Skip to main content

1.9.2020 FC Honka – HIFK 0-1 (0-1), Hagalunds idrottspark

HIFK inledde september månad med en Veikkausliigamatch i Esbo mot FC Honka, som man mötte på gräsplanen i Hagalunds idrottspark. Esbolaget var obesegrat i årets upplaga av den inhemska ligan inför kvällens match, medan HIFK gick in i drabbningen med avsikten att bryta den tre matcher långa förlustsviten laget dragits med på sistone. Även FC Honka hade en förlust i bagaget, eftersom laget i torsdags förlorade sin Europa League-kvalmatch mot danska AGF.

Första halvleken

Hemmalaget FC Honka inledde starkt och skapade flera lägen i HIFK-ändan under matchens första tia. Esbolaget fick genom en frispark och ett par hörnor testa hur vaket HIFK:s försvar var direkt i början, men bortalaget lyckades hålla sitt mål tomt under FC Honkas tryck i början. I matchens nionde minut fick hemmalagets bästa målskytt Jean Marie Dongou ett öppet läge, men Arnold Origi lyckades rädda bollen över plangränsen. HIFK klarade även av den efterföljande hörnan genom att rensa bollen i riktning mot mittcirkeln.

Matchens öppningsmål uppstod under matchminut 12 och det var bortalaget HIFK som stod för det. Sakari Tukiainen fick bollen åt sig efter en misslyckad passning av FC Honka, och sprang upp mot målet med bollen med sig. Ett noggrant skott i bakre hörnet innebar att HIFK-anfallarens andra mål för säsongen var ett faktum.

FC Honka lät sig inte störas av HIFK:s ledningsmål, utan fortsatte med samma energi i anfallsändan även efter baklängesmålet. Dongou fick en andra chans från ett helt öppet läge, men HIFK:s supporterklack bakom målet fick dra en lättnadens suck då anfallarens skott gick förbi målet på höger sida.

Slutet av första halvlek gick enligt ett klart lugnare speltempos tecken. Esbolaget höll i bollen, men HIFK:s försvar hölls tätt och kunde se till att inget kvitteringsmål uppstod innan pausen. Bortalaget fick ett par enstaka chanser uppåt efter kontringar, utan att en enda av dem ledde till någon farligare målchans. Detta innebar att pausvilan inleddes i HIFK:s ledning med 0-1.

Andra halvleken

HIFK fick bollen över FC Honkas mållinje för andra gången då 58 minuter hade spelats. Adama Fofana slog in ett inlägg från högerkanten mot Tukiainen, som lyckades skjuta in bollen bakom ryggen på Markus Uusitalo. Linjedomarens flagga var dock redan uppe i luften, vilket gjorde att resultatet inte förändrades på grund av Tukiainens offsideposition. FC Honka fick ett farligt läge precis efter detta, då Javi Hervas gav en frispark från straffområdets gräns. Skottet misslyckades dock totalt och bollen flög klart över mål.

Lucas Kaufmann påvisade den farlighet han besitter då cirka fem minuter hade gått från det senaste läget. Han fick skjuta från så gott som samma distans som Hervas frispark i en spelsituation, vilket skapade ett sus bland hemmalagets anhängare på plats. Inte heller detta läge gav Esbolaget det kvitteringsmål man suktade efter i och med att Kaufmanns skott gick knappt förbi på HIFK-målets vänstra sida.

Slutet av matchen förde inte med sig någon förändring i situationen på resultattavlan. FC Honka dominerade, men lyckades inte dra nytta av de lägen man skapade. Därmed bröt HIFK sin tre matcher långa förslutsvit då poängen åkte till Helsingfors efter 0-1 i Esbo ikväll. För FC Honka var detta lagets första förlust i årets Veikkausliiga.

– Det gick ganska långt enligt vår plan. I början hade vi lite svårt med att försvara oss mot FC Honkas yttrar, där tog det en stund innan vi hittade rätt rytm. Så småningom började alla bitar sedan falla på rätt plats och vi lyckades hålla motståndarna borta från målchanser. Efter början hade vi matchen under kontroll och allt gick enligt vårt manus. En fantastisk defensiv insats av hela laget idag, kommenterade tränaren Teemu Kankkunen efter matchen.

Till näst spelar HIFK, som nu steg upp till positionen som tabellfemma, tre raka hemmamatcher, av vilka den första är Helsingforsderbyt mot HJK den 10 september på Bolt Arena. HIFK:s biljettkvot till matchen är så gott som slutsåld redan.

Mål:
12’ 0-1 Sakari Tukiainen

HIFK:s öppningselva:
2 Joel Mero
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
8 Jukka Halme
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
24 Adama Fofana (83’ 19 Kevin Larsson)
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (75’ 20 John Fagerström)
99 Joel Mattsson (83’ 10 Jabar Sharza)

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 3 Sakari Mattila, 9 Luís Henrique, 18 Matias Hänninen.