Skip to main content

5.8.2020 kl. 18.30 FC Haka – HIFK, Valkeakoski

HIFK:s följande Veikkausliigamatch spelas redan imorgon mot FC Haka, som man möter på bortaplan i Valkeakoski med start klockan 18.30. Det har endast gått tre mellandagar sedan föregående serieomgång och båda lagen spelade bortamatcher under lördagen. HIFK fick med sig en poäng efter 2-2 mot Ilves i Tammerfors, medan FC Haka kryssade mot SJK i Seinäjoki med siffrorna 1-1.

Motståndarna: FC Haka

FC Haka, som föll ner till Ettan efter Veikkausliigasäsongen 2012, gjorde senaste höst en efterlängtad comeback till Fotbollsfinlands finrum, efter att man ifjol vann Ettan med en marginal på hela 19 poäng i förhållande till det främsta utmanarlaget TPS. Valkeakoskilaget, som tränas av ex-landslagsspelaren Teemu Tainio, har väckt intresse både lokalt och nationellt efter avancemanget. Under vintern sålde man 2500 säsongskort under en kampanj, som fick bra med synlighet, samtidigt som värvandet av intressanta spelare som Medo och Eero Markkanen har bidragit till att hålla FC Haka framme i fotbollsmedierna.

Redan under vårvinterns matcher i Finska Cupen visade Haka att man var väl förberedda inför en ny säsong på en tuffare serienivå. Laget förlorade inte en enda match under gruppspelet och gick vidare till playoffskedet, där man tog sig ända fram till semifinalerna. Drömmen om finalplats gick dock i kras i juni månads semifinal mot HJK, där man ändå inte gav sig utan kamp, eftersom förhandsfavoriterna från Helsingfors gick vidare efter 2-3 på bortaplan.

I Veikkausliiga jagar FC Haka fortfarande sin öppningsseger, då lagets sex första matcher har resulterat i fyra gånger oavgjort samt två förluster. De fyra seriepoängen har kommit mot FC Honka, RoPS, IFK Mariehamn och SJK, medan laget har fått se sig besegrat av topplagen FC Inter och HJK. I nuläget ligger laget på en tiondeplats i serietabellen. Profilvärvningen Markkanen har även levererat på plan och är sitt lags bästa målskytt med två mål på sex matcher.

HIFK:s utgångsläge

HIFK har spelat tre raka Veikkausliigamatcher utan förluster och har tack vare sina goda resultat stigit upp på en femteplats i tabellen. Senaste omgång blev det en hård kamp mot Ilves i Tammerfors i och med att striden om poängen i matchen gick het ända fram till domarens slutvissla. Hemmalaget Ilves jobbade hårt för att få med sig ett segermål, men HIFK:s försvar höll även genom flertalet specialsituationer och säkrade därmed en poäng efter två mål per lag i matchen.

– Jag var speciellt nöjd med vår andra halvlek i Tammerfors, eftersom vi under den återvände till vår egen nivå i jämförelse med den första halvan. Det var lite dramatik och en del kaos där mot slutet, men som tur är fick vi en poäng med oss trots de tiotals hörnorna Ilves fick. Vi får vara nöjda med en bortapoäng, det var ett riktigt bra resultat av killarna. Härifrån bygger vi nu vidare mot nästa match i Valkeakoski, funderade HIFK:s tränare Teemu Kankkunen efter Ilves-matchen.

Matchtakten är väldigt tät just nu och Ilves-matchen inledde en tuff period på tio dagar, som innehåller totalt tre matcher. I en matchtakt av den här typen kan det finnas skäl för att låta några spelare vila och rotera truppen i mån av möjlighet, för att laget ska kunna spela med friska ben i samtliga matcher. Matchspecifika förberedelser och rätt attityd i varje match är saker som betonats under de förberedande träningspassen.

– Tränarna har gjort det klart för oss hur vi ska spela, och alla killarna i laget har tagit det till sig. Resten hänger sedan på vår attityd. Om vi gör vårt eget jobb bra, är det väldigt svårt att vinna över oss. Och ifall man vill vinna oss, behöver man en perfekt dag för att det ska vara möjligt. Det står och faller med hur vi jobbar på planen. Ifall vi klarar av att hålla samma nivå som i de senaste matcherna, kan det mycket väl hända att vår förlustfria svit blir lång, säger Moshtagh Yaghoubi.

Mittfältaren har varit med i öppningselvan i de fyra senaste matcherna och kommer hela tiden bättre in i laget. Han tillför en enorm mängd kunnande i spelet med bollen till varje match han spelar. HIFK står nu inför två viktiga matcher mot FC Haka och TPS, och ”Mosa” berättar att han väntar sig tuffa drabbningar mot båda lagen.

– Det handlar självklart inte om några lätta matcher. FC Haka behöver poäng då de har spelat fyra gånger oavgjort, men ännu inte vunnit en enda gång. Matcherna blir tuffa, men vi måste kunna vinna både FC Haka och TPS för att vi ska hållas högt uppe i tabellen, fortsätter han.

Du kan se på morgondagens match i direktsändning via Ruutu. Då du kollar på HIFK:s matcher via Ruutu är du samtidigt också med och stöder oss, eftersom Veikkausliigalagens inbördes inkomstfördelning från Ruutus matchsändningar baserar sig på sändningarnas totala tittarantal lagvis.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.