Skip to main content

HIFK:s damer mötte i måndags HyPS i en bortamatch på konstgräsplanen Kankuri i Hyvinge klockan 18.00. Det var lagets första seriematch efter en paus på två veckor, efter att det blivit några förändringar i matchprogrammet på grund av coronarelaterade försiktighetsåtgärder.

Laget öppnade den övre slutserien med oavgjort mot HPS/2, varefter det blev en skön bortaseger mot JäPS i början av oktober. För att hålla målet om avancemang i egna händer var laget dock piskat att få med sig tre poäng från Hyvinge.

Matchen mellan HyPS och HIFK inleddes i jämna tecken och den första halvleken innehöll inte alltför många målchanser. Bortalaget HIFK var aningen närmare ett mål under den första halvtimmen, men det var i alla fall hemmalaget som stod för matchens öppningsmål. Lotta Lindström, som är den övre slutseriens bästa målskytt, fick först prova på avslut från ett farligt frisparksläge vid 36 minuter, men detta försök räddades av HIFK:s målvakt Paula Romakkaniemi. Fem minuter senare fick hon dessvärre ge sig, då Lindström förde upp hemmalaget i ledning inför pausvilan.

HIFK kom igen efter pausen genom Melinda Andler, vars målsvit nu blev sex matcher lång efter att hon utjämnade från närhåll. Det oavgjorda läget varade inte länge, eftersom Roosa Kupi först med sin straffspark gjorde 2-1, tätt efterföljt av Lindströms andra mål för kvällen. HIFK:s Elina Sjölinder reducerade till 3-2 efter en fin löpning vid 67 minuter, men närmare än så kom bortalaget inte längre under den ruskigt kalla kvällen i Hyvinge.

I och med vinsten säkrade HyPS sitt avancemang till Tvåan. HIFK har ännu en teoretisk chans att stiga eftersom de två bästa lagen ur gruppen flyttar ett steg uppåt inför nästa säsong. För att det ska vara möjligt måste laget vinna både EBK/2 och Gnistan, samtidigt som HPS/2 förlorar och JäPS högst tar en poäng på torsdag. Här nedan finns en skärmdump av tabellen från Bollförbundets sidor efter måndagens resultat. Alla lag spelar sammanlagt 15 matcher i årets serie.

HIFK har ännu två matcher kvar att spela denna säsong och den första av dem spelas torsdagen den 22.10. mot EBK/2. Kampen inleds på Bollis 6 (bakom Bolt Arena) kl. 20.15, alltså cirka en halv timme efter att Veikkausliigamatchen mellan HIFK och RoPS har tagit slut. Kvällen fortsätter därmed med HIFK-fotboll även efter herrarnas match!

Seriens sista match står i sin tur på programmet torsdagen den 29.10. Då möter HIFK Gnistan på Väinämöinen-planen kl. 20.30.

19.10.2020 HyPS – HIFK 3-2 (1-0)

Mål:
41′ 1-0 Lotta Lindström
54′ 1-1 Melinda Andler
59′ 2-1 Roosa Kupi (straffspark)
63′ 3-1 Lotta Lindström
67′ 3-2 Elina Sjölinder

HIFK:s startelva:
1 Paula Romakkaniemi (mv)
4 Hanni Häkkinen
8 Hanna Halonen
9 Melinda Andler
13 Heidi Rajakko
20 Veera Korjus (c)
21 Aino Heikkinen
25 Bettina Stenbäck
36 Emmi Vyyryläinen
37 Elina Sjölinder
95 Ida Uoti

Avbytare: 2 Lotta Anderson, 3 Nona Törmänen, 5 Maria Lavemäki, 7 Iina Ahola, 30 Liisa Rahkola (mv).