Skip to main content

26.8.2020 kl. 18.30 TPS – HIFK, Veritas Stadion

HIFK åker till Åbo för andra bortamatchen i följd för att denna gång möta TPS på Veritas Stadion onsdagen den 26.8. kl. 18.30. Det är frågan om säsongens andra möte mellan de här lagen, som möttes i Helsingfors för dryga två veckor sedan. HIFK vann det första inbördes mötet med 2-0 på Bolt Arena.

Motståndarna: TPS

TPS har hunnit spela två matcher sedan det senaste HIFK-mötet i Helsingfors. Samma veckas söndag reste laget till Åland utan att få med sig poäng därifrån. Hemmalaget IFK Mariehamn tog ledningen i matchen då drygt tio minuter återstod innan pausvilan genom Peter Makrillos tredje mål för säsongen. TPS klarade inte av att komma igen och fick se sig besegrade med 1-0 i Mariehamn.

Efter förlusten på Åland flyttade TPS fokus mot följande drabbning, som spelades senaste lördag. Laget ordnade säsongens första Åboderby genom att stå värd för FC Inter, som i egenskap av serieledare var klara förhandsfavoriter inför lokalmatchen. TPS, som låg nästsist i tabellen, lyckades dock hålla det egna målet rent hela matchen och tog en stor seger mot sina lokalrivaler genom ett mål av den kolombianska mittbacken Aldayr Hernández.

Tack vare derbysegern steg TPS för en stund upp på en tiondeplats i tabellen, men i och med att FC Haka tog full pott mot HIFK i Helsingfors i söndags blev laget återigen elfte. TPS har dock spelat en match mindre jämfört med FC Haka, vilket betyder att kampen i botten av tabellen kommer att förbli hård även i fortsättningen.

I säsongens första möte mellan HIFK och TPS lät Åbolaget HIFK hålla bollen, och så lär fallet även vara i onsdagens hemmamatch. Jonatan Johanssons TPS satsar på defensiven och är offensivt mest farligt vid kontringar och specialsituationer, vilket bland annat Hernández nickmål mot FC Inter utvisar.

HIFK:s utgångsläge

HIFK har för tillfället två raka förluster i bagaget, eftersom 3-2-förlusten mot FC Inter från den senaste resan till Åbo efterföljdes av en hemmaförlust mot FC Haka i söndags. Den matchen gick så gott som totalt i HIFK:s kommando, men laget lyckades inte få övertaget att synas på resultattavlan. Ett bortamål för FC Haka räckte till full pott i Helsingfors.

– Vi hade säkert 15 målchanser mot FC Haka, men var dåliga vid avsluten. Det är klart att vi borde ha gjort åtminstone ett mål efter så där många chanser, sade tränaren Teemu Kankkunen efter matchen mot Valkeakoskilaget.

Efter två vilodagar står HIFK nu inför sommarmånadernas sista Veikkausliigamatch. Arnold Origi, som var borta från senaste match på grund av utvisningen mot FC Inter, har nu avklarat sin avstängning och står därmed igen till tränarnas förfogande då TPS-matchens laguppställning utnämns. Tränaren Mike Keeney berättar att laget förberett sig inför mötet med TPS genom att betona återhämtande övningar, eftersom tiden mellan matcherna är knapp.

– Det är endast två dagar mellan matcherna, vilket betyder att vi har satsat på att spelarna ska vara återhämtade på onsdag genom att låta dem vila tillräckligt. Vi kan inte vara nöjda med våra insatser mot FC Haka, eftersom vi inte klarade av att dra nytta av våra chanser. Samtidigt gjorde motståndarna ett mål från deras praktiskt taget enda chans, säger Keeney.

Efter två frustrerande förluster har HIFK som mål att bli ett vinnande lag igen i Åbo på onsdag. Inför matchen ligger laget femma i tabellen och är därmed förhandsfavorit, men TPS seger i derbymatchen ger laget en stor mental energiboost, som säkerligen är med och påverkar förhandsutsikterna inför morgondagens match. Detta får även Keeney att tro på en lång kväll på jobbet för HIFK i Åbo.

– Vår målsättning är att vinna och ta poäng i Åbo imorgon. Motståndarna har nu ett högre självförtroende efter vinsten mot FC Inter, och de vill säkert bjuda sin hemmapublik på bra insatser även i fortsättningen. Dessutom får vi räkna med att de är ute efter revansch med tanke på att vi vann över dem i Helsingfors i vårt senaste möte. Vi måste vara vakna imorgon och redo att möta ett hungrigt hemmalag, fortsätter han.

Ruutu sänder morgondagens Veikkausliigamatch mellan TPS och HIFK från och med kl. 18.15.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.