Skip to main content

22.10.2020 kl. 18.00 HIFK – RoPS 1-0 (0-0)

I sin sista hemmamatch för grundseriens del fick HIFK gäster från norr, då RoPS från jumboplatsen kom på besök till Bolt Arena denna nästsista torsdag i oktober. HIFK, som hade spelat sju raka matcher utan seger, kom in i matchen från en åttondeplats i tabellen och var därmed idag piskat att vinna så att målet om en plats bland de sex bästa vid grundseriens slut ännu skulle vara möjligt att uppnå.

Matchens första halvlek gick framåt i ett långsamt tempo. Bortalaget RoPS skapade några anfall i början, men ju längre matchen led, desto klarare tog HIFK över dominansen. Adama Fofana slog in några bollar mot mitten från högerkanten, men Sakari Tukiainen lyckades inte förvalta de lägen som uppstod för honom innanför boxen. Även Jukka Halme hade ett jätteläge innanför straffområdet vid halvtimmen, men avslutet gick klart över mål.

Joel Mattsson tvingades gå av planen redan vid 20 minuter efter att han blev sittande på planen ett tag. Hans plats togs av Jani Bäckman, som för första gången på länge spelade högt uppe i formationen.

Publiken på Bolt Arena bjöds inte på några större finesser under första halvleken, och HIFK påverkades klart av att laget inte kunde spela på det sättet som laget nått sina största framgångar med under denna säsong. Hemmalaget hade nämligen mer bollinnehav än vanligt och kom därför inte åt att kontra vasst som man gjort i de flesta andra drabbningar i år.

Trots några lägen för hemmalaget stod det oavgjort 0-0 då pausvilan inleddes.

Efter pausen flyttade Bäckman ner på mittfältet, då Sakari Mattila blev i byte. Istället för honom valde tränarna att hämta in mer krut till anfallet efter en mållös första halvlek, och Foday Manneh fick sin chans. Han hann inte vara på planen i mer än ett par minuter innan karriärens första Veikkausliigamål uppstod. Den gambiska anfallaren var på plats framför målet, där han nickade in ett långt inlägg av Halme. Därmed tog HIFK även resultatmässigt kontrollen över matchen.

Efter HIFK:s ledningsmål fortsatte matchen huvudsakligen i väntan på slutvisslan i en regnig höstkväll. RoPS kom inte på allvar nära ett kvitteringsmål, och det blev ingen större oklarhet i vilket lag som skulle vinna matchen. HIFK var betydligt närmare ett ytterligare mål än vad RoPS var att utjämna, och John Fagerström, som stod för en bra insats, var ett par gånger riktigt nära att få sitt namn i målprotokollet.

Foday Mannehs mål blev det enda för kvällen och därmed inkasserar HIFK fulla tre poäng från denna match. Laget stiger nu upp på en sjundeplats i Veikkausliigatabellen med ett försprång på en poäng att knappa in till tabellsexan FC Lahti.

– Vi visste att vi idag skulle få chansen att skapa lägen och det är något vi har fokuserat på under veckans träningar. Sen kom vi även åt att pressa lite högre idag. Under första halvleken var det inte många chanser och motståndarna fick såklart en liten boost av att det var mållöst så pass länge. Foday (Manneh) kom sedan in efter pausen och gjorde mål på den andra eller tredje touchen. Jag trodde inte att det skulle bli kvällens enda mål, men trots att vi fick chanser efter misstag av motståndarna klarade vi inte av att bestraffa dem ytterligare för dem, sade HIFK-tränaren Mike Keeney efter matchen.

Kampen om sjätteplatsen kommer att gå het mellan FC Lahti, HIFK och SJK ända fram till slutet av serien. Förhandsutsikterna inför FC Lahtis och HIFK:s inbördes möte under grundseriens sista omgång den första november är riktigt saftiga, men Keeney berättar att HIFK fokuserar på det egna spelet.

– Inte har vi egentligen skäl att tänka på något annat än det vi själva kan påverka. Ifall resultaten i de andra matcherna går vår väg, är det fint, men i första hand måste vi sköta vårt eget jobb. Där ligger vår huvudfokus. Vi står inför en fin match som påminner om en cup-final, säger han.

Mål:
48’ 1-0 Foday Manneh

HIFK:s startelva:
2 Joel Mero
3 Sakari Mattila (46’ 13 Foday Manneh)
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
20 John Fagerström
24 Adama Fofana
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson (20’ 17 Jani Bäckman)

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 16 Tino Palmasto, 18 Matias Hänninen, 19 Kevin Larsson, 23 Nikolas Saira.