Skip to main content

14.9.2020 kl. 18.30 HIFK – FC Inter, Bolt Arena

I torsdags mötte HIFK HJK i säsongens första Helsingforsderby, som slutade i en 4-3 -vinst för rödtröjorna efter att Eero-Matti Auvinen nickade in segermålet under slutminuterna. Laget har inte mycket tid för att vila efter den fantastiska derbykvällen, eftersom följande Veikkausliigamatch spelas redan på måndag. Då får tabellfemman HIFK möta FC Inter från tredjeplatsen i en match som inleds kl. 18.30 på Bolt Arena.

Motståndarna: FC Inter

HIFK och FC Inter möts nu för andra gången för i år efter att den första matchen mellan lagen spelades för exakt en månad sedan på Veritas Stadion i Åbo. Publiken bjöds då på bra fotboll mellan två starka lag, även om slutminuternas händelser väckte diskussion i efterhand. Det stod 2-2 då FC Inter fick en straffspark med några minuter kvar av matchens ordinarie speltid. Connor Ruane sköt in 3-2 från den straffen, som ifrågasattes starkt speciellt av HIFK:s spelare och supportrar. Målvakten Arnold Origi blev utvisad efter att han protesterat mot domarens beslut.

Allt detta är dock nu redan historia och bägge lagen flyttade snabbt fokus mot sina kommande drabbningar, i och med att matchtakten har varit tuff hela säsongen igenom. Efter segern mot HIFK har FC Inters spel inte flutit, då laget endast vunnit en av sina senaste fyra Veikkausliigamatcher. Tabelljumbon RoPS besegrades med 0-2 i Rovaniemi fyra dagar efter HIFK-matchen, men efter det blev det en överraskande förlust mot TPS i lokalmatchen mellan de två Åbolagen. Därefter har man spelat jämnt mot FC Lahti samt förlorat med 3-2 mot SJK i Seinäjoki i onsdags.

Utöver matcherna i Finland har FC Inter även spelat en euromatch under augusti månad. I kvalmatchen till Europa League mötte man ungerska Honvéd FC på bortaplan. Båda lagen gjorde varsitt mål under slutminuterna. Först gjorde Boubacar Traore 1-0 för Honvéd i den sista ordinarie matchminuten, men Åbolaget utjämnade under tilläggstiden genom Liliu. Till slut gick det ungerska laget vidare, efter att FC Inter hade otur med ett självmål under förlängninen.

José Riveiros FC Inter strävar nu efter att bryta den negativa trenden då man på måndag möter HIFK för andra gången i år. Klubbledningen hämtade in mer krut till anfallet precis innan transferfönstret stängdes, då fjolårets målkung Filip Valencic återvände till laget. Han hade dock ännu inte hunnit ansluta sig till laget inför den förra matchen mot SJK, så det återstår att se huruvida nyförvärvet är med i laguppställningen i Helsingfors på måndag. FC Inters bästa målskytt är Timo Furuholm, som gjort åtta mål i år. Det har dock inte blivit några mål för den erfarna anfallaren sedan den senaste matchen mot HIFK.

HIFK:s utgångsläge

HIFK tog sin andra derbyseger mot HJK i Veikkausliigahistorien efter en så gott som perfekt dramaturgisk linje. Laget ledde derbyt med 3-1 vid halvtid efter mål av Sakari TukiainenJoel Mattsson och Moshtagh Yaghoubi. Under andra halvlek kom HJK med i matchen genom Roope Riskis snabba reduceringsmål efter pausvilan, och till slut utjämnade Tim Väyrynen från straffpunkten precis innan den sista tian. Det slutliga avgörandet sågs under den nästsista minuten av ordinarie speltid, då bollen via HJK-försvaret seglade till Auvinen efter Yaghoubis frispark. HIFK-backens nickmål var körsbäret på tårtan, som innebar att lagets poängsaldo utökades med fulla tre poäng.

– Det var en fin seger, det är ju det första man tänker på så här i efterhand. Vi ledde matchen med 3-1 vid halvtid, och då man räknar med tilläggstiden, så ledde vi över 70 minuter mot HJK. Vid paus bytte motståndarna fyra spelare samt spelformation, vilket rörde om saker och ting även för oss. Alla vet hur det är i ett derby: ljudnivån är så hög att det inte alltid är lätt att få ut budskapet om förändringar till spelarna på planen. Utjämningsmålet grämde, men vad är bättre än att få in segermålet i slutet. En fantastisk match, som många säkert kommer att komma ihåg länge, säger tränaren Teemu Kankkunen om derbymatchens gång.

På måndagen möter HIFK för tredje gången i följd ett av topplagen i Veikkausliiga och några större förändringar i matchbilden lär inte bli aktuella. Lagets bästa prestationer i år har kommit mot just de bättre lagen, då HIFK har fått försvara mot motståndarnas bollinnehav, samt samtidigt sätta in bollen effektivt från de egna chanserna.

– Vi möter nu igen ett lag, som på många sätt påminner om FC Honka och HJK. Det var inte en dålig match av oss i Åbo och den hade kunnat sluta på ett annat sätt. Då det nu inte finns mycket tid för återhämtning betyder det också att spelarna snabbt måste nolla den föregående matchen och förflytta fokus mot följande etapp. Det är en ny match och nya tre poäng som står på spel. Vi måste klara av att höja nivån på en del delområden från HJK-matchen, samtidigt som vi behöver hållas på samma nivå på en del andra områden, fortsätter Kankkunen.

Denna vecka spelar HIFK två hemmamatcher, eftersom laget efter måndagens möte mot FC Inter får gäster från Mariehamn på lördag. Biljetter till veckans båda matcher finns till salu via Lippupiste.

Lagens preliminära laguppställningar presenteras fyra timmar innan matchen börjar på Veikkaus webbsidor.