Skip to main content

28.9.2020 kl. 18.30 SJK – HIFK 3-2 (2-0)

September månad avslutades för HIFK:s del i Seinäjoki, där laget idag mötte SJK för andra gången för denna säsong. Innan matchen låg HIFK sjätte i Veikkausliigatabellen och SJK i sin tur åttonde endast fyra poäng bakom rödtröjorna. Det första mötet för i år mellan lagen slutade i HIFK:s 2-1-seger på Bolt Arena i slutet av juli.

Första halvleken

Båda lagen skapade lägen i offensiven redan under matchens första tia. Hemmalaget fick kippa efter andan vid sju minuter spelat, då Matej Hradecky kom åt att styra Niko Markkulas inlägg vidare mot HIFK-målet. Som tur var ur gästernas synvinkel steg Hradeckys avslut över Arnold Origis mål. Då matchen var tio minuter gammal var det Sakari Mattila som sköt skarpt i planens andra ända, och bollen gick från SJK-keepern Jesse Östs räddning till Sakari Tukiainen. HIFK-anfallaren sköt in bollen i mål, men hade redan hunnit försätta sig i offside-position.

Matchens öppningsmål såg dagens ljus precis efter att man passerat hälften av den första halvleken. Joel Mero tvingades dra omkull Tuco, som var på väg in i straffområdet, vilket resulterade i straffspark för hemmalaget. Efter en liten diskussion mellan SJK-spelarna blev det Tuco själv som ställde sig bakom bollen och gjorde 1-0. Under följande matchminut fick HIFK uthärda ett nytt bakslag, då Murilo passade in bollen mot mitten från vänsterkanten. Passningen mottogs av Jake Jervis, och nyförvärvet från augusti fick skjuta in matchens andra mål.

Domaren gav fyra minuter tilläggstid innan pausen och under dem var hemmalaget väldigt nära ett tredje mål. Markkula fick ta i allt vad han orkade i samband med en hörna, men HIFK hade turen på sin sida i och med att skottet träffade ribban. Detta betydde att pausen inleddes i hemmalagets tvåmålsledning.

Andra halvleken

HIFK nollade den första halvleken och kom igen strax efter paus. Sju minuter in i matchens andra halvlek fick laget en frispark, som Mattila tog. Mittfältarens frisparkskunnande visade sig återigen vara på topp mot SJK, precis som fallet även var i säsongens första inbördes möte mellan lagen, eftersom Mattilas boll gick rakt in i SJK-målet framför den tillresta HIFK-klacken.

En dryg kvart senare fick Mattila på nytt ta en frispark, som denna gång skickades iväg från straffområdets vänstra kant. Siktet var det inget fel på, men Öst var bra med i läget och stod för en snabb reaktionsräddning, som skickade iväg bollen utanför planområdet. En stund senare var det Origis tur att uppvisa fenomenalt målvaktsspel, då SJK-anfallet skapade oro i HIFK-ändan. Två enorma räddningar samt en träff i ribban höll gästerna med i matchen då den sista kvarten snart skulle inledas.

Det slutliga avgörandet i matchen kom precis innan den sista tian började. Joonas Lepistö, som i slutet av första halvlek byttes in istället för Jervis, nickade från närhåll in sitt fjärde mål för säsongen. Matchen slutade även i dessa siffror, vilket innebär att SJK i och med sina tre poäng idag nu endast ligger en poäng bakom HIFK i tabellen.

Även i slutet av andra halvlek blev det fyra minuter tilläggstid. Vitinho lyckades ännu reducera slutresultatet till 3-2 under den fjärde tilläggsminuten. Efter målet körde domaren ut Mattila efter att 3-1-målskytten fick ett rätt underligt rött kort i en hård närkamp på mittfältet. I och med trepoängssegern knappar SJK nu in på HIFK och är efter detta endast en poäng efter Helsingforslaget.

– Vårt spel var ganska dåligt och odisciplinerat under den första halvan och vi hade inte den kämpaglöd som hade krävts idag. Under andra halvan hade vi det och det syntes i spelet. Men det är så här det går att då man ger motståndarna två mål så är det svårt att komma igen efter det. Idag kan vi vara nöjda med andra halvleken och med de framsteg som vi hade under den. Anfallsspelet var mer mångsidigt och modigt under den. Så här går det ibland i fotboll, kommenterar tränaren Teemu Kankkunen.

HIFK:s följande match spelas redan denna veckas fredag, då får laget besök av FC Honka. Matchen kör igång kl. 18.30 på Bolt Arena och biljetter till den kan köpas via Lippupistes försäljningskanaler.

Mål:
26’ 1-0 Tuco (straffspark)
27’ 2-0 Jake Jervis
52’ 2-1 Sakari Mattila
79’ 3-1 Joonas Lepistö
90+4’ 3-2 Vitinho

HIFK:s startelva:
2 Joel Mero
3 Sakari Mattila (90+5’ rött kort)
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman (81’ 13 Foday Manneh)
24 Adama Fofana
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 6 Riku Selander, 8 Jukka Halme, 10 Jabar Sharza, 16 Tino Palmasto, 18 Matias Hänninen.