Skip to main content

22.10.2020 kl. 18.00 HIFK – RoPS, Bolt Arena

Veikkausliigasäsongen 2020 har nu snart fyra månader efter att den körde igång uppnått punkten där HIFK har två matcher kvar att spela av den 22 matcher långa grundserien. På torsdag får laget gäster från polcirkeln i sin sista hemmamatch i grundserien med start kl. 18.00. Biljetter till matchen säljs som bekant via Lippupiste.

Torsdagens motståndare RoPS har en riktigt tung säsong bakom sig. Laget har tagit endast fem poäng på 20 spelade Veikkausliigamatcher och har bara tagit en trepoängare för en månad sedan mot FC Haka i Valkeakoski. Efter den segern har laget spelat tre matcher med den totala målskillnaden 1-12.

Precis som HIFK har också RoPS bytt tränare under den pågående säsongen.Kontraktet med Vesa Tauriainen, som efter den föregående säsongen lyftes upp som chefstränare efter flera år inom organisationen, upphävdes i samförstånd i mitten av september. Som ny tränare för laget utnämndes Mikko Mannila, som anlände till Rovaniemi från HJK:s organisation. Hans kontrakt med RoPS gäller ända fram till slutet av säsongen 2022.

Sakari Mattila, som nu är spelduglig efter sin avstängning, tror att morgondagens match avgörs på det mentala planet.

– Det är klart att RoPS går in i varje match för att få ett bra resultat, men jag tror att ryggraden kanske lättare knäcks vid motgångar inom spelet, med tanke på den situationen de är i. Efter vad vi har bekantat oss med deras spel, så ifall man får ett eller två mål mot dem, så tappar de tron, vilket ju är helt mänskligt. Det enda vi kan göra är att fokusera på det vi kan påverka, alltså att vi är vassa direkt från början av matchen, säger han.

Även HIFK har kämpat med motgångar på sistone, eftersom söndagens förlorade derby mot HJK var HIFK:s sjunde raka match utan vinst. Den här svagare perioden innebär även att laget har fallit ner på en åttondeplats i Veikkausliigatabellen. Det är fortfarande möjligt att stiga upp bland de sex bästa, men för det krävs två vinster på två matcher under slutet av grundserien.

– Jag tror att spelare, tränare, fans och alla här inom HIFK känner på samma sätt, alltså att vi måste klara av att bryta den här trenden. På förhand sett finns det inte ett mycket bättre tillfälle för det än detta, då vi nu möter seriejumbon hemma. Det är en attitydfråga för oss. Vi får spela med ett bra tryck och tro på att vi vinner, så ska det nog gå vägen, konstaterar Mattila.

Mattila har missat tre av HIFK:s senaste fyra matcher på grund av avstängningar och har därför fått följa med lagets matcher från läktarplats. Mittfältaren, som ivrigt väntar på sin comeback, anser att HIFK behöver mer attityd till spelet, så att resultaten ska återgå till den nivå de var på i somras.

– Vi har flera gånger låtit motståndarna utjämna eller till och med gå förbi oss, så visst behöver vi mer ödmjukhet och kampanda till vårt spel i fulla 90 minuter. Ibland blir det såklart misstag, men vi måste få med oss lite god energi igen. Sen har vi haft som dålig vana att lätt ge upp då vi stöter på motgångar. Den trenden måste vi bryta nu. Även om det blir motgångar, måste vi köra på ända till slutet.

– Det brukar ofta vara någon liten sak i spelet som bryter en negativ trend. Till exempel en uppväckande glidtackling eller ett fint mål. Om man får något sådant i början av matchen ger det alltid en extra boost åt laget. Lyftet kommer alltid från basspelet, alltså att vi ger allt i både defensiven och offensiven. Det finns nog inga magiska trick som hjälper mot det, kommenterar han.

Vitinho och Moshtagh Yaghoubi missar matchen mot RoPS på grund av avstängningar.

På torsdag blir det en dubbelkväll med HIFK, eftersom damernas representationslag inleder sin match mot EBK/2 på Tölö bollplan 6 (bakom Bolt Arena) omkring en halv timme efter att HIFK-RoPS tagit slut. Drabbningen är en del av den övre slutserien i damernas Trea och den sparkas igång kl. 20.15.