Skip to main content

1.8.2020 Ilves – HIFK 2-2 (2-1)

HIFK spelade idag sin andra raka bortamatch då Ilves från Tammerfors stod för motståndet på en solig Ratina stadion. Lagen gick in i matchen från platserna fem respektive sex i Veikkausliigatabellen: HIFK hade nio och Ilves i sin tur åtta poäng inför lördagens drabbning. HIFK besegrade IFK Mariehamn på bortaplan med 0-3 senaste helg, medan Ilves åkte på en 2-0 -förlust mot HJK i Helsingfors för en vecka sedan.

Första halvleken

Det blev en fartfylld start på matchen mellan Ilves och HIFK, eftersom matchens första kvart innehöll ett mål per lag. HIFK tog ledningen vid tio minuter efter en hörna. Bollen kom via Ilves-försvaret till Adama Fofana, som spelade vidare till Sakari Mattila. HIFK:s för tillfället bästa målskytt dundrade iväg ett skott som överraskade Matias Riikonen i hemmalagets mål. Det var Mattilas tredje mål för säsongen och HIFK-supportrarna fick inleda målfirandet på sin läktarsektion precis bakom målet.

Det blev dock ingen långvarig fest i och med att hemmalaget kunde utjämna matchen fyra minuter senare. Även matchens andra mål kom efter en hörna, som till slut trycktes in av Mikael Alen från närhåll. HIFK-spelarna ansåg att situationen innehöll en hands, men matchens huvuddomare Jari Järvinen höll inte med, vilket betydde att matchen stod 1-1. Kort efter situationen fick Ilves ett par nya skottchanser, som Arnold Origi i HIFK:s mål klarade med hjälp av några toppräddningar.

Under matchminut 23’ fick Origi ändå ge sig efter ett snabbt Ilves-anfall. Eero Tamminens inlägg från vänsterkanten hittade Naatan Skyttä, som var på rätt plats vid rätt tidpunkt och kunde nicka upp hemmalaget i en 2-1 -ledning. Den första halvleken gick vidare i hemmalagets kommando, men Origis fina pareringar höll siffrorna oförändrade ända fram till paus.

Andra halvleken

Matchens fjärde mål uppstod kort efter pausen, då HIFK genom Joel Mattsson hade en offensiv på gång. Ilves-försvaret fällde Mattsson innanför straffområdet, och domaren blåste för straffspark. Luís Henrique, som för andra matchen i följd spelade högst upp i formationen, förvaltade straffen och utjämnade matchen till 2-2.

En kvart senare hade Ilves ett bra läge för ytterligare ett ledningsmål i matchen, efter att Erikson Carlos med en klart försenad tackling tog på sig ett gult kort. Ilves fick ett farligt frisparksläge ur situationen, men Lauri Ala-Myllymäki lyckades inte med sitt skott, eftersom dess slutadress var rejält ovanför HIFK-målet.

Under matchens sista kvart körde hemmalaget, som var inne i en fyra matcher lång svit utan segrar, hårt på framåt i hopp om att ge hemmapubliken ett efterlängtat segermål. Laget fick med sig hörna efter hörna ännu under slutminuterna, men HIFK försvarade stenhårt och lyckades säkra en poäng med sig trots de skarpa lägena. Slutresultatet skrevs 2-2 efter en tuff och målrik match.

HIFK spelar sin följande Veikkausliigamatch redan efter fyra dagar, då en tredje raka bortamatch finns inprickad i matchprogrammet. Laget möter FC Haka i Valkeakoski onsdagen den 5.8. kl. 18.30.

– Det var förväntat att matchen blir svår, eftersom Ilves bygger upp sin spelidé enligt motståndaren. De hade även bra koll på hur vi spelar och gav oss till exempel inga kontringsmöjligheter under matchens första halva. I vårt första mål såg vi ett fint skott av Mattila, som sedan följdes av två snygga mål av motståndarlaget. Under andra halvlek strävade vi efter att spela djupare framåt, och så fick vi en straff med oss där ganska fort. Vi vaknade efter pausen och var bättre i spelet med boll under andra halvan jämfört med den första. Jag är nöjd med en poäng på bortaplan idag, men framför allt med att vi lyckades komma igen efter att vi låg under, kommenterar HIFK:s tränare Teemu Kankkunen.

Mål:
10’ 0-1 Sakari Mattila
14’ 1-1 Mikael Alen
23’ 2-1 Naatan Skyttä
52’ 2-2 Luís Henrique (straffspark)

HIFK:s laguppställning:
3 Sakari Mattila
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
8 Jukka Halme (c) (71’ 11 Sakari Tukiainen)
9 Luís Henrique
14 Erikson Carlos (85’ 20 John Fagerström)
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana (71’ 10 Jabar Sharza)
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson (90’ 18 Matias Hänninen)

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 23 Nikolas Saira, 98 Vitinho.