Skip to main content

23.8.2020 kl. 18.30 HIFK – FC Haka 0-1 (0-1)

HIFK spelade sin första Veikkausliigamatch efter en paus på en dryg vecka, då FC Haka kom på besök till Bolt Arena denna söndagskväll. Lagen möttes senast för två och en halv vecka sedan i Valkeakoski, där HIFK tog med sig fulla tre poäng efter en seger med målen 0-2. Inför kvällens möte låg HIFK på en femteplats i tabellen, medan bortalaget FC Haka inledde matchen som tabellelva.

Första halvleken

HIFK skapade sin första målchans i matchen redan efter en halv minuts spel. Luís Henrique bjöd bollen till Sakari Tukiainen, som hade blivit lämnad utan bevakning innanför straffområdet. Tukiainen sköt vasst, men den svenska målvakten Jakob Tånnander, som spelade sin andra match för säsongen, var vaken direkt från start och kunde parera HIFK-anfallarens försök.

Följande läge uppstod då en dryg kvart av matchen hade spelats. Adama Fofana gick ner i en närkamp vid straffområdets gräns, vilket ledde till att matchens huvuddomare Toni Pohjoismäki valde att blåsa för frispark. Moshtagh Yaghoubi ställde sig som bekant bakom bollen, men hans skott träffade motståndarnas försvarsmur. Därifrån studsade bollen vidare till Vitinho, som stod bredvid Yaghoubi, men även hans skott träffade FC Haka-spelarnas fötter.

Trots att HIFK hade det spelmässiga övertaget under så gott som hela första halvleken, var det bortalaget som tog ledningen vid 34 minuter. Öppningsmålet uppstod i en specialsituation, där till slut Tino Purme, som blev inbytt istället för Salomo Ojala drygt sju minuter tidigare, kunde styra in frisparken bakom Otto Huuhtanen i HIFK:s mål.

HIFK lät inte baklängesmålet påverka spelet, utan fortsatte skapa anfallslägen i Haka-ändan. Några minuter innan paus fick Luís Henrique en andra toppchans efter förarbete av Tukiainen, men anfallarens skott gick knappt förbi motståndarmålet. Pausen inleddes därmed något överraskande i bortalagets 0-1 -ledning.

Andra halvleken

Matchens andra halvlek inleddes med ett klart försiktigare spel än vad publiken hade fått se under den första halvan. HIFK hade stundvis problem med att få passningarna att gå fram till rätt adress. Laget fick genom en frispark av Yaghoubi skapat ett läge som såg farligt ut, men Tukiainens nick gick inte mot målet som planerat. En kvart in i andra halvlek valde tränarteamet att genom ett dubbelbyte försöka väcka laget. Med halvtimmen kvar byttes Kevin Larsson och John Fagerström in istället för Tukiainen och Fofana.

Tio minuter efter det ovan nämnda läget var HIFK två gånger riktigt nära ett kvitteringsmål. Först sköt Yaghoubi hårt, men ett Haka-huvud, som var på rätt plats vid rätt tidpunkt kunde rädda bortalaget från ett bombsäkert baklängesmål. I den efterföljande situationen fick precis inbytta Fagerström hemmapubliken att ropa till efter en nick mot mål, men Tånnander hoppade och lyckades rädda bollen över ribban.

Då en knapp kvart återstod åkte FC Hakas Jami Kyöstilä på sin andra varning i matchen, vilket ledde till att HIFK fick spela resten av matchen med en man mera på planen. Trots det numerära överläget lyckades HIFK inte utnyttja sina målchanser, utan FC Haka fick den revansch laget var ute efter genom att vinna med 0-1 i Helsingfors.

HIFK spelar sin följande match redan på onsdag. Då åker laget igen till Åbo, där man denna gång möter TPS i en match som inleds kl. 18.30.

– Matchresultatet är såklart frustrerande. Det här var helt klart vår match och vi förde spelet, men lyckades inte utnyttja det. På ett personligt plan var det kul att få spela för första gången i Veikkausliiga, sade debutanten Otto Huuhtanen efter matchen.

Du kan se videointervjun med tränaren Teemu Kankkunen längre ner på denna sida.

Mål:
34’ 0-1 Tino Purme

HIFK:s öppningselva:
1 Otto Huuhtanen (mv)
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
9 Luís Henrique
11 Sakari Tukiainen (60’ 19 Kevin Larsson)
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana (60’ 20 John Fagerström)
98 Vitinho
99 Joel Mattsson (82’ 10 Jabar Sharza)

Avbytare: 8 Jukka Halme, 18 Matias Hänninen, 30 Jaakko Kivekäs (mv), 34 Tuukka Andberg.