Skip to main content

8.10.2020 kl. 18.30 KuPS – HIFK, Savon Sanomat Areena

HIFK:s enda match för denna vecka spelas torsdag kväll på Savon Sanomat Areena i Kuopio med start klockan 18.30. Då möter laget regerande finska mästarna KuPS, som under öppningsomgången tog tre poäng mot HIFK i Helsingfors genom slutresultatet 0-3. Kuopiolaget ligger tvåa i Veikkausliigatabellen i jämna poäng med serieledande HJK, medan HIFK nu går in i matchen från en sjätteplats.

Motståndarna: KuPS

KuPS säsong i Veikkausliiga har gått precis enligt förhandsförväntningarna, eftersom laget har hållit till i tabelltoppen ända sedan öppningsomgångarna. Torsdagens match skulle egentligen ha spelats redan för två veckor sedan, men på grund av KuPS framgångar i Europa fick man flytta detta möte framåt med två veckor.

Laget har varit det mest svårslagna i årets upplaga av Veikkausliiga, eftersom endast HIFK:s lokalrival HJK har lyckats vinna KuPS i en match i början av augusti. KuPS har tagit 11 segrar och spelat oavgjort fem gånger, av vilka det senaste krysset kom i måndags mot Ilves.

Den största uppmärksamheten har KuPS dock fått för sina framgångar i euromatcherna. Som regerande mästarlag fick man en plats i kvalet till Champions League, där det ändå genast blev sorti mot norska Molde. Efter nederlaget fortsatte euroäventyret i Europa League-kvalet, där KuPS lyckades ta sig ända till den sista kvalomgången. Under resan besegrade KuPS slovakiska Slovan Bratislava samt litauiska Suduva, innan drömmen om en plats i Europa Leagues gruppspel till slut gick i kras mot den rumänska jätten CFR Cluj förra veckans torsdag.

KuPS tränas av norrmannen Arne Erlandsen, medan titeln som lagets bästa målskytt för i år fortfarande tillskrivs Ilmari Niskanen, som i september såldes till Tyskland. Av de spelare som fortfarande spelar i laget har Urho Nissilä och Lucas Rangel varit de mest framgångsrika målskyttarna med sina fyra mål var.

HIFK:s utgångsläge

Efter vinsten mot HJK i september har HIFK spelat fyra matcher utan vinster. Först blev det oavgjort mot FC Inter och IFK Mariehamn i Helsingfors, innan laget åkte på sin första förlust på över en månad mot SJK i Seinäjoki förra veckans måndag. I fredags återvände HIFK hem, där det länge såg ut som om Sakari Tukiainens mål under matchens första halvlek skulle räcka till tre poäng mot FC Honka. Esbolaget utjämnade ändå i matchens sista situation, då Borjas Martin förändrade slutresultatet till 1-1 i samband med en hörna.

– Det är klart att ett kvitteringsmål kommer om det komma skall, men det känns ju som värst då det kommer i matchens sista situation. FC Honka hade visserligen många målchanser redan tidigare under matchens gång. Tyvärr klarade vi inte av att hålla oss i ledning ända fram till slutvisslan. Nu är vi allt mer taggade inför följande match, där vi har som vår klara målsättning att inte släppa in ett enda mål. Vi måste vara starkare speciellt framför det egna målet, eftersom KuPS är bra på att spela bollen mot målet och de skapar mycket chanser innanför straffområdet, säger HIFK:s tränare Teemu Kankkunen.

– Jag förväntar mig en fysisk match imorgon. KuPS har en hård drive på och har spelat tuffa euromatcher på sistone. De verkar inte ha påverkats av den täta matchtakten. KuPS största styrkor ligger i att de spelar på ett helt annorlunda sätt än egentligen alla andra i den här serien gör. Deras spel är rätlinjigt och de strävar hela tiden efter att gå framåt med en tuff intensitet. Man märker nog att de spelar om mästerskapet, fortsätter han.

Riku Selander tog säsongens fjärde varning mot FC Honka och är därmed avstängd från matchen mot KuPS. Dessutom är Sakari Mattila fortfarande avstängd från morgondagens match efter det röda kortet mot SJK.

Morgondagens Veikkausliigamatch mellan KuPS och HIFK visas i direktsändning via Ruutu.

Tidigare idag har det i offentligheten förekommit uppgifter om representationslagets eventuella exponering för coronaviruset. En representant för klubben som under den föregående veckan varit i kontakt med laget har exponerats för viruset, och väntar nu på sitt testresultat fram tills ikväll. HIFK har reagerat genast då man fått veta om exponeringen och därefter framskridit enligt sin coronastrategi. Laget reser nu till Kuopio och följer säkerhetsanvisningarna under resan, eftersom morgondagens match enligt den nuvarande informationen kommer att spelas planenligt. Ifall personen i fråga testar positivt för coronaviruset, kan det bli en ändring i detta. Vi informerar mer om saken direkt ifall ett behov för det uppstår.