Skip to main content

18.10.2020 kl. 16.00 HJK – HIFK 3-0 (0-0)

Säsongens andra Helsingforsderby spelades under söndagseftermiddagen mellan HJK och HIFK. Hemmalaget HJK gick in i matchen som serieledare, i jämna poäng med KuPS, medan HIFK låg sjunde i Veikkausliigatabellen inför söndagens omgång. Skillnaden upp till FC Lahti på sjätteplatsen var tre poäng, vilket betydde att båda lagen hade mycket på spel i detta derby.

Ifall HIFK:s segerderby i september började rätt explosivt på planen, var det betydligt försiktigare mellan lagen nu en dryg månad senare. Att det var mycket som stod på spel syntes i ett noggrant försvars- och grundspel, där man inte tog några onödiga risker för att minimera uppkomsten av misstag. De första tjugo minuterna innehöll knappt en enda målchans för någotdera laget.

Efter en knapp halvtimme kom hemmalaget HJK steget närmare ett öppningsmål i jämförelse med ställningskriget på mittfältet i början, då man efter en pressande spelstil lyckades få några hörnor i rad. HIFK:s försvar var dock starkare i dessa situationer och de långa spelarna Tino Palmasto, Sakari Tukiainen samt John Fagerström vann huvudbollar framför det egna målet. Även Arnold Origi var på bra spelhumör som vanligt och räddade ett farligt skott från närhåll över planområdets gränser.

Daniel O’Shaughnessy fick ett skarpt läge efter en av HJK:s hörnor vid 36 minuter, men styrningen gick klart förbi HIFK-målet på dess högra sida. Pausen inleddes utan tilläggstid i ett mållöst oavgjort läge.

Matchens andra halvlek fortsatte enligt samma mönster som publiken redan fick vänja sig vid under den första halvan. HJK fortsatte hålla i bollen, men HIFK höll sina lokalrivaler borta från farliga målchanser. David Browne, som byttes in vid 60 minuter, fick prova på ett distansskott, men Origi var bra med i läget och räddade genom att kasta sig ner på underlaget.

Trots en hård kamp lyckades HIFK inte hålla det egna målet rent ända fram till slutet av matchen. Hemmalaget gjorde öppningsmålet vid 73 minuter. Tim Väyrynen, som hunnit vara på planen i en dryg minut, fick göra ett mål även i detta derby. Han sköt mot Origi, och bollen gick upp i ribban via hans räddning, men oturligt nog sedan in via HIFK-målvaktens händer.

Omkring fem minuter efter hemmalagets öppningsmål träffade bollen Jani Bäckman i handen innanför straffområdet, och domaren blåste för straff för hemmalaget. Ferhan Hasani sköt in bollen till vänster i HIFK-målet och matchen började kännas avgjord. Till slut fick ännu Roope Riski skjuta in bollen via HIFK-försvaret i mål för tredje gången under detta derby, och därmed skrevs slutsiffrorna 3-0 till HJK efter en stark avslutning på matchen för deras del.

– Vi klarade av att stå emot dem i 72 minuter idag, men efter 1-0-målet var vi ju tvungna att ta lite mera risker och pressa högre. Där hade vi kanske inte tillräckligt friska ben längre, så motståndarna fick hålla i bollen och samtidigt ha kontroll över spelet aningen för enkelt, kommenterar tränaren Teemu Kankkunen.

I och med resultaten denna söndagseftermiddag faller HIFK ner till en åttondeplats i Veikkausliigatabellen. Det är fortfarande tre poäng upp till sjätteplatsen, men FC Lahti (som nu ligger sexa) spelar sin följande match mot FC Haka imorgon.

HIFK:s säsong i Veikkausliiga fortsätter på torsdag med en hemmamatch mot RoPS. Biljetter till matchen finns till salu via Lippupiste. Notera att matchen startar en halv timme tidigare än vanligt, dvs. redan kl. 18.00!

Mål:
73’ 1-0 Tim Väyrynen
79’ 2-0 Ferhan Hasani (straffspark)
85’ 3-0 Roope Riski

HIFK:s startelva:
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen (73’ 34 Tuukka Andberg)
16 Tino Palmasto
17 Jani Bäckman (c)
19 Kevin Larsson (73’ 13 Foday Manneh)
20 John Fagerström
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 18 Matias Hänninen, 23 Nikolas Saira, 25 Martti Puolakainen (mv), 27 Seunghyun Lim.