Skip to main content

4.11.2020 kl. 18.30 FC Lahti – HIFK, Lahtis stadion

Veikkausliigasäsongen 2020 avslutas onsdagen den 4 november drygt fyra månader efter att den körde igång. Från början skulle grundserien ta slut redan sista söndagen i oktober, men på grund av karantänsfall i flera lag har man tvingats flytta avslutningsomgången framåt redan tre gånger. Senaste vecka beslöt Veikkausliigastyrelsen att de inplanerade mästerskaps- och utmanarserierna inte blir av som en följd av en mycket stram tidtabell samt det försämrade coronaläget.

I och med att säsongen avslutas efter grundserien finns det inte alltför mycket som längre står på spel i matchen mellan FC Lahti och HIFK. Det som dock avgörs i detta möte är vilket lag som kommer att ta hem sjätteplatsen i årets Veikkausliiga. FC Lahti ligger för tillfället sjätte med sina 29 poäng, medan HIFK är sjunde och samtidigt en poäng efter sin sista motståndare för denna säsong. En sjätteplats skulle vara HIFK:s hittills bästa placering i Veikkausliiga och det vore självklart en fin avslutning på detta exceptionella år, samt ett värdigt sista kapitel i årets lags historia.

– Ifall vi vinner kommer vi med bland de sex bästa, vilket även har varit vårt mål för denna säsong. Det skulle vara en förbättring från ifjol och det ska vi jaga imorgon. Jag tror nog att båda lagen fortfarande har mycket iver kvar inför säsongens sista match. Det här är proffsidrott där alla vill vara så högt uppe som möjligt. Efter den sista omgången väntar en lång vinter utan matcher. Alla vill avsluta säsongen med en bra känsla, säger HIFK:s tränare Teemu Kankkunen.

Det har redan gått närmare fyra månader sedan lagen senast möttes i juli på Bolt Arena. Ilir Zenelis FC Lahti stod då för en stark prestation och tog med sig tre poäng efter segersiffrorna 0-3. Mikko KuningasVahid Hambo och Jasin-Amin Assehnoun stod för bortalagets mål i den matchen.

HIFK går nu från ett intressant och jämnt utgångsläge in för att ta revansch efter det första mötet. Laget är nämligen seriens sjunde bästa bortalag, medan FC Lahti är seriens sjunde bästa hemmalag. Trots det har Lahtislaget varit svårslaget uttryckligen på sin hemmaplan, där det blivit endast två förluster under sommarens och höstens gång.

För HIFK har dessutom just Lahtis varit en utmanande bortaplan, där laget senast har vunnit för över fem år sedan. 0-5-bortavinsten från september 2015 är samtidigt HIFK:s senaste seger över FC Lahti. Kankkunen var redan då med i HIFK:s tränarteam som assisterande tränare åt Jani Honkavaara.

– Jag kommer ihåg den matchen och speciellt det att vi gjorde fem mål. Det var en av de sista matcherna för säsongen då också. Men det är nog knappt någon av spelarna kvar mera från den säsongens lag, så visst har det ju gått en hel del med tid sedan dess, säger Kankkunen.

Sakari Tukiainen håller fast vid titeln som HIFK:s bästa målskytt med sina fem mål under årets säsong. Bakom honom kommer fyramålsskyttarna Vitinho och Sakari Mattila som Tukiainens främsta utmanare till titeln. Av HIFK:s utespelare är Joel Mattsson etta i spelade minuter och samtidigt är han lagets enda spelare som varit på planen i samtliga Veikkausliigamatcher denna säsong. Mattsson har varit 19 gånger i startelvan under 21 matcher.

Jukka Halme och John Fagerström tog sina fjärde varningar i matchen mot RoPS, vilket betyder att de båda är avstängda från säsongens sista match.

Efter ett myndighetsbeslut kommer matchen mellan FC Lahti och HIFK att spelas utan publik, men det går att följa med matchen i direktsändning via Ruutu i vanlig ordning.