Skip to main content

Pressmeddelande angående ogrundade anklagelser mot Arnold Origi

Journalisten Pekka Holopainen antydde i lördags att HIFK:s Veikkausliigalags målvakt Arnold Origi kunde ha gjort sig skyldig till matchfixning. 

I sin Twitter-kommentar, som Holopainen senare raderade, skrev journalisten detta: 

Oliko pelannut koko 8000 euron kausiansiollaan nigerialaiselle saitille tulosta? (Fritt översatt: Hade han satsat hela sin 8000 euros årslön på resultatet  en nigeriansk webbsida?) 

Det som ligger bakom detta är slutminuterna i toppmatchen FC Inter-HIFK, som spelades fredagen den 14.8. Origi fick då två raka gula kort efter att han protesterat mot en i hans tycke fel dömd straffspark. Under matchen dömdes två straffsparkar mot HIFK. 

HIFK vill konstatera följande om händelsen: 

Matchfixning är den allvarligaste anklagelsen som en idrottare kan . Det ifrågasätter idrottarens personlighet, integritet och själva sportens anda. Både spelaren själv och klubben står inför hårda sanktioner vid fall av matchfixning. Därför är en anklagelse av den här typen inget att leka medeller något som man kan bortförklara som ett dumt infall och sedan radera den – speciellt inte då anklagelsen kommer från en erkänd och i allmänhet pålitlig sportjournalist. Anklagelsen är till sin karaktär likartad som ifall man beskyllde en politiker för valfusk eller mottagande av muta – det är inget man gör på skämt eller av oaktsamhet. 

Spelaren själv är upprörd över anklagelsen och vill veta varför han misstänks för fusk. Han överväger eventuella vidare åtgärder, som även inkluderar en brottsanmälan om ärekränkning. HIFK stöder spelaren i sitt beslut oavsett vilket det blir. 

Tweeten kan även tolkas så att den innehåller obehagliga antaganden om lönenivån och hederligheten hos utländska spelare. Arnold Origi är en passionerad fotbollsspelare, som har representerat sitt land på den högsta nivån, samt vunnit bl.a. den norska cupen. En spelare av denna kaliber har en helt annan lönenivå än vad som antyddes i tweeten. Ifall en spelare kokar över efter en upplevd orättvisa i en enskild match är det inte skäl att genast komma med allvarliga anklagelser. Kanske det istället vore skäl att direkt be Origi om ursäkt? 

För tilläggsinformation: VD Christoffer Perret, tfn. +358 40 8443250.