komma ihåg att vi i IFK har en unik kultur, som framför allt finns i en känsla av samhörighet och bland supportrarna. I förhållandet mellan laget och supportrarna uppstår något speciellt, som vi aldrig kan tacka supportrarna tillräckligt för. Den här människocentrerade kulturen som vi har i IFK är något som kommer från er.

Nu är det dags att acceptera besvikelsen och göra mer omfattande analyser, innan vi börjar förbereda oss för en ny säsong och för att bygga upp något nytt. Innan det är det viktigt att tacka alla i laget och på kontoret. Jag är otroligt stolt över det här laget. Sommarens fantastiska vinster i slutminuterna och speciellt 4-3-vinsten i derbyt är saker som aldrig glöms i IFK:s och Helsingfors fotbollshistoria. Jag kan inte tacka IFK:s spelare och tränare tillräckligt för detta! Nu börjar vi titta FRAMÅT, men före det: tack, kiitos, obrigado!”

– Mika Lönnström, sportchef