2.10.2020 klo 18.30 HIFK – FC Honka 1-1 (1-0)

Oktober månad inleddes för HIFK:s del med en hemmamatch mot FC Honka i fredagens kvällsljus på Bolt Arena. Båda lagen kom in i säsongens andra inbördes möte med en förlust bakom sig. Bortalaget FC Honka förlorade i söndags hemma mot FC Haka, medan HIFK fick konstatera att SJK var ett mål bättre i Seinäjoki på måndag. I tabellen låg lagen på tre poängs avstånd från varandra: FC Honka på en fjärde- och HIFK på en sjätteplats.

Första halvleken

HIFK fick ett hyfsat frisparksläge från 25 meter under matchens första tia. Frisparksspecialisten Moshtagh Yaghoubi slog en överraskande kort boll vänster om Esbolagets försvarsmur, men Vitinho var inte helt med på noterna, och bollen gled iväg från hemmalagets kontroll. I övrigt var matchbilden väldigt väntad: FC Honka höll i bollen och försökte finna hål i HIFK:s täta försvar. Jerry Voutilainen och Borjas Martin fick båda prova på distansskott, men ingendera spelaren var till slut nära att föra upp bortalaget i ledning.

Esbolaget var närmast ett ledningsmål under den första halvtimmen. Macoumba Kandji sprang med bollen mot målet, därifrån Arnold Origi kom emot. Kandji lyckades komma förbi HIFK-målvakten och fick skjuta mot ett tomt mål. Hannu Patronen var ändå framme i grevens tid och räddade HIFK från ett så gott som säkert baklängesmål genom att städa undan bollen från mållinjen.

Precis som i det tidigare inbördes mötet var det HIFK som stod för öppningsmålet. Sakari Tukiainen, som idag fyllde 29 år, sköt in bollen i ner till vänster bakom Markus Uusitalo i gästernas mål i matchminut 38. Det var säsongens fjärde mål för HIFK-anfallaren, som samtidigt avslutade sin tre matcher långa måltorka. Pausen inleddes i HIFK:s ledning med siffrorna 1-0.

Andra halvleken

Bortalaget fortsatte med samma spelstil även efter pausen och kom tre gånger riktigt nära ett kvitteringsmål under andra halvlekens första femton minuter. Det blev dock ingen utdelning för gästerna, eftersom Arnold Origi höll HIFK:s mål rent med tre fantomräddningar. Han parerade två farliga nickbollar av Demba Savage och dessutom även Javi Hervas frispark från straffområdets högra kant.

Drygt tjugo minuter innan andra halvlekens slut fick Tukiainen en möjlighet till att göra sitt andra mål för kvällen. Adama Fofana spelade bollen bakom motståndarnas försvarslinje, vilket resulterade i ett friläge för Tukiainen. Uusitalo var bra med i situationen och lämnade inget utrymme för bollen, som han utan problem räddade över plangränsen. HIFK lyckades inte utnyttja den efterföljande hörnan till att skapa en ny målchans.

HIFK:s trepoängsseger rann ändå ut i sanden under tilläggstidens sista minut. Hervas gav en hörna, som Borjas Martin styrde in i HIFK-målet. En poäng därmed för båda lagen efter slutresultatet 1-1. Båda lagen fortsätter på samma placeringar i Veikkausliigas serietabell.

– Spelet gick enligt vår spelplan ända till slutet av matchen. Vi var riktigt nära att upprepa det vi gjorde i Hagalund, men tyvärr gjorde vi ett misstag innanför boxen i slutet, vilket idag ledde till oavgjort. Det var två tappade poäng för oss ikväll, kommenterade HIFK:s tränare Mike Keeney efter matchen.

Mer av Keeneys tankar publiceras om en stund i videoformat på HIFK:s YouTube-kanal.

Nästa vecka spelar HIFK en match, som i veckoschemat finns inskriven på torsdagskvällen. Då möter man regerande mästarna KuPS på bortaplan med start klockan 18.30.

Mål:
38’ 1-0 Sakari Tukiainen
90+3′ 1-1 Borjas Martin

HIFK:s startelva: