Skip to main content
Representationslaget

PRESSMEDDELANDE: HIFK Soccer rf fortsätter på egen hand utan HIFK Fotboll AB

PRESSMEDDELANDE: HIFK Soccer rf fortsätter på egen hand utan HIFK Fotboll AB

Förhandlingarna med HIFK Fotboll AB:s majoritetsägare Lucas Jin Chang har inte lett till resultat via förhandlingsvägen. För att säkra verksamhetens framtid och Veikkausliigasäsongen 2021 har HIFK Soccer rf sagt upp avtalet om förflyttandet av tävlingsverksamheten till bolaget i och med att majoritetsägaren vill dra sig ur investeringsavtalet. Jin Chang blir kvar som en stor ägare i HIFK Fotboll AB, som inte kommer att ha en serieplats säsongen 2021.

HIFK Soccer rf ansöker nu om att serieplatsen återlämnas till föreningen. Bollförbundets styrelse samlas nästa gång den 14.12. och då kommer ärendet att behandlas.

Förhandlingarna angående HIFK Fotboll AB:s ägargrund blev aktuella efter att Veikkausliigasäsongen 2020 avslutades. Då framgick att Jin Chang inte längre var intresserad av att investera större mängder kapital i HIFK:s verksamhet. Majoritetsägarens minskade intresse för klubben hade klart försvårat uppnåendet av de idrottsliga mål som HIFK har för de kommande säsongerna, och därför var en behovet av en förändring i HIFK:s bakgrundsstrukturer uppenbart.

— Vi har haft ett klart investeringskontrakt mellan parterna och enligt det har majoritetsägaren förbundit sig till att investera sammanlagt 1,75 miljoner euro. Jurister får nu avgöra ifall den här summan ska krävas av honom i alla fall för att kvittera gamla ansvar. För att kunna gå vidare kunde vi inte längre vänta. Vi har två licensansökningar innestående. Licenskommittén förväntar sig att vi sköter vissa skyldigheter samt att vi meddelar under vilkendera parten vi går vidare. Detta val var vi nu tvungna att göra för att försäkra oss om en Veikkausliigalicens till säsongen 2021.

Nu reder vi tillsammans med en revisor om vilka HIFK Fotboll AB:s idrottsliga verksamhets ekonomiska ansvar och tillgångar är. Alla avtal som är i kraft flyttas till HIFK Soccer rf, där vi fortsätter nästa säsong, kommenterar HIFK Soccer rf:s ordförande Christoffer Perret

Hur påverkar förändringen HIFK:s kommande fotbollssäsong?

HIFK har ansökt om Veikkausliigalicens i HIFK Soccer rf:s namn. Finansieringen som krävs för att få licens existerar, men det slutliga beslutet om licens klarnar efter licenskommitténs behandling. HIFK fortsätter förberedelserna inför en ny Veikkausliigasäsong i vanlig ordning.

Jag har köpt ett säsongskort till säsongen 2021. Hur påverkar den här förändringen säsongskorten?

Redan köpta säsongskort gäller som sådana under säsongen 2021. Säsongskortsförsäljningen fortsätter som vanligt på adressen lippu.fi.

Var och på vilken serienivå spelar HIFK säsongen 2021?

HIFK har ansökt om Veikkausliigalicens till säsongen 2021. Laget spelar Veikkausliiga på Bolt Arena om och när licensansökan godkänns.

Jag är aktieägare i HIFK Fotboll AB. Vad händer med mina aktier?

Du är fortfarande aktieägare i HIFK Fotboll AB.