Skip to main content

På torsdag för knappa två veckor sedan mötte HIFK HPS/2 i en bortamatch, som samtidigt var lagets sista omgång i grundserien. Laget fortsatte sin segersvit och tog full pott efter att de dåvarande serieledarna besegrades med 1-3. Grundserien innehöll sju vinster och tre förluster för HIFK, som slutade fjärde inför slutserierna. Nu har man fem omgångar kvar i den övre slutserien, under vilken det även blir klart vilka två lag som avancerar till Tvåan.

– Hela laget gick energiskt in i matchen och alla ville verkligen vinna igen. Man kände genast att det här blir en bra match och att alla ville besegra tabellettan. Vi spelade vårt eget spel och var riktigt bra speciellt i defensiven, där vi gav allt vi hade, säger målvakten Liisa Rahkola om matchen.

Den första halvleken gick starkt i HIFK:s kommando och laget gjorde kvällens första mål redan efter tolv minuters spel, då Melinda Andler hittade rätt efter en passning av Hanna Halonen. Utjämningen kom åtta minuter senare på ett sätt som vållat en del problem för HIFK hela säsongen igenom, nämligen från en specialsituation. Emelie Stolpe från HPS gjorde 1-1 vid en hörna och det resultatet höll i sig ända fram till pausvilan.

Hemmalaget kom allt bättre in i matchen under den andra halvleken och skapade press och målchanser i HIFK-ändan. Bortalagets försvar höll sig starkt och det stod 1-1 väldigt långt in i matchen. Med tolv minuter kvar av ordinarie speltid spelade inbytta Lotta Anderson upp bollen till Halonen, som gjorde sitt sjunde mål för säsongen på volley. HPS försökte aggressivt utjämna, men istället var det HIFK som ännu lyckades göra ett tredje mål. Emmi Vyyryläinen kom ensam igenom efter en misslyckad spelöppning av motståndarna och sköt in slutsiffrorna 1-3.

– HPS var duktiga med fötterna och bytte sida alltid då det fanns utrymme för det, vilket gjorde att vi fick springa. Vi höll ändå ihop och klarade oss starkt i defensiven. Första halvan var vår, men HPS kom åt att utjämna från en specialsituation. Det betyder att vi får koncentrera oss på att finslipa vårt spel i specialsituationerna inför de kommande matcherna, säger Maria Lavemäki om motståndaren.

– Det var en jämn match där vi mötte det defensivt bästa laget av alla vi spelat mot i år. Deras höga press fungerade kollektivt och det var något som vi stundvis hade problem med, fortsätter Rahkola.

Enligt Lavemäki har lagandan bara blivit starkare för varje dag och varje vunnen match som gått under grundserien, och det råder överlag en god stämning inom truppen.

– Det bästa har nog varit att alla i laget, även de som är på bytesbänken, lever sig in i matcherna som ett lag. Då vi äntligen gjorde 2-1 mot HPS kunde man se att också alla på bänken firade som om vi hade vunnit VM-guld. Vi har svetsats ihop och blivit ett lag. Då vi sedan satte in den sista spiken i kistan genom 3-1 mot HPS, kändes det som att vi verkligen förtjänade det efter allt det jobb vi gjort. Laget lyssnar på tränaren och på varandra och så gör vi alltid vårt bästa på planen.

HIFK säkrade sin plats i den övre slutserien redan under grundseriens nästsista omgång och nu har lagets segersvit blivit sex matcher lång. Under den har det blivit 21 gjorda mål, samtidigt som man släppt in endast två.

– Det har varit fint att se hur de saker vi gjort på träningarna även har funnits med på planen, samt att vi har nått resultat och gjort många mål. Före slutserien kommer vi ännu att koncentrera oss på våra motståndare samt på att reagera under matchens gång. Vi ska vara kreativa men disciplinerade, berättar Lavemäki.

– Då man är inne i en segersvit är det självklart mentalt lättare att inleda matcherna i slutserien. Det blir en annorlunda mentalitet i den övre slutserien i och med att man bara har att vinna och i och med att man inte behöver fundera på något nedflyttningsspöke. Vi ska spela vårt eget spel och se hur långt det räcker, men vår målsättning är såklart att stiga till Tvåan, inflikar Rahkola.

Även Lavemäki säger att laget är laddat inför slutserien, men att någon onödig press inte finns närvarande.

– Vi tar en match i taget och tar ingen onödig press på oss. Då vi spelar vårt eget spel är jag säker på att det här är vår säsong. Jag tror att vi har högklassiga matcher framför oss i övre slutserien, som säkert kan utveckla en hel del med spänningar då alla är taggade inför de viktiga matcherna. Alla lag, och speciellt då de fyra bästa, vill vinna matcher och komma upp på topplaceringarna. Vi får jobba hårt ända in i det sista för att avancera uppåt.

Inför den övre slutserien ligger HIFK fjärde med 21 poäng. Tabellfemman Gnistan har 16 poäng och -sexan EBK/2 i sin tur 15 poäng. HPS/2 ligger tredje med 23 poäng, precis som även tabelltvåan JäPS också har. HyPS blev till slut etta i grundserien med 24 poäng, vilket innebär att läget i toppen är oerhört spännande. Hela serietabellen för damernas Trea hittar du på Bollförbundets webbsidor.

Här nedan kan du bekanta dig med damernas representationslags resultat för i år samt med matchprogrammet i den övre slutserien. Den första fortsättningsmatchen blir en repris av grundseriens sista omgång, eftersom HIFK på nytt möter HPS/2 på bortaplan i Svedängen under onsdagskvällen.

Tidpunkt

Plats

Hemmalag

Bortalag

Resultat

Sö 13.6. 16:15Ladugården TNHIFKMPS6-0
Fr 18.6. 20:15Åggelby TNGnistanHIFK0-1
Sö 4.7. 15:30Tali 2 NHIFKLoPa7-0
On 7.7. 20:15Gårdsbacka TNFC ViikingitHIFK0-7
Sö 25.7. 18:00Tali TNHIFKKasiysi12-0
Fr 30.7. 19:00Järvenpää lukio TNJäPSHIFK1-1
To 5.8. 20:35Volkswagen Areena TNValttiHIFK3-4
Sö 15.8. 18:00Britas NHIFKFC Loviisa1-0
Sö 22.8. 18:00Tölö PK1 TNHIFKEPS0-3
Sö 5.9. 18:00Britas NHIFKEBK/24-0
Sö 12.9. 12:00Karabacka TNKasiysi/HikiHIFK2-3
Sö 19.9. 13:45Tölö PK1 TNHIFKJäPS0-1
Lö 25.9. 14:45Tölö PK6 TNHIFKFC Loviisa8-2
Fr 1.10. 20:15Åggelby TNGnistanHIFK
Sö 10.10. 17:30Tölö PK1 TNHIFKValtti
Fr 15.10. 20:00Esboviken TNEPSHIFK