Skip to main content

15.10.2020 kl. 18.30 HIFK – Ilves, Bolt Arena

Veikkausliigamatchen mellan HIFK och Ilves inleder ett förlängt veckoslut med två matcher på Bolt Arena. Lagen möts på torsdag kväll med start kl. 18.30 och på söndag kl. 16.00 är det istället dags för säsongens andra Helsingforsderby mellan HJK och HIFK. Biljetter till båda matcherna finns till salu via Lippupiste!

OBS! Alla åskådare förutsätts använda ansiktsmask under samtliga matchevenemang ordnade av HIFK under resten av säsongen. Du kommer väl ihåg att ta på dig din ansiktsmask redan innan du kommer till matchen, så att inga onödiga fördröjningar uppstår vid portarna i samband med ingången till stadion. Det kommer att finnas ett begränsat antal engångsmasker till salu vid HIFK:s fanshop, men HIFK rekommenderar att alla åskådare skaffar sin mask redan på förhand. Utan ansiktsmask kommer man inte in på matchevenemanget.

Slutet på grundserien i Veikkausliiga närmar sig med full fart, och för tillfället har HIFK endast fyra omgångar framför sig innan säsongen avslutas med fortsättningsserierna. En plats bland de sex bästa innebär att man får spela i mästerskapsserien, men kampen om dessa positioner går het mellan flera olika lag. FC Honka, Ilves, HIFK, FC Lahti och SJK vill alla vara bland de sex bästa efter 22 spelade omgångar, men endast tre av dessa lag kommer att rymmas med i den gruppen.

Torsdagens motståndare Ilves är femte i Veikkausliigatabellen inför matchen och ligger samtidigt två poäng före tabellsexan HIFK. Det är ett klart utgångsläge inför matchen: en trepoängsseger för någotdera laget skulle innebära ett stort steg mot mästerskapsserien, medan en förlust imorgon skulle göra vägen till mästerskapsserien klart svårare.

Lagen möttes för första gången för i år i början av augusti på Ratina i Tammerfors, där matchen slutade oavgjort efter en mål- och händelserik match. Mikael Alen och Naatan Skyttä, som är Ilves bästa målskytt i år, stod för hemmalagets mål, medan HIFK:s mål gjordes av Sakari Mattila och Luís Henrique, som i början av september flyttade till Danmark.

– Ilves är ett taktiskt bra lag, som så fort de tappar bollen pressar hårt för att vinna tillbaka den. Deras tränare Jarkko Wiss är riktigt bra på att få sitt lag förberett inför matcherna samt på att skapa en motståndarspecifik taktik till varje match. Vi vet att de brukar använda många olika spelformationer, och under den gångna veckan har vi jobbat med att kunna svara på det, konstaterar HIFK:s tränare Mike Keeney om lagets följande motståndare.

Både HIFK och Ilves mötte KuPS på bortaplan under sina senaste matcher – Ilves i måndags för en vecka sedan och HIFK i sin tur på torsdag. Tammerforsarna fick en poäng med sig från Kuopio, medan HIFK åkte på förlust med 3-2. Båda lagen har nu fått förbereda sig väl inför slutrakan av grundserien, eftersom det har funnits lite mer vilotid mellan matcherna.

– För första gången på länge har vi haft en vecka mellan våra matcher och vi har haft en bra träningsvecka tillsammans med spelarna. Alla har fått den vila och återhämtning som de behöver. Sakari Mattila och Riku Selander har nu blivit klara från sina avstängningar och även i övrigt ser det helt bra ut med tanke på den laguppställning som vi kommer att ha till vårt förfogande, säger Keeney.

– Ilves-matchen är en sexpoängsmatch och i detta skede av säsongen är varje match lika stor och viktig som ett derby. Vi har två poäng kvar att knappa in på i jämförelse med Ilves, medan FC Lahti nedanför oss ligger på jämna poäng. Allt som vi gör just nu siktar på att vi ska ligga bland de sex bästa då grundserien är slut. Därför behöver vi nu vinster i våra kommande matcher, fortsätter han.

Mattila har stått för fyra mål för HIFK i år, precis som fallet även är för den till september månads lag i Veikkausliiga valda Vitinho samt för Sakari Tukiainen, som gjorde sitt senaste mål i den förra hemmamatchen mot FC Honka. De här spelarna delar på titeln som HIFK:s bästa målskytt och står alla till tränarstabens förfogande i morgonkvällens match.