Skip to main content

Damernas representationslag spelade oavgjort för första gången för i år i en bortamatch mot HPS/2 i Svedängen förra veckans onsdag. Det handlade om första omgången i den övre slutserien, där lagen nu möttes för andra gången på två veckor. I grundseriens sista seriematch tog HIFK tre poäng efter att man besegrat HPS/2 med 3-1, och som en följd av detta hade det grönklädda hemmalaget inför slutserien tagit med ett par spelare från sitt representationslag i Ettan. Helhetsmässigt gick båda lagen ändå in i matchen med liknande laguppställningar som man hade haft två veckor tidigare.

Det föregående mötet var i färskt minne och HIFK kom välförberett in på planen. HPS/2 försökte skapa en hård press på sina motståndare direkt från början av matchen, samtidigt som man strävade efter att bjuda anfallarna från Ettan på bra passningar. Bortalaget försvarade tätt och fick genom kontringar skapat flera anfall. Matchen gick mållöst vidare ända tills Melinda Andler gjorde sitt sjätte mål för säsongen efter en halv timmes spel. Elina Sjölinder spelade fram till målet via en spelare från motståndarlaget.

HPS/2 tog kontrollen över matchen under andra halvlek och jagade aggressivt ett utjämnande mål. Oturligt nog för bortalaget landade bollen i HIFK:s mål från en av lagets egna spelare då en kvart återstod av matchen. Det blev inga fler mål efter det och därmed blev slutsiffrorna 1-1.

Krysset kändes som en förlust efter en sex matcher lång segersvit. Dessutom försvårar resultatet även HIFK:s avancemangsambitioner en aning, eftersom avancemanget inte nödvändigtvis mera ligger i lagets egna händer. Några poängtapp kommer att krävas av topplagen, men å andra sidan är det fyra högst antagligen väldigt jämna omgångar kvar. Laget har flyttat fokus på söndagens bortamatch mot JäPS, och i den är det endast tre poäng som gäller som målsättning. JäPS ligger just nu tvåa i serien med 26 poäng efter att man senast besegrade Gnistan på hemmaplan. HIFK har samma antal matcher, men ligger fyra poäng bakom sina motståndare. Genom att vinna i Träskända på söndag skulle HIFK ligga endast en poäng ifrån en andraplats.

HIFK och JäPS möttes för första gången i år i Kottby i somras under den andra omgången i Treans grundserie. Då ledde rödtröjorna matchen med 3-1 vid paus, men fick till slut se sig besegrade efter att JäPS gjorde tre mål under den andra halvan. Den matchen kommer alla säkert bra ihåg fortfarande då säsongen har förts igenom med ett snabbt tempo. Imorgon blir det därför en möjlighet till revansch i Träskända.

– I somras slutade vår grundseriematch mot JäPS i en 3-4 -förlust trots att vi ledde stadigt. Nu är det revansch som gäller för oss. Vi har två jämna matcher mot HPS bakom oss och jag tror att den här matchen också blir det. Då vi spelar vårt eget spel kan vi helt säkert utmana topplagen, säger målvakten Paula Romakkaniemi.

JäPS – HIFK spelas söndagen den 4.10. kl. 18.00 i Träskända idrottshall.