Skip to main content

14.9.2020 kl. 18.30 HIFK – FC Inter 0-0 (0-0)

HIFK:s följande hemmamatch efter torsdagens Helsingforsderby stod på programmet på måndag efter tre vilodagar. Helsingforslaget, som inför matchen låg femte i tabellen, mötte tabelltrean FC Inter från Åbo. Poängskillnaden mellan lagen var fyra poäng stor inför måndagskvällens match på Bolt Arena.

Första halvleken

Matchens första tjugo minuter gick långsamt mellan två lag, som höll ställningarna mot varandra. FC Inter gick precis enligt förhandsförväntningarna in för att hålla bollen och var aningen vassare. Med kvarten spelad fick Benjamin Källman tillsammans med bollen slinka in mellan HIFK:s mittbackspar, men försvaret klarade av situationen så att bollen till slut hamnade i Arnold Origis händer där han låg på marken.

Vid 25 minuter stannade spelet av för en stund, då FC Inters bästa målskytt Timo Furuholm skadade sig i en närkamp med Joel Mero. Den erfarna anfallaren blev liggande på planen i ett ögonblick, men kunde ändå efter några små serviceinsatser fortsätta matchen.

HIFK skapade sin första målchans några minuter efter det ovan nämnda läget. Adama Fofana spelade bollen till vänsterkanten, där den hamnade hos Vitinho. Den brasilianska anfallarens skott gick via motståndarna över planområdets gränser, vilket ledde till matchens första hörna för HIFK. Moshtagh Yaghoubi slog hörnan, som gick i en båge mot målet, men bortalagets Rick Ketting var först på bollen och kunde rensa bort den från det mest kritiska området.

Den första halvleken bjöd inte på några mål för publiken på Bolt Arena och därmed inleddes pausen oavgjort.

Andra halvleken

HIFK skapade ett bra läge i matchminut nummer 52 efter att Tukiainen skaffade en frispark åt sitt lag. Yaghoubi spelade bollen vidare med en kort passning mot Sakari Mattila, som ensam fick stiga djupare ner i motståndarändan. Mittfältaren spelade bollen mot mitten, därifrån Tukiainen kom åt att skjuta. Skottet orsakade en del problem för FC Inters målvakt Henrik Moisander, men till HIFK-klackens förtret gick bollen inte in i mål precis framför dem.

Även matchens andra halvlek gick vidare på ett sätt där situationerna i planens bägge ändor var fåtaliga. I matchens sjuttioandra spelminut spelade Ketting bollen slarvigt över plangränsen i den egna ändan, vilket gav HIFK en hörna. Det var dock Moisander som var först på Yaghoubis boll, som FC Inter-målvakten boxade bort från straffområdet.

Jukka Halme fick ännu en utmärkt chans till ett ledningsmål tre minuter innan ordinarie speltid skulle ta slut, då han svängde runt och fintade bort försvaret precis vid straffområdsgränsen. Den här gången var slutminuternas marginaler dock inte på HIFK:s sida, eftersom HIFK-legendens skott till slut gick över motståndarmålet. Därmed blev det oavgjort i Helsingforskvällen, som även förde med sig det första 0-0 -resultatet för säsongen för HIFK:s del.

– Tre matcher mot topplag i Veikkausliiga och sammanlagt sju poäng för oss, så det är ju något som vi får vara helt nöjda med. Med kvällens match kan jag varken vara nöjd eller missnöjd, men vi tar förstås emot det vi får med oss. Vi hade ganska trötta fötter idag och det syntes speciellt under första halvleken i både anfallet och försvaret. Under andra halvan fick vi stoppat motståndarnas långsamma anfall så att de knappt fick några chanser. Så länge som vi håller hela laget under bollen, så är allting bra, kommenterade tränaren Teemu Kankkunen om kvällens match.

HIFK:s säsong fortsätter på lördag, då laget spelar sin tredje raka hemmamatch. IFK Mariehamn kommer på besök den 19.9. klockan 17.00 och biljetter till matchen går att köpa via Lippupiste.

HIFK:s startelva:
2 Joel Mero
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana (82’ 6 Riku Selander)
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (72’ 20 John Fagerström)
99 Joel Mattsson (58’ 8 Jukka Halme)

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 10 Jabar Sharza, 16 Tino Palmasto, 18 Matias Hänninen.