Skip to main content

4.10.2020 JäPS – HIFK 0-1 (0-1)

Damernas representationslag spelade sin andra match i den övre slutserien på söndag kväll i fotbollshallen i Träskända. Där mötte man JäPS, som i det senaste inbördes mötet vann över HIFK med 3-4 efter en stark insats under matchens andra halvlek. HIFK fick nöja sig med oavgjort i slutseriens första match mot HPS/2, och därmed var laget i praktiken piskat att vinna över JäPS för att möjligheterna till ett avancemang skulle hållas vid liv.

Bortalaget HIFK höll bollen under den första halvan, även om ingetdera laget lyckades skapa särskilt många målchanser. Laget utnyttjade ändå en av dem då en dryg halvtimme hade spelats av matchen. Ida Uoti gav ett inlägg från vänster mot straffområdet, där Melinda Andler nickade in bollen i det nedre högra hörnet.

Under den andra halvan gick JäPS hårt in för att utjämna och tog över bollkontrollen. HIFK fick försvara och spelade så gott som hela den andra halvleken under hemmalagets press. Ett kvitteringsmål var inte långt borta, eftersom JäPS hade en träff i stolpen, samtidigt som Paula Romakkaniemi i HIFK:s mål fick stå för många räddningar. Lagets kollektiva försvar lyckades dock hålla nollan och det betydde att tre riktigt viktiga poäng åkte till Helsingfors. Även om HIFK:s Elina Sjölinder hade några målchanser efter kontringar, blev det inga fler mål i matchen efter pausvilan.

– JäPS vägrade ge upp, precis som vi hade förväntat oss inför matchen. De slog inlägg mot vår linje och bakom den, men de var å andra sidan ganska förutsägbara, eftersom vi visste att de brukar använda sig av sådana inlägg i sitt spel, säger Andler om motståndaren.

HIFK fick den revansch man ville ha efter det första mötet i ett soligt sommarväder, även om man denna gång fick jobba hårt för att få poängen med sig.

– Revanschlusten, som har funnits där efter vårt första möte i somras, var en av våra största styrkor i söndags. Den bara växte under veckan inför matchen. Vi spelade också väldigt bra i defensiven och alla gav verkligen allting på planen. ”Pave” gjorde en riktigt bra kväll i målet och räddade flera farliga chanser. Vår prestation lämnade också kvar en del att förbättra speciellt under matchens andra halvlek. Vi fick inte riktigt passningarna att gå rätt och lyckades inte i våra avslut mer än en gång, trots att det fanns lägen, fortsätter hon.

Melinda Andler har på sistone varit en av lagets bärande krafter i offensiven, eftersom hon sedan FC Loviisa-matchen i augusti gjort minst ett mål i HIFK:s alla matcher sedan dess. Som bakomliggande orsak till den goda formen lyfter hon fram den avslappning, som i takt med framgångarna på plan har kommit med i hennes spel efter en längre skada.

– Jag har nu fått spela matcher efter min skada och har den vägen kunnat känna mig avslappnad då jag spelar. Bollkänslan har blivit bättre för varje träning och match som gått, samtidigt som konditionen vuxit då jag har fått spela mycket, berättar hon.

Det har blivit förändringar i HIFK:s matchprogram för slutet av säsongen, eftersom lördagens bortamatch mot HyPS flyttas framåt som en coronarelaterad säkerhetsåtgärd. Matchen kommer istället att spelas måndagen den 19.10. kl. 18.00 i Hyvinge. Följande match för HIFK:s del spelas därmed fredagen den 16.10., då Gnistan besöker Tölö med start klockan 18.00.