Skip to main content

15.10.2020 klo 18.30 HIFK – Ilves 1-2 (0-0)

HIFK och Ilves möttes på Bolt Arena under torsdagskvällen med start klockan 18.30. Det handlade om en ytterst viktig match med tanke på läget i tabellen. Ilves låg femte, två poäng före tabellsexan HIFK, vilket innebar att det handlade om en klassisk sexpoängsmatch. Denna oktoberkväll firades även en historisk milstolpe, eftersom det idag har gått 123 år sedan HIFK grundades den 15.10.1897.

Matchbilden gick ända från start enligt förhandsförväntningarna då bortalaget Ilves tog kontroll över bollen. Spelet rullade nere i HIFK:s ända, men trots flera specialsituationer kom Tammerforslaget inte speciellt nära ett ledningsmål. Hemmalaget fick sitt första läge efter att en dryg kvart hade spelats. Eero-Matti Auvinen fick en hörna med sig och den togs av Sakari Mattila, som ikväll återvände till laguppställningen efter sin två matchers avstängning. Efter några mellanetapper gick bollen till Adama Fofana, som var tillbaka i öppningselvan, och han lyckades spela bollen in i mitten. Sakari Tukiainen fick dock inte tag på bollen ordentligt, vilket gjorde att det inte blev någon målchans i situationen.

Vid dryga tjugo minuter vann Mattila en huvudboll på mittfältet, varefter Fofana fick använda sig av sin snabbhet med bollen. Han kom till och med igenom Ilves-försvaret, men oturligt nog för HIFK:s del blev det en stolpträff vid det själva avslutet, något som har blivit lite av ett varumärke för Fofana under den pågående säsongen.

Även Ilves fick ett skott i stolpen vid halvtimmen. Det var Lauri Ala-Myllymäki, som skjutit fyra mål i år, vars stolpskott såg ut att träffa Joel Mero på vägen. Enligt domarens syn blev det ingen hörna i läget, trots att bortalaget klart protesterade i situationen. Ingetdera laget kom närmare än stolpen under första halvan och därmed stod det mållöst oavgjort då pausen inleddes.

HIFK:s tränarteam valde att hämta in mera skicklighet och energi till lagets spel genom att utföra två spelarbyten då pausen tog slut. Auvinen och Jukka Halme blev på bytesbänken, och deras platser på planen togs av Jani Bäckman och Moshtagh Yaghoubi.

Ett klart piggare HIFK tog ledningen i matchen vid 52 minuter. Tukiainen fick först själv prova på avslut, men Ilves-keepern Mika Hilander stod för en fotparad i situationen. Bollen gick dock till Fofana, som jobbade hårt kvällen igenom, och han kunde spela fram en ny chans till Tukiainen. Denna gång gick det vägen och HIFK-anfallaren sköt bollen via ribban och planen upp i nätmaskorna. Siffrorna därmed 1-0.

Bortalaget utjämnade matchen då en kvart återstod att spela av den ordinarie speltiden. Bollen träffade en glidande Hannu Patronen i armen, och huvuddomaren blåste för straffspark i Ilves fördel. Ala-Myllymäki sköt in bollen i HIFK-målets högra nedre hörn förbi Arnold Origi, som chansade fel och kastade sig åt vänster.

Ala-Myllymäkis andra mål för kvällen kom just innan matchens sista tia körde igång. Felipe Aspegrens inlägg kom från högerkanten nära gränsen till straffområdet, och bollen gick via Ala-Myllymäkis noggranna placering i samma hörn. Denna för hemmalagets del svidande vändning blev till slut avgörande, och Ilves tog tre poäng med sig från Helsingfors. I och med resultatet faller HIFK nu ner på en sjundeplats i Veikkausliigatabellen.

En ny möjlighet till poäng öppnar sig redan på söndag, då det är dags för säsongens andra Helsingforsderby mellan HJK och HIFK. Biljetter till matchen kan köpas via Lippupiste.

– Jag är riktigt missnöjd med resultatet. Vi spelade rätt bra och ledde matchen, och det kändes som om vi var väl med i spelet. Sen fick de chansen att utjämna till 1-1 via en straff, som vi var besvikna med efter att vi jobbat så hårt. Det var lite svårt att svälja, eftersom jag inte tycker att det var någon avsiktlig hans, utan spelarna försökte blockera motståndarens skott. Det hjälps inte, men det här resultatet gör fortsättningen svårare för oss. Nu är det dock bara att förbereda oss inför derbyt på söndag, kommenterade Mike Keeney efter matchen.

 

Mål:
52’ 1-0 Sakari Tukiainen
75’ 1-1 Lauri Ala-Myllymäki (straffspark)
80’ 1-2 Lauri Ala-Myllymäki

HIFK:s startelva:
2 Joel Mero
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme (46’ 7 Moshtagh Yaghoubi)
11 Sakari Tukiainen (66’ 13 Foday Manneh)
15 Eero-Matti Auvinen (46’ 17 Jani Bäckman)
20 John Fagerström (66’ 98 Vitinho)
24 Adama Fofana
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 16 Tino Palmasto, 19 Kevin Larsson.