Skip to main content

I slutet av säsongen 2019 föll HIFK/2 ner till Fyran och då bestämde laget sig genast för att satsa på att stiga tillbaka till Trean. Målsättningen fullbordades redan två omgångar innan seriens slut, vilket betydde att laget fick spela sina två sista matcher utan press. Säsongen 2020 i Fyran avslutades i en kvällsmatch mot PPJ på Bollis på onsdagen.

HIFK/2, som inte längre hade något kvar att spela för, lyckades till slut inte spela en hel säsong utan förluster. Lagets sista match slutade nämligen i en 1-4-bortaseger för PPJ. Bortalaget kämpade fortfarande om andraplatsen i serien och var klart hungrigare i mötet i Tölö. Fyra specialsituationsmål räckte till slut till tre poäng, medan HIFK:s enda mål för kvällen gjordes av Joel Määttä, skyttekungen för grupp 2 i Fyran, strax efter att man var halvvägs in i matchens första halvlek.

– PPJ kom hårt emot oss under de första 20 minuterna och det kunde vi inte svara på. De fick två mål i via specialsituationer och kom med hjälp av dem iväg i en tvåmålsledning. Vi samlade oss lite efter det och fick ett reduceringsmål där. Då de sedan gjorde sitt tredje mål under andra halvlek och vi samtidigt fick ett rött kort, var kvällen sedan mer eller mindre avgjord, berättar lagets chefstränare Jukka Aakko om matchens gång.

I ett större perspektiv är förlusten mot PPJ enstaka dålig dag på jobbet, eftersom HIFK/2:s säsong framskred utan ett enda nederlag ända fram till seriens avslutningsomgång. Säsongen, som i år har varit betydligt kortare och mer komprimerad än vanligt, har gått planenligt, trots otaliga situationer som alla snabbt har tvingats anpassa sig till.

– Det har varit en riktigt bra säsong, även om pre-season var rätt stökig i år. Man har klart kunnat se att vi har jobbat tillsammans med det här gänget i ett par år nu. Då vi ännu fick några bra förstärkningar med oss har vi nog förtjänat titeln som seriens bästa lag. Det har man också kunnat se i vårt spel. Man får vara nöjd med hur spelarna har skött sitt jobb på planen. Som tränare har det varit mycket fint att följa med det, säger Aakko.

Med sina 21 mål har Määttä självklart varit en av den här säsongens största namn och det får han naturligtvis även ett stort tack för av lagets tränare. Utöver Määttä lyfter Aakko fram några andra stöttepelare från laget säsongen 2020:

Said Mijoc flyttade tidigare i år från Bosnien till Finland för att jobba och så kom han med i vårt lag. Han har varit en mycket hård förstärkning för oss. Saids målmångd i år (13 mål) påvisar att han är en spelare med en stor potential. Jag tror att han fortsätter på samma linje även nästa år och att han kommer att vara en spelare att räkna med även i Trean.

Niko Kinnunen är hjärnan och själen bakom vårt anfallsspel. Han vann assistligan överlägset och ifall man som i ishockeyn skulle räkna med den andra assisten, skulle hans passningsantal bestå av helt ofattbara siffror.

Tuomas Tiainen har visat mycket mognad och ledarskap både på planen och utanför den. Han hör till våra mer erfarna spelare och har varit en del av lagets kaptensgrupp.

Framgångsreceptet bakom en säsong med endast en förlust ligger dock i det hårda och målmedvetna arbetet som laget hållit på med hela säsongen igenom. Chefstränaren lyfter fram gruppens kollektiva arbete som en av orsakerna till att många individer har fått stiga fram och skina.

– Hela laget har gjort ett alldeles utmärkt jobb under hela säsongen och förtjänar som grupp ett stort tack för det. Ofta är det anfallarna och de andra målskyttarna som får mest uppmärksamhet, men hos oss har nog hela laget presterat på en jämn och stark nivå i år, säger han.

Coronaviruspandemin, som ända sedan vårvintern har härjat runt i hela världen, målade upp en ny hotbild med tanke på målet om avancemang. Det var länge oklart huruvida säsongen över huvudtaget skulle börja, eller huruvida man skulle kunna komma ända fram till slutet av den. Fotbollssäsongen och slutförandet av den förde med sig många lättade känslor både till HIFK/2:s lag och till alla dem som följt med laget i år.

– Avancemanget var vår klara målsättning och det har vi jobbat för genom hela våren och sommaren. Länge var det oklart om det alls skulle vara möjligt att spela i år. Sen körde säsongen igång i juni och då allt gick bra hade det varit riktigt synd, ifall det hade blivit ett avbrott i något skede. Det var fint att få säsongen genomförd trots alla de saker som hänt utanför fotbollen, konstaterar Aakko.