Skip to main content

4.11.2020 kl. 18.30 FC Lahti – HIFK 2-1 (0-0)

I säsongens sista match mötte HIFK FC Lahti på bortaplan under november månads första onsdagskväll. Matchen spelades på en regnig Lahtisstadion, som efter ett myndighetsbeslut idag var tom på åskådare. Några enstaka supportrar hade ändå bestämt sig för att trotsa vädret och stod utanför evenemangsområdet och följde med matchen.

På grund av det rikliga regnet var planen riktigt hal och flera spelare hade svårt med att hållas upprätt på den fuktiga ytan. Efter tjugo minuter avtog regnet och spelet kom bättre igång. Vid en halv timme fick HIFK:s Moshtagh Yaghoubi prova på skott efter en passning av Vitinho, men mittfältarens skott gick över målet.

Även FC Lahti lyckades skapa en bra målchans, men en toppräddning av Arnold Origi stoppade hemmalagets Dimitry Imbongo. Närmare än så kom ingetdera laget under den första halvan, och därmed blev det pausvila i ett rättvist 0-0-läge.

Tio minuter in i andra halvlek förändrades läget på resultattavlan, då Mikko Kuningas förde upp hemmalaget i ledning i matchminut nummer 56. Altin Zeqiris passning hittade Kuningas, som trots att han var omringad av fyra HIFK-spelare kom åt att göra matchens öppningsmål. Skottet överraskade även Origi, och därmed fick Kuningas igen göra mål mot HIFK, precis som i säsongens första möte mellan lagen.

Tio minuter innan den ordinarie speltidens slut utjämnade HIFK siffrorna till 1-1. Sakari Tukiainen spelade bollen från planområdets gräns till Foday Manneh, vars inlägg hittade Jani Bäckman innanför straffområdet. Fem minuter efter målet fick HIFK-kaptenen Hannu Patronen sitt andra gula kort för kvällen efter en hård tackling i anfallet och tvingades därmed gå av planen i förtid. Hemmalaget stod sedan för matchens sista mål, då Imbongo placerade bollen i HIFK-målets vänstra hörn tre minuter innan 90 minuter hade spelats.

I och med slutresultatet är HIFK:s slutliga placering åttonde i årets tabell.

– Att komma upp bland de sex bästa var vårt mål och det gick vi in för att jaga. Matchen var jämn och sedan fick Lahti sitt mål. Då var det ingen skillnad för oss ifall det skulle sluta oavgjort eller i en förlust med tanke på vår slutplacering. Efter kvitteringsmålet hade vi ett bra segment och där hade vi kunnat göra ett andra mål. Efter utvisningen var vi tvungna att ta lite risker och det kunde motståndarna sedan bestraffa oss för. Säsongen har varit lång och svår för alla, då ingen visste ifall man skulle kunna spela den ända till slut. Ett stort tack till laget som har orkat jobba hårt och bra hela säsongen igenom, kommenterade HIFK-tränaren Teemu Kankkunen efter matchen.

Mål:
56’ 1-0 Mikko Kuningas
80′ 1-1 Jani Bäckman
87′ 2-1 Dimitry Imbongo

HIFK:s startelva:
2 Joel Mero
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c) (85′ utvisning efter matchens andra varning)
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (62’ 13 Foday Manneh)

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 16 Tino Palmasto, 19 Kevin Larsson, 23 Nikolas Saira, 99 Joel Mattsson.

Artikelbild: Lauri Ilola (FC Lahti).