Skip to main content

10.9.2020 kl. 18.30 HIFK – HJK, Bolt Arena

Det första derbyt för säsongen spelas på Bolt Arena på torsdag med start klockan 18.30. Matcherna mellan HIFK och HJK hör till den inhemska fotbollssäsongens höjdpunkter och väcker intresse även utanför Helsingfors. Så är det även denna gång, trots att derbyt nu spelas inför en betydligt mindre publik än vanligt på grund av coronarestriktionerna.

HIFK och HJK har mött varandra sammanlagt 11 gånger i Veikkausliigahistorien. Lokalmatcherna har över lag varit jämna, då hela sex derbymatcher har slutat i delade poäng. HJK har vunnit fyra gånger, medan HIFK:s hittills enda derbyseger i Veikkausliiga dateras till september 2016.

Motståndarna: HJK

Säsongen 2019 slutade i en stor besvikelse för HJK, eftersom laget för första gången på över tio år blev utanför spel i Europa. I år har laget däremot levt upp till förhandsförväntningarna och just nu ligger HJK som tabelletta med en skillnad på fyra poäng ner till tvåan FC Inter inför onsdagskvällens Veikkausliigaomgång. 13 spelade matcher innehåller nio segrar, tre oavgjorda och en förlust för HJK.

Laget har under ledning av sin tränare Toni Koskela spelat starkt på sistone, eftersom det inte har blivit en enda förlust under de tio senaste matcherna som laget spelat. HJK har vunnit sju matcher och spelat oavgjort tre gånger. Just nu är man uppe i en svit på fyra raka vinster, av vilka den senaste kom med hela 6-1 i en hemmamatch mot IFK Mariehamn i slutet av augusti.

Bröderna Roope Riski och Riku Riski gjorde båda två mål mot Ålandslaget. 29-åriga Roope Riski är lagets bästa målskytt med sina nio mål i år. Laget har ett tufft och brett spelarmaterial, som gör att man inleder praktiskt taget varje Veikkausliigamatch som förhandsfavorit.

Den spanska målvakten Antonio Reguero, som anslöt sig till laget från RoPS, har burit huvudansvaret mellan stolparna. Han har spelat totalt tio matcher för HJK i år, men har suttit på bänken under de två senaste omgångarna, då 22-åriga Hugo Keto fått stå i mål.

HIFK:s utgångsläge

HIFK går in i säsongens första Helsingforsderby från ett bra utgångsläge, eftersom laget nu inför onsdagskvällens matcher ligger femte med 19 seriepoäng. Även fyran FC Honka och sexan Ilves har uppnått samma poängantal. HIFK bröt sin tre matcher långa förlustsvit förra veckan mot just Esbolaget i Hagalund. Sakari Tukiainen gjorde säsongens andra mål under början av matchen, vilket FC Honka inte klarade av att återhämta sig från. Tre seriepoäng åkte till Helsingfors efter slutresultatet 0-1.

– Det här är ett bra test för oss i detta skede av säsongen. Vi har ett gott resultat mot FC Honka bakom oss och har överlag presterat väl i de stora matcherna i år, som till exempel mot FC Inter. Laget har haft rätt laddning inför de här matcherna och derbyt är i sig redan en stor motivator för våra spelare. Det är en speciell match, som alla väntar på hela säsongen, säger tränaren Mike Keeney.

Efter matchen mot FC Honka skedde en förändring i HIFK:s spelartrupp, då Luís Henrique, som spelat i HIFK med ett lånekontrakt, blev återkallad till danska Vejle BK. Laget fortsätter nu säsongen ut med den nuvarande truppen.

– Det är klart att Luís avfärd är en stor förlust för laget. Jag vill ändå se på saken som så att då en dörr stängs, så öppnas en annan istället. Nu får andra spelare i laget chansen att visa vad de går för, då större roller finns att uppfyllas, konstaterar Keeney.

Derbymatchen är slutsåld, men enstaka biljetter kan eventuellt ännu komma till salu, ifall någon säsongskortsägare annullerar sina biljetter. Alla HIFK:s matchbiljetter säljs via Lippupiste.

– Jag väntar med stort intresse på mitt första Helsingforsderby som tränare! Stämningen kommer att vara på topp, precis som den varit i alla våra matcher i år. Förra veckans match mot FC Honka i Esbo kändes som en hemmamatch, då så många supportrar var med och sjöng för oss. Det blir ett speciellt evenemang imorgon, säger Keeney.

HIFK:s samarbetspartner Tier bjuder alla derbyåskådare på en gratis resa till och från stadion med Tiers gröna elskotrar. För att kunna använda dem måste man ladda ner Tiers app, varefter man får tillgång till gratisresan genom att ange koden ”STADINDERBY” då man åker iväg. Vi ber er komma ihåg att lämna Tier-skotern till en av samlingspunkterna framför stadion då ni kommer till matchen.

HIFK:s och HJK:s preliminära laguppställningar i morgondagens match publiceras fyra timmar innan avspark för Veikkaus förmånskunder. Du kan se laguppställningarna efter att de publicerats, då du har loggat in som förmånskund på Veikkaus webbsidor.