Skip to main content

14.8.2020 FC Inter – HIFK 3-2 (1-1)

I sin nionde Veikkausliigamatch för säsongen mötte HIFK Åbolaget FC Inter på bortaplan. Förhandsutsikterna inför matchen var intressanta, eftersom FC Inter ledde serietabellen, medan HIFK igen var det mest formstarka laget i Veikkausliiga under de fem senaste omgångarna. Det var endast tre seriepoäng som skilde lagen åt innan matchen. Under öppningsceremonierna hade HIFK:s spelare tagit på sig sina lagkamraters spelskjortor för att visa sitt stöd åt de spelare som för tillfället är borta från spelplanerna.

Första halvleken

Matchtempot var högt genast från början, precis som man även kan förvänta sig i en drabbning mellan två lag i toppform. Efter en dryg kvart skapade hemmalaget ett farligt läge genom Kevin Kouassivi-Benissan, som spelade bollen bakom HIFK:s försvarslinje längs med marken. Framme vid målet var Matias Ojala, men HIFK-kaptenen Hannu Patronen lyckades komma emellan, och bollen fördes till hörnflaggan. Ojala gav själv hörnan, som Liliu fick nicka mot mål, men Arnold Origi stod för en fenomenal räddning på mållinjen.

I matchminut 22 fick hemmalaget en straffspark efter att Jabar Sharza aningen lätt träffade Ojala innanför straffområdet. Connor Ruane tog straffen och sköt ett lågt skott, som gick in i HIFK-målets högra nedre hörn. Det var mittfältarens första mål för säsongen.

HIFK lyckades utjämna tretton minuter senare. Riku Selanders långa öppning gick via Moshtagh Yaghoubi till Luís Henrique, som sköt från distans och överraskade Aati Marttinen i hemmalagets mål. Efter en tuff kamp och en högklassig första halvlek stod det 1-1 vid pausvilan mellan FC Inter och HIFK.

Andra halvleken

Andra halvan i matchen inleddes med ett defensivt HIFK då hemmalaget tog det spelmässiga övertaget åt sig. FC Inter lyckades skapa flera farliga målchanser i HIFK:s ända, vilket till slut gav resultat i matchminut 63. Elias Mastokangas slog bollen från vänster till högerkanten, därifrån Kouassivi-Benissan fortsatte bollens bana mot målet. På plats var Veikkausliigas skytteligaledare Timo Furuholm, som styrde in inlägget i mål för åttonde gången denna säsong.

Länge såg det svårt ut för HIFK:s del, men i matchens 73. spelminut fick laget en kontringschans för första gången under andra halvans gång. Vitinho spelade trots sin svåra ställning bollen uppåt, där inbytta Adama Fofana tog emot inlägget. Fofana sköt bollen i stolpen, men Luís Henrique var först framme på returbollen och kunde göra sitt andra mål för kvällen.

Med fem minuter hade Fofana en kanonchans, men kvällens andra stolpskott blev till slut avgörande på ett dramatiskt sätt. I matchens 87. spelminut föll Kouassivi-Benissan innanför straffområdet och domaren blåste för straff för andra gången. Ruane gjorde sitt andra mål för kvällen och punkterade slutsiffrorna till 3-2. Origi protesterade kraftigt både före och efter straffen och tvingades gå av planen efter att domaren gett honom två varningar. Eftersom HIFK i det skedet redan hade använt sina spelarbyten, fick Matias Hänninen stå i målet under slutminuterna.

Efter detta mentalt tunga nederlag får HIFK nu ladda batterierna i över en vecka. Nästa match spelas hemma i Helsingfors söndagen den 23 augusti mot FC Haka. Biljetter till matchen kan köpas via Lippupiste!

– Det var en svår match idag. FC Inter är ett bra lag och de jobbade hårt hela matchen igenom. Tyvärr fick de straffen på slutet, men vi går vidare och fortsätter jobba nästa vecka, sade tvåmålsskytten Luís Henrique till Ruutu efter matchen.

Mål:
22’ 1-0 Connor Ruane (straffspark)
35’ 1-1 Luís Henrique
63’ 2-1 Timo Furuholm
73’ 2-2 Luís Henrique
88′ 3-2 Connor Ruane (straffspark)

HIFK:s öppningselva:
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
9 Luís Henrique
10 Jabar Sharza (57’ 8 Jukka Halme)
15 Eero-Matti Auvinen (80’ 18 Matias Hänninen)
20 John Fagerström (63’ 24 Adama Fofana)
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho
99 Joel Mattsson (57’ 19 Kevin Larsson)

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 11 Sakari Tukiainen, 34 Tuukka Andberg.