Skip to main content

5.8.2020 FC Haka – HIFK 0-2 (0-0)

HIFK:s tre matcher långa bortaturné nådde idag sin sista hållplats, då laget reste till Valkeakoski för att spela en Veikkausliigamatch mot FC Haka, som inför denna säsong steg tillbaka till den högsta serienivån efter sju somrar i Ettan. Bortalaget inledde matchen som tabellfemma medan hemmalaget i sin tur låg på en tiondeplats i Veikkausliigatabellen.

Första halvleken

HIFK anlände till Valkeakoski med en något förändrad öppningselva, eftersom tränarstaben i den täta matchtakten hade bestämt sig för att rotera den från de senaste matcherna bekanta laguppställningen. I anfallet fick Vitinho och John Fagerström för första gången spela från start, samtidigt som Matias Hänninen gjorde comeback i öppningselvan efter en några matcher lång paus.

Hemmalaget inledde matchen starkt och var klart steget före under den första kvarten. HIFK-målvakten Arnold Origi fick stå för flertalet räddningar för att hålla det egna laget på ytan utan baklängesmål. Den bästa målchansen i början av matchen tilldelades Eero Markkanen, som fick bollen i en farlig situation bortom HIFK:s försvar. Haka-forwardens avslut misslyckades och bollen gick klart över målet.

Vid 25 minuter fick FC Haka en kanonchans med tanke på ett ledningsmål, då domaren blåste för straffspark efter att Jabar Sharza tacklade omkull Samuel Chidi innanför straffområdet. Anton Popovitch ställde sig bakom bollen, men fotbollsgudarna var fortfarande på HIFK:s sida, eftersom bollen träffade stolpen. Sakari Tukiainen var först på returbollen efter stolpträffen och kunde skicka iväg bollen mot mittfältet.

Det blev inga stora förändringar i matchbilden under den sista kvarten av den första halvleken. Hemmalaget tryckte på men lyckades inte med sina avslut trots flera goda chanser. Med några minuter kvar före paus fick HIFK ett par hörnor, som båda gavs av Jukka Halme. FC Hakas försvar klarade situationerna utan större svårigheter, vilket betydde att pausen inleddes i ett oavgjort läge utan mål.

Andra halvleken

HIFK inledde målskyttet i Valkeakoski kort efter att pausen tagit slut då laget tog ledningen efter 54 spelade minuter. Sharza slog ett inlägg mot efter paus inbytta Erikson Carlos, som sedan spelade bollen vidare mot Vitinho i närheten av stolpen. Den brasilianska anfallarens nick gick i mål via hemmalagets målvakt Michael Hartmann och HIFK började sakta men säkert ta kontrollen över matchen.

Tio minuter senare byttes målskytten Vitinho ut till förmån för Joel Mattsson. I samma skede fick även Moshtagh Yaghoubi komma in för att bidra med sitt kunnande i spelet med bollen, då han byttes in istället för Sharza. Med en dryg kvart kvar tog tränarstaben ännu in Luís Henrique, som gjort mål i de två senaste matcherna, samtidigt som Halme klev av planen.

Efter de utförda bytena var det inte mycket snack om vilketdera laget som höll kommandot. FC Haka kom inte längre åt att förverkliga det vassa anfallsspelet man uppvisade under första halvan, utan HIFK klarade av att hålla fast vid sin ledning ända fram till slutvisslan, innan Erikson Carlos ännu ändrade segersiffrorna till 0-2. Hemmalagets målvakt hade stigit upp för att medverka i en sista hörnsituation under tilläggstiden, men bollen tillföll HIFK efter hörnan, och därmed kunde Erikson Carlos slå in en lång boll i ett tomt motståndarmål. Tre poäng åkte alltså till Helsingfors efter mål av HIFK:s två brasilianska anfallare.

– Vi gick igen in för att hålla det egna målet rent på bortaplan samt för att uppvisa ett stabilt försvarsspel. Hemmalaget fick en straffspark, så vi hade lite tur där då de inte lyckades ta ledningen under första halvan. Det gav oss en stor energikick, att vi klarade av att hålla dem utan mål. Alla jobbade återigen tillsammans som ett lag, och ifall någon tappade sin position på planen, kom en annan lagkompis genast in för att hjälpa till. Fint var också att vi fick nya målskyttar idag, sade en nöjd HIFK-tränare Mike Keeney efter matchen.

Nästa vecka återvänder HIFK till sin hemmaplan, där TPS från Åbo står för motståndet måndagen den 10.8. kl. 18.30. Biljetter till Övre läktaren finns redan till salu via Lippupiste! De övriga biljetterna kommer till salu under slutet av veckan efter att alla säsongskortsägare fått sina ersättande biljetter per e-post.

Mål:
54′ 0-1 Vitinho
90+3′ 0-2 Erikson Carlos

HIFK:s öppningselva:
3 Sakari Mattila
6 Riku Selander
8 Jukka Halme (c) (73’ 9 Luís Henrique)
10 Jabar Sharza (64’ 7 Moshtagh Yaghoubi)
11 Sakari Tukiainen
18 Matias Hänninen
20 John Fagerström (85′ 17 Jani Bäckman)
24 Adama Fofana (46’ 14 Erikson Carlos)
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (64’ 99 Joel Mattsson)

Avbytare: 15 Eero-Matti Auvinen, 30 Jaakko Kivekäs (mv).